Adócsökkentések francia módra


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olcsóbb túlórák. Nem volt üres kampányígéret Nicolas Sarkozy adócsökkentési programja. Az általa kinevezett kormány már ezen a héten beterjeszti a túlórák közteher-mentesítését és az örökösödési adó csaknem teljes körű eltörlését célzó törvénytervezetet.

Elemzők szerint a sietségben komoly szerepe van annak is, hogy június 17-én tartják a nemzetgyűlési választásokat, és a kormány be akarja biztosítani egyébként is valószínűnek látszó győzelmét.

A tervezett jogszabály-korrekció nyomán eltörölnék a túlórák után eddig a dolgozókra terhelt tb-járulékokat, sőt a személyi jövedelemadót is. A túlórákat már a – legutóbbi szocialista kormány által bevezetett – heti 35 órás munkahét teljesítése után alkalmaznák. A „több munka, nagyobb jövedelem és vásárlóerő” elvet a kormány azzal is népszerűsítené, hogy csökkentené a túlórák utáni munkáltatói közterheket, és az így felszabaduló pénzzel megemeltetné a munkavállalóknak járó részt.

Hasonlóan radikális lesz az örökösödési adó csökkentése, ahol a jövőben már csak a legnagyobb vagyonok hagyatékozását terhelik. Ennek folytán az állam által – ilyen címen – megsarcolt személyek köre akár 95 százalékkal is csökkenhet. További intézkedésként a jelenlegi 60-ról 50 százalékra csökkentenék a jövedelmekre kivethető közvetlen adók felső határát.

A túlóra miatt kieső állami bevételek összegét Francois Fillon miniszterelnök nem tudta megbecsülni, de – mint fogalmazott – azt szeretné, ha a franciák minél többet dolgoznának. A Les Echos gazdasági napilap azonban idézett egy számítást, amely szerint a kincstár jövő évi veszteségei elérhetik az 5 milliárd eurót ebben a rubrikában. A bevételkiesést a kormány ráér majd olyan megszorító intézkedésekkel kompenzálni, amelyeket a nemzetgyűlési választások után is meg lehet hozni.

Forrás: VilággazdaságKapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Hamisított órákra csapott le a NAV

Több mint hétmillió forint értékben órát és csaknem egymillió forint értékben cigarettát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy furgonban az M1-es autópálya Komárom-Esztergom megyei szakaszán.

2022. június 24.

Jönnek az ispánok – a középkor feltámadása?

A Kormány képviseletében Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta az Országgyűlésnek Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatot. Az előterjesztés számos törvényben a kormánymegbízottról főispánra módosítja a kormányzat megyei elöljáróinak megnevezését. Kérdés, hogy valóban csak elnevezésbeli változásról van-e szó, vagy egy új kormányzati stílusról.