Adócsökkentések francia módra

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. június 7.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olcsóbb túlórák. Nem volt üres kampányígéret Nicolas Sarkozy adócsökkentési programja. Az általa kinevezett kormány már ezen a héten beterjeszti a túlórák közteher-mentesítését és az örökösödési adó csaknem teljes körű eltörlését célzó törvénytervezetet.

Elemzők szerint a sietségben komoly szerepe van annak is, hogy június 17-én tartják a nemzetgyűlési választásokat, és a kormány be akarja biztosítani egyébként is valószínűnek látszó győzelmét.

A tervezett jogszabály-korrekció nyomán eltörölnék a túlórák után eddig a dolgozókra terhelt tb-járulékokat, sőt a személyi jövedelemadót is. A túlórákat már a – legutóbbi szocialista kormány által bevezetett – heti 35 órás munkahét teljesítése után alkalmaznák. A „több munka, nagyobb jövedelem és vásárlóerő” elvet a kormány azzal is népszerűsítené, hogy csökkentené a túlórák utáni munkáltatói közterheket, és az így felszabaduló pénzzel megemeltetné a munkavállalóknak járó részt.

Hasonlóan radikális lesz az örökösödési adó csökkentése, ahol a jövőben már csak a legnagyobb vagyonok hagyatékozását terhelik. Ennek folytán az állam által – ilyen címen – megsarcolt személyek köre akár 95 százalékkal is csökkenhet. További intézkedésként a jelenlegi 60-ról 50 százalékra csökkentenék a jövedelmekre kivethető közvetlen adók felső határát.

A túlóra miatt kieső állami bevételek összegét Francois Fillon miniszterelnök nem tudta megbecsülni, de – mint fogalmazott – azt szeretné, ha a franciák minél többet dolgoznának. A Les Echos gazdasági napilap azonban idézett egy számítást, amely szerint a kincstár jövő évi veszteségei elérhetik az 5 milliárd eurót ebben a rubrikában. A bevételkiesést a kormány ráér majd olyan megszorító intézkedésekkel kompenzálni, amelyeket a nemzetgyűlési választások után is meg lehet hozni.

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek:


NAV: március 15-től lesznek elérhetőek az szja-bevallási tervezetek
2021. március 1.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) már öt éve automatikusan készíti el több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét, ezáltal a NAV-hoz nem kell a kedvezményekre jogosító vagy a munkáltatói igazolásokat beküldeni, hanem az adózónak kell megőriznie azokat az öt éves elévülési idő végéig.

Márciusban is jár a munkáltatói adómentesség
2021. március 1.

A koronavírus sújtotta ágazat vállalkozásainak nem kell megfizetniük 2020. novemberétől 2021. március végéig a munkavállalók utáni szociális hozzájárulási adót, szakképzési hozzájárulást, a rehabilitációs hozzájárulás arányos összegét, valamint a személyi jellegű kifizetések után a kivát.

A COVID-19 járvány hatása az adóegyezményekre: az átdolgozott OECD útmutató
2021. március 1.

2021. január 21-én az OECD közzétette az adóegyezményekről és a COVID-19 világjárvány hatásairól szóló átdolgozott iránymutatását („Updated guidance on tax treaties and the impact of the COVID-19 pandemic”, továbbiakban: Átdolgozott útmutató). Az eredeti dokumentum, amely 2020. április 3-án látott világot, a nemzetközi adóegyezmények szabályainak alkalmazását ismertette olyan körülmények között, amikor a határokon át ingázó munkavállalók vagy magánszemélyek olyan államban rekedtek, amely nem a lakóhelyük szerinti állam.