A többi adó módjára szedi be a NAV a bevándorlási különadót

Szerző: Adó Online
Dátum: 2018. augusztus 21.
Címkék: , ,
Rovat:
Az adóhatóság felkészült a bevándorlási különadó szabályainak betartatására – nyilatkozta a Magyar Időknek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vezetője, Sors László.

A NAV vezetője – aki egyben pénzügyminisztériumi államtitkár is – a Magyar Időknek elmondta: az érintett szervezeteknek augusztus 25-ig be kell jelentkezniük a NAV-nál, szeptember 15-ig pedig az első adóbevallást is le kell adniuk. Leszögezte, ha bármely kötelezettség teljesítésénél probléma, hiányosság támad, a hivatal pontosan úgy jár el, mint bármely más adónemnél és adózónál: tájékoztat, ellenőriz és – ha kell – szankcionál.

Az állmtitkár ismertette: a jogszabály szerint adót kell fizetni a bevándorlást segítő tevékenység vagy szervezet anyagi támogatásakor. Ebből a szempontból fontos, hogy mi számít bevándorlást segítő tevékenységnek: idetartozik többek között a médiakampányok és a médiaszemináriumok megtartása, a hálózatépítés és -működtetés, valamint a migrációt pozitív színben feltüntető propagandatevékenység, ha ezek célja a bevándorlás ösztönzése.

Lényeges az is, hogy kinek kell az adót lerónia. A terhet elsősorban annak a szervezetnek kell bevallania és megfizetnie, amelyik a támogatást nyújtja, mégpedig a támogatás nyújtását követő hónap 15. napjáig, s a bevallás tényéről nyilatkoznia is kell a támogatásban részesülő számára.

Ha az adófizetés és a nyilatkozattétel elmarad, akkor a támogatott, vagyis a bevándorlást segítő szervezet válik adóalannyá. Az adót a támogatónak az anyagi támogatás – például az átutalt pénzösszeg, az átadott ingóság – összege, értéke után kell megfizetnie, ha pedig a támogatott válik adóalannyá, akkor a terhet a bevándorlást segítő tevékenység költsége után kell kiszámítani. Az adó mértéke 25 százalék  – olvasható a lapban.


Kapcsolódó cikkek: