Adóbevételi rekord Németországban

Szerző: Ado Online Ado Online
Dátum: 2014. február 3.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A rekord foglalkoztatottság és a növekvő fogyasztás húzta az adóbevételeket.


A berlini pénzügyminisztérium keddi jelentése szerint márciusban 55,36 milliárd euró adóbevétel keletkezett, ami minden eddigi márciusnál nagyobb összeg és 7,2 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. Az első negyedévet együttvéve 140 milliárd euró adóbevétel keletkezett, ami a kormányzati előrejelzéseket meghaladó, 3,7 százalékos növekedés éves összehasonlításban.

A növekedés elsősorban a foglalkoztatottság bővülésére és a béremelésekre vezethető vissza, ezt mutatja, hogy a személyi jövedelemadóból származó bevétel 7 százalékot meghaladó mértékben növekedett, és az egy évvel korábbinál csaknem 3 százalékkal több bevétel keletkezett az általános forgalmi adóból.

Adó-kódex Számvitel 2014

A márciusban megjelenő kiadvány a számviteli változások gyakorlatias, példákkal illusztrált magyarázatait és a hatályos számviteli számviteli törvényt is tartalmazza. Megrendelés itt

Rendelje meg a TB és a Számviteli kódexet együtt, egy kiadvány áráért!

Az enyhe télnek is volt szerepe, mert az építőipari beruházásoknál szinte teljesen elmaradtak az időjárás okozta kiesések. A kedvező időjárás más szektorok teljesítményét is serkentette, aminek révén kiugró mértékű lehetett a hazai össztermék (GDP) első negyedévi növekedésére, ugyanakkor a bázishatás miatt az április-júniusi időszakban szerényebb GDP-növekedés várható – mutattak rá a minisztériumi jelentésben.

A GDP első negyedévi alakulásáról május közepén jelennek meg adatok, szakértők 0,6 százalékos növekedésre számítanak. Tavaly 0,4 százalékkal bővült a német gazdaság, a kormány előrejelzése szerint az idén 1,8 százalékos, jövőre 2 százalékos növekedés várható.

(Forrás: MTI)

Németországban minden korábbinál több adót fizettek be tavaly: helyi adók nélkül összesen 570,2 milliárd euró adóbevétel keletkezett 2013-ban, ami 3,3 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

A rekord mértékű foglalkoztatottság hatására elsősorban a személyi jövedelemadóból származó bevétel emelkedett, 6,2 százalékkal 158,2 milliárd euróra.

A kedvező munkaerő-piaci helyzet révén a lakossági fogyasztás is bővült, így a forgalmi adóból származó bevétel 1,1 százalékkal 196,9 milliárd euróra nőtt 2013-ban.

Az életmód változására utal, hogy jelentősen csökkent az élvezeti cikkek forgalmából származó adóbevétel, a dohánytermékek jövedelmi adójából például 3,2 százalékkal, a kávé jövedéki adójából 3,1 százalékkal kevesebb bevétel keletkezett, mint 2012-ben.

Számviteli változások 2014
  • Először alkalmazzuk a mikrogazdálkodói beszámolót
  • A hibajavításokkal kapcsolatos gyakorlati tudnivalók
  • Milyen változásokat kell figyelembe vennünk a 2014-es üzleti évben?
  • Milyen hatása van  az új Ptk. hatályba lépésének  a számvitelre?

Értesüljön az újdonságokról, tegye fel kérdéseit szakértő előadóinknak dr. Andor Ágnesnek és Tomcsányi Erzsébetnek, jöjjön el 2014. február 25-én szakmai konferenciánkra!

A továbbképzésen való részvétel mérlegképes könyvelőknek, vállalkozási szakterületen, számviteli témakörben 8 kreditpontot ér.

Helyszín: Best Western Hotel Hungária, 1074 Budapest Rákóczi út 90.

Bővebb információk és jelentkezés itt

A pénzügyminisztérium szerint a konjunktúra 2014-ben is kitart: a világgazdasági környezet stabilizálódik, és a lakossági fogyasztás a gazdasági növekedés egyik motorja lehet. Tavaly a német hazai össztermék 0,4 százalékkal növekedett. Az idén a kormány, a Bundesbank és az Európai Bizottság szerint 1,7 százalékkal, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint 1,4 százalékkal növekedhet a német gazdaság.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek:


NAV: online minden egyszerűbb
2021. február 25.

NAV: online minden egyszerűbb

A NAV saját fejlesztésű online nyomtatványkitöltőjére hívta fel a figyelmet a honlapján közzétett közleményében.

Az adómérték konfiskáló jellege
2021. február 25.

Az adómérték konfiskáló jellegének megállapítására csak kivételesen és szélsőséges esetben kerülhet sor az adóalanyok teherviselő képességéhez igazodóan.