A Valutaalap óv a fedezet nélküli adócsökkentéstől


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) azt ajánlja a magyar kormánynak, hogy a 2009. évi további konszolidáció érdekében szigorú kiadáskorlátozást folytasson, az adócsökkentést – ha az nincs konkrétan ellentételező kiadáscsökkentéssel alátámasztva – kerülje el – áll az IMF ügyvezető igazgatóságának napokban született állásfoglalásában, amelyet szerdán közölt a Magyar Nemzeti Bank.

Az IMF ügyvezető igazgatói megállapították, hogy a kiadások visszafogása és a lendületesen alakuló bevételek lehetővé teszik a 2008-as hiánycél elérését, a konvergenciaprogramban foglaltaknak megfelelő, további hiánycsökkentést sürgetnek 2009-re.

Tartalékképzést javasolnak

Azt javasolták, hogy a költségvetési többletbevételeket a hiány csökkentésére használja fel a kormány. Az igazgatók felhívták a figyelmet arra, hogy az adócsökkentést – ha az nincs konkrét ellentételező kiadáscsökkentéssel alátámasztva – kerülje el a kormány. Véleményük szerint a bizonytalan gazdasági kilátások miatt a 2009-es költségvetésben elengedhetetlen jelentős biztonsági tartalékok képzése.

A valutaalap igazgatói testülete úgy foglalt állást, hogy a közpénzügyi felelősség törvényi szabályozása – hiteles gazdaságpolitikával alátámasztva – erősítené a kabinet elkötelezettségét a költségvetési fegyelem mellett, és ezáltal elősegítené a szükséges konszolidációt.

Az állam szerepét csökkentenék
Az igazgatók javasolták az állam szerepének csökkentését és a kapcsolódó adóteher mérséklését a nyugdíj-, az egészségügyi- és az oktatási kiadások további reformja útján. Az adóterhelésnek a bérhez kapcsolódó adókról a fogyasztásra való terelése és az adóalap szélesítése révén javulhat a munkára ösztönzés és növekedhet a foglalkoztatás.

Az IMF ügyvezetői azt tartanák helyesnek, hogy a monetáris politika kétéves időhorizonton 3 százalékos infláció elérését célozza meg. Megjegyezték, hogy az új lebegő árfolyamrendszerben a monetáris politika képes kizárólag az inflációs célkitűzésre összpontosítani. Az igazgatók – tekintettel a 2008 első félévében megnövekedett inflációs nyomásra – úgy vélték, hogy megfelelő volt a monetáris szigorítás.

A jövőre tekintve szerintük az irányadó kamatlábnak az árfolyam-alakulás hatásaira és a mögöttes inflációs nyomásra kell válaszolnia. A jegybanknak készen kell állnia az inflációs sokkokra történő gyors és erélyes reagálásra.

Forrás: Figyelőnet


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 21.

Hamis mosószert terjesztő céget buktatott le a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) budapesti pénzügyi nyomozói egy több ezer tonna mosószerrel „ügyeskedő” elkövető felelősségre vonását kezdték meg iparjogvédelmi jogok megsértése miatt, és egy börtön elől bujkáló nőt is megtaláltak.

2023. szeptember 21.

NAV: érkeznek az adószámla-értesítők

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) október végéig megküldi az adószámla-értesítőket magánszemély és egyéni vállalkozó ügyfeleinek, az adószámla-egyenlegéről csak az kap értesítést, akinek ötezer forintnál több tartozása, vagy ezer forintnál több túlfizetése van, illetve 2022-re késedelmi pótléka keletkezett – közölte az adóhatóság csütörtökön.