Adó és vámeljárások – túl magas a cégek terhe

Szerző: Bardócz Iván
Dátum: 2017. június 1.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az RSM vámfelmérése azt mutatja, a vám- és adókötelezettségekhez kapcsolódó szankciók és jogorvoslati költségek túlzott terheket rónak a cégekre. A jogorvoslati illetékek mellett a pótlólagosan kiszabott vám- és adóterhet, valamint a bírság összegét is a jogerős határozat előtt kell befizetni. A bírság pedig a vitatott összeg 2-5-szörösét is kiteheti. Ez egyrészt túlzott mértékben visszatarthatja a cégeket a jogorvoslattól, másrészt túl nagy anyagi terhet ró a gazdálkodókra – írja az RSM blogja.


A vám és adóhatósági határozatok elleni jogorvoslat túl költséges, hosszú és bizonytalan kimenetelű

Az RSM felmérésében megvizsgálta, hogy gazdálkodók a megítélésük szerint jogsértő határozatok ellen kezdeményeznek-e jogorvoslati eljárást. Az érintettek csupán fele nyilatkozott úgy, hogy él jogorvoslati jogával, ha úgy ítéli meg, hogy az adó vagy vámhatóság számára kedvezőtlen döntése jogszabálysértő. 

A válaszadók fele azonban nem él jogorvoslati lehetőségével a következő okokból: 

  • az eljárási költségek magas mértéke, 
  • a fellebbviteli hatóságokba vetett bizalom hiánya, 
  • illetve a hosszadalmas eljárás miatt. 

Túlzott terhet rónak a cégekre a jogorvoslat előre kifizetendő terhei

A válaszadók kétharmada túlzott mértékűnek tartja a jelenlegi rendszerben a jogorvoslati eljárás illetékét és a jogorvoslati eljárás költségeit.

A válaszadók túlnyomó többsége, cégmérettől ésszektortól függetlenül támogatandónak tartja, hogy a pótlólagosan kiszabott közterhek szankciója csak a szankció alapját képező határozat jogerőre emelkedését követően ker üljön megállapításra.  Ugyanennyien vélik úgy,  hogy az adó és vámhatározatok esetében az eljárási illetéket a gazdálkodóknak a jogorvoslati eljárás végen kellene teljesíteni, amennyiben a fellebbezés megalapozatlan volt.

 

Jogszabály-módosításra lenne szükség

A felmérésben nagyvállatok és kisebb gazdálkodók is részt vettek, a 100 válaszadó társaság kétharmada egymilliárd forintot meghaladó árbevételű cég, negyede pedig 300 millió forint árbevétel alatti társaság. Az iparági megosztást tekintve a vámeljárásokkal érintett termelő és gyártó, valamint kereskedő szektor, valamint a vámszolgáltatásokat nyújtó szállítmányozók, fuvarozók és vámügynökséget működtető vállalatok véleménye is tükröződik az eredményekben.

A válaszok alapján a szabályozásváltozás iránti igény tekintetében egyöntetű vélemény rajzolódótt ki. A felmérés eredményei egyértelművé tették, indokolt a jogorvoslati rendszerben olyan változtatások kezdeményezése, amelyek csökkentik a gazdálkodók anyagi terheit. Változtatást igényelnek a jogorvoslati eljárás egyes részei, a felmerülő illeték fizetésének esedékessége és a szankciók kiszabásának időpontja terén. A szabályozó államnak is az az érdeke, hogy a jól prosperáló és szabályosan működő vállalatok számára élhető keretek álljanak rendelkezésre, ezért érdemes a vámszabályok és az adószabályok peremfeltételeit összehangolni, és utóbbiakhoz igazítani ott, ahol azok jól működnek.   

Az önellenőrzés még nem gyakorlat, noha az ismert, hogy a szankciók elkerülését segítené 

A felmérés azt is vizsgálta, hogy a gazdálkodók milyen mértékben vannak tisztában a szankciókra, valamint azok elkerülésére és kezelésére vonatkozó rendelkezésekkel. A megkérdezettek közel 80 százaléka tisztában van azzal, hogy önellenőrzéssel elkerülhető a vámszankció, ennek ellenére csak a megkérdezettek 32 százaléka ellenőrzi legalább félévente utólag a vámkezeléseit, míg több mint 27 százalék semmilyen módon nem végez utóellenőrzést. Így az is elmondható, hogy a cégek gyakorlatában is van tér a fejlődésre. 

A bejegyzés szerzője Falcsik István, az RSM Hungary Vám-, jövedéki és termékdíj tanácsadás, üzletágvezetője. Az RSM Blog az Adó Online szakmai partnere. 


Kapcsolódó cikkek:


Kapcsolt vállalkozások: idén rákapcsol a NAV
2019. március 19.

A LeitnerLeitner értesülései szerint idén várhatóan háromszor annyi célzott ellenőrzést végez majd az adóhatóság a kapcsolt - hazai és multinacionális vállalkozások körében, mint korábban.

Cafeteria: a 2019-es választék (x)
2019. március 18.

A béren kívüli juttatások idei választékát, a közlekedési eszközök és az áfa kapcsolatát, és az innovációs járulék hatályos szabályozását tekinti át többek között részletesen legfrissebb, 2019/3. számában az Adó szaklap.

NAV-figyelő, 11. hét: minden az szja-bevallásról
2019. március 18.

Az szja-bevallással kapcsolatos összes fontos kérdést tisztázta a NAV. Az adóhatóság ezen túl közölte a magánszemélyek, egyéni vállalkozók fizetési kedvezményi kérelmének elbírálásához szükséges dokumentumokat és szabályokat.