Adóbevallás NAV-segítséggel

Szerző: Bardócz Iván
Dátum: 2014. február 13.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Azon adózóknak, akik az szja bevallásukat a NAV-al készítenék, el a 1353NY számú nyilatkozatot kell kitölteniük.


Ezúttal egy újabb határidő közeledtével arról kell dönteni, hogy kívánjuk-e az adóhatóság segítségét, közreműködését kérni a bevallásunk elkészítése során. Tavaly ezzel a lehetőséggel már majdnem 290 ezren éltek, igaz az összes bevalló közel 6 százalékát jelentette.

Mit kell tennie annak, aki ezt a lehetőséget választja?

Attól függően, hogy elektronikusan, vagy papír alapon kívánjunk a bevallást benyújtani, a 1353NY számú nyilatkozatot kell kitölteni, majd vagy postára adni, vagy a NAV Ügyfélszolgálati Irodáiban leadni, vagy az ügyfélkapus regisztráción keresztül elektronikusan beküldeni.

A nyilatkozat benyújtásának, megküldésének határideje 2014. február 17. Amennyiben ezt elmulasztjuk, akkor azt később már nem pótolhatjuk, azaz igazolási kérelem benyújtásának nincs helye!

Amennyiben ezzel a lehetőséggel éltünk, akkor az Adóhatóság 2014. április 30. napjáig megküldi az általa elkészített 1353E jelű bevallást. Ha egyetértünk ennek tartalmával, akkor nincs további teendőnk.

Ellenkező esetben a kiegészített, javított bevallást 2014. május 20-ig vissza kell küldeni az adóhatóság számára, amely alapján az a korrigált számokról június 20-ig értesíti majd az adózót. Aki nem kér korrekciót május 20-ig, arra az adóhatóság által megküldött 1353E bevallás adatai lesznek irányadóak, ezért fontos a visszaigazolást ellenőrizni!

Aki gyorsan akar adót visszaigényelni, ne ezt az utat válassza!

A fenti folyamatból látszik, hogy aki adó-visszaigénylésre jogosult, annak jobban megéri saját magának elkészítenie bevallását. Ebben az esetben akár már március 1-én hozzájuthat a visszaigényelt összeghez, míg az adóhatósági közreműködés esetén a 30 napos kiutalási határidő május 20-tól, vagy a korrigált adatokkal elkészített bevallás kézhezvételétől számítódik.

Főszabályként az választhatja ezt a bevallási módot, akinek kizárólag olyan bevallásköteles jövedelme volt, amelyből a kifizető az adót, adóelőleget levonta. Szintén nem akadály, ha valakinek ingó, ingatlan, vagyon értékű jog értékesítéséből származik jövedelme.

 

 

Ugyanakkor nem élhet ezzel a lehetőséggel az, aki egyéni vállalkozó volt, vagy mezőgazdasági őstermelői tevékenységből származott adóköteles bevétele.  Fontos megjegyezni, hogy akik így kívánnak bevallást benyújtani azok is élhetnek adójuk 1 + 1 százalékának felajánlásával, csupán a megfelelő űrlaprészt kell kitölteniük, csatolniuk bevallásuk részeként.

A bejegyzés szerzője Hegedűs Sándor, az RSM DTM Hungary Zrt. Adóüzletág vezetője. Az RSM DTM blog az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek:


Közeledik a transzferár-nyilvántartás határideje
2021. március 2.

Idén legkésőbb május végéig kell eleget tenniük a transzferár dokumentáció készítési kötelezettségüknek azoknak a vállalatoknak, akik a naptári évvel megegyező üzleti évvel rendelkeznek.

Brexit – így alakuk a magánszemélyek adózása
2021. március 2.

Cikksorozatunkban témakörönként végigvesszük a Brexit okozta változásokat az egyes adónemeket, egyéb közterheket, vámokat érintően. Elemzéseinket egy mindenkihez nagyon közel álló területtel kezdjük: a magánszemélyek személyi jövedelemadózásával.

NAV: március 15-től lesznek elérhetőek az szja-bevallási tervezetek
2021. március 1.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) már öt éve automatikusan készíti el több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét, ezáltal a NAV-hoz nem kell a kedvezményekre jogosító vagy a munkáltatói igazolásokat beküldeni, hanem az adózónak kell megőriznie azokat az öt éves elévülési idő végéig.