Adóbevallás: már most gondolkozz el!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Február 15-éig kell eldönteniük a magánszemélyeknek, hogyan adnak számot 2006-os jövedelmükről az APEH felé. A magánszemélyek zöme szabadon dönthet arról, hogyan teljesíti szja-bevallási kötelezettségét.

A február 15. azért kiemelkedően fontos dátum, mert aki a munkáltatójára vagy az adóhatóságra kívánja bízni az adminisztrációt, annak eddig az időpontig kell ezt jeleznie nyilatkozatban.

A munkáltatói adómegállapítást akkor választhatja a munkaviszonyban álló magánszemély, ha a munkaviszonyból származó jövedelmét ugyanazon munkaviszonyban vagy kizárólag időrendben egymást követő időszakokban fennálló munkaviszonyban szerezte. Az adómegállapításhoz és a kedvezmények érvényesítéséhez szükséges igazolásokat, nyilatkozatokat március 20-ig kell átadni a munkáltatónak.

Az adóhatósággal is elkészíttethetik a magánszemélyek szja-bevallásukat – emeli ki a Világgazdaság összeállítása. Ennek több módja is van: kérhetjük közvetlenül az APEH-től egy megfelelő nyilatkozattal, de a munkaadó is továbbíthatja a kérelmet.

Az adóbevalláshoz szükséges igazolásokat ebben az esetben február 15-ig kell csatolni a nyilatkozathoz. Amennyiben az APEH befizetendő adót állapít meg, akkor ezt június 20-ig kell teljesíteni.

Aki önadózóként tesz eleget kötelezettségének, annak elegendő május 21-éig eljuttatnia bevallását az APEH-hez.

Forrás: PénzcentrumKapcsolódó cikkek

2022. július 1.

800 éves az Aranybulla – Püspökök, várispánok (7. rész)

II. András király nem egységes szabályozásként adta ki az Aranybullát, az gyakran csak kiegészítette egyéb intézkedéseit, döntéseit. Ez azt is jelenti, hogy nem kis jelentősége van annak is, hogy mit nem tartalmazott a kiváltságlevél. Ez nem kis mértékben jelenti a végrehajtott adóreformot is. Az adóintézkedések egy része csak utalásszerűen tartalmaz hátrányos intézkedéseket az egyház és a várispánok kárára.

2022. június 30.

Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról

Az EU végül kihirdette azon irányelvet, amely alapján a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégcsoportok számára adatszolgáltatást írnak elő – derül ki a Niveus közleményéből.