Adócsökkentések francia módra


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olcsóbb túlórák. Nem volt üres kampányígéret Nicolas Sarkozy adócsökkentési programja. Az általa kinevezett kormány már ezen a héten beterjeszti a túlórák közteher-mentesítését és az örökösödési adó csaknem teljes körű eltörlését célzó törvénytervezetet.

Elemzők szerint a sietségben komoly szerepe van annak is, hogy június 17-én tartják a nemzetgyűlési választásokat, és a kormány be akarja biztosítani egyébként is valószínűnek látszó győzelmét.

A tervezett jogszabály-korrekció nyomán eltörölnék a túlórák után eddig a dolgozókra terhelt tb-járulékokat, sőt a személyi jövedelemadót is. A túlórákat már a – legutóbbi szocialista kormány által bevezetett – heti 35 órás munkahét teljesítése után alkalmaznák. A „több munka, nagyobb jövedelem és vásárlóerő” elvet a kormány azzal is népszerűsítené, hogy csökkentené a túlórák utáni munkáltatói közterheket, és az így felszabaduló pénzzel megemeltetné a munkavállalóknak járó részt.

Hasonlóan radikális lesz az örökösödési adó csökkentése, ahol a jövőben már csak a legnagyobb vagyonok hagyatékozását terhelik. Ennek folytán az állam által – ilyen címen – megsarcolt személyek köre akár 95 százalékkal is csökkenhet. További intézkedésként a jelenlegi 60-ról 50 százalékra csökkentenék a jövedelmekre kivethető közvetlen adók felső határát.

A túlóra miatt kieső állami bevételek összegét Francois Fillon miniszterelnök nem tudta megbecsülni, de – mint fogalmazott – azt szeretné, ha a franciák minél többet dolgoznának. A Les Echos gazdasági napilap azonban idézett egy számítást, amely szerint a kincstár jövő évi veszteségei elérhetik az 5 milliárd eurót ebben a rubrikában. A bevételkiesést a kormány ráér majd olyan megszorító intézkedésekkel kompenzálni, amelyeket a nemzetgyűlési választások után is meg lehet hozni.

Forrás: VilággazdaságKapcsolódó cikkek

2022. december 2.

Nemzetközi számlagyár vezetője ellen emeltek vádat

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség vádat emelt egy az Egyesült Államokban elfogott férfi és 43 társa ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy fiktív számlákkal 4,7 milliárd forint forgalmi adót csaltak el – közölte a főügyészség helyettes sajtószóvivője.