A számlarendelet ellen tiltakozik az MKOE

Szerző: Ado Online
Dátum: 2014. szeptember 23.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) tiltakozik a Nemzetgazdasági Minisztérium által hozott . “számlarendelet” előírásaival szemben.


A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által kihirdetett “számlarendelet” alapján várhatóan kriminalizálni lehet a számlázó szoftverek fejlesztőit – írja közleményében az MKOE.

Az MKOE szerint az adóhatóság bűnügyi igazgatóságai nyomozati cselekményeket hajthatnak végre, akár érdemi indok nélkül is, egy fejlesztőnél, ha saját hatáskörükben úgy vélik, hogy a fejlesztőként megjelölt személy adóelkerülésre alkalmas szoftvert készített. Valójában a világon egyetlenegy olyan számlázó szoftver se létezik, amellyel ne lehetne visszaélést elkövetni. Ennek a legegyszerűbb módja az, hogy a számla kiállítása előtt mentés történik az addig kiadott számlákról, majd a soron következő számla kiállítását követően ezt a mentést töltik vissza. Ezt a közismert módszert természetesen ismeri az adóhatóság is, az ellen nem lehet védekezni, de sokkal rafináltabb és kifinomultabb módja is van a számlázószoftver adatbázisának manipulálására – áll a közleményben.

Az MKOE szerint a folyamatokat látva várhatóan alig lesz olyan fejlesztő, aki szeretné, hogy a visszaélésre alkalmas szoftverek bejelentései miatt az adóhatóság bűnüldöző szerveinek a látókörébe kerüljön. Az adóhatóság kitért annak megválaszolása elől, hogy mi történjen, ha nem ismert a fejlesztő személye, vagy önmagát nem tekinti fejlesztőnek, sőt kifejezetten tiltja, hogy őt ilyen minőségben bejelentsék. A kérdést a NAV Központi Hivatala vizsgálja – zárul az MKOE közleménye.

(MTI-OS)


Kapcsolódó cikkek:


Hamis maszkokra csapott le a NAV
2020. július 7.

Több mint négyszázezer hamis és rossz minőségű védőmaszkot, valamint nyolcvanezer egyéb egészségügyi védőeszközt találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Győr-Moson-Sopron megyei munkatársai az M1-es autópályán két kamionban.

Büntetőadóval is jobban megéri katázni
2020. július 7.

Büntetőadóval is jobban megéri katázni

40 százalékos büntetőadó mellett is olcsóbb a KATA a hagyományos munkaviszonynál - írja Kironsky Zoltán, az EY szenior adótanácsadója a novekedes.hu-n.

A K+F hatása az iparűzési adóra
2020. július 7.

A kutatás-fejlesztést pályázati támogatások mellett számos adónem vonatkozásában is támogatja az állam, ezzel is ösztönözve azt a tudományos, fejlesztő tevékenységet, ami a gazdasági szereplők fejlődését segíti.

Adóhatósági vizsgálattal lezárt időszak önellenőrzése?
2020. július 7.

Egy adóhatósági ellenőrzéssel lezárt időszak adózó által történő esetleges javítása Magyarországon szigorú feltételekhez kötött, így a legtöbb adóalany nem is nagyon „nyittatja fel” az így már lezárásra került időszakot, ami adott esetben nagy összegű ÁFA levonhatóságának elmaradását eredményezheti. De a szigorú magyar feltételrendszer vajon összhangban van-e az Európai Bíróság felfogásával? Jelen cikkünkben ennek járunk utána.

Népszerű a falusi csok
2020. július 6.

Új elem január 1-jétől, hogy a falusi csok településein 5 millió forintig áfa-visszatérítési támogatásra is jogosultak a családok.