Adóbevallás: már most gondolkozz el!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Február 15-éig kell eldönteniük a magánszemélyeknek, hogyan adnak számot 2006-os jövedelmükről az APEH felé. A magánszemélyek zöme szabadon dönthet arról, hogyan teljesíti szja-bevallási kötelezettségét.

A február 15. azért kiemelkedően fontos dátum, mert aki a munkáltatójára vagy az adóhatóságra kívánja bízni az adminisztrációt, annak eddig az időpontig kell ezt jeleznie nyilatkozatban.

A munkáltatói adómegállapítást akkor választhatja a munkaviszonyban álló magánszemély, ha a munkaviszonyból származó jövedelmét ugyanazon munkaviszonyban vagy kizárólag időrendben egymást követő időszakokban fennálló munkaviszonyban szerezte. Az adómegállapításhoz és a kedvezmények érvényesítéséhez szükséges igazolásokat, nyilatkozatokat március 20-ig kell átadni a munkáltatónak.

Az adóhatósággal is elkészíttethetik a magánszemélyek szja-bevallásukat – emeli ki a Világgazdaság összeállítása. Ennek több módja is van: kérhetjük közvetlenül az APEH-től egy megfelelő nyilatkozattal, de a munkaadó is továbbíthatja a kérelmet.

Az adóbevalláshoz szükséges igazolásokat ebben az esetben február 15-ig kell csatolni a nyilatkozathoz. Amennyiben az APEH befizetendő adót állapít meg, akkor ezt június 20-ig kell teljesíteni.

Aki önadózóként tesz eleget kötelezettségének, annak elegendő május 21-éig eljuttatnia bevallását az APEH-hez.

Forrás: Pénzcentrum


Kapcsolódó cikkek

2023. február 3.

IFRS és a nyereségadók

A pénzügyi kimutatásait az IFRS előírásai alapján összeállító társaságoknak az IAS 12 standard előírásait kell alkalmazni valamennyi nyereség jellegű adó esetében. Az adóhatásokkal szembeni tárgyidőszaki és jövőbeni elszámolásra az IFRS a magyar szabályoktól eltérő, speciális szabályokat alkalmaz függetlenül attól, hogy külföldi, vagy belföldi adókról van szó! Az RSM Hungary szakértőjének cikke.