Adócsökkentések jöhetnek Németországban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ha a CDU/CSU, az FDP és a Zöldek alkotnak koalíciót, akkor adócsökkentés lesz londoni elemzők szerint.


Londoni pénzügyi elemzők értékelése szerint a németországi választások legvalószínűbb kimenetele, vagyis a CDU/CSU, az FDP és a Zöldek kormánykoalíciója várhatóan valamivel alacsonyabb adószintet jelent majd, mint amilyent a CDU/CSU és a szociáldemokraták nagykoalíciójának folytatódása eredményezett volna, és ez a következő 12-24 hónapban valószínűleg felhajtóerőt ad a német gazdaság növekedésének.

A citybeli előrejelzések szerint ugyanakkor az új német kormány kevésbé lesz nyitott a további euróövezeti integrációra, és ez hosszabb távon nem tesz jót a német gazdaságnak.
Jennifer McKeown, az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics európai ügyekkel foglalkozó főközgazdásza hétfői kommentárjában valószínűtlennek nevezte, hogy a várhatóan hónapokig elhúzódó kormányalakítási tárgyalások teremtette bizonytalanság komolyabb károkat okozna a német gazdaságban, amely nagyon erős lábakon áll.

A szakértő hangsúlyozta, hogy Hollandiában a márciusi választások óta nem sikerült kormányt alakítani, azonban a holland hazai össztermék (GDP) növekedési üteme és az üzleti bizalom is erősödött az utóbbi negyedévekben.

A Capital Economics londoni főközgazdászának várakozása szerint ha a CDU/CSU, az FDP és a Zöldek alkotta – a pártok színei (CDU/CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld) alapján Jamaica-koalícióként emlegetett – kormányzati szövetség jön létre, az jórészt növekedéspárti gazdaságpolitikát alkalmazna. A CDU által javasolt 15 milliárd eurós adócsökkentési csomag az éves német GDP-érték 0,5 százalékával csökkentené a nemzetgazdasági szintű adóterhet, ráadásul az FDP ennél is kétszer nagyobb, 30 milliárd eurós adócsökkentést ígért, és a Zöldek is támogatják az alacsonyabb jövedelmek adóztatásának csökkentését – hangsúlyozta a Capital Economics vezető londoni elemzője.

Jennifer McKeown szerint azonban az összképhez hozzátartozik az is, hogy a Jamaica-koalíció megalakulása esetén csak mérsékelt költségvetési gazdaságösztönzés lenne várható, mivel a három párt egyike sem tervez olyan mértékű állami beruházásokat, mint amilyeneket az eddigi koalíciós partner, az SPD szorgalmazott, és mindhárom párt programjában egyensúlyos államháztartási mérleg szerepel.

A Capital Economics főközgazdásza közölte: a ház mindezek alapján nem kívánja módosítani a német gazdaságra adott – a szélesebb londoni konszenzust meghaladó – növekedési előrejelzését, amely így 2017-re továbbra is 2,3 százalékos, jövőre 2 százalékos, 2019-ben 1,5 százalékos GDP-növekedést valószínűsít Németországban.

 

Jennifer McKeown várakozása szerint a Jamaica-koalíció valamivel enyhébb hozzáállást tanúsít majd a Brexithez, vagyis a brit EU-tagság megszűnési folyamatához, mint amilyen a további CDU/CSU-SPD koalíciótól lett volna várható. Hozzátette: a Zöldek pártolják ugyan a mélyebb euróövezeti integrációt, az FDP keményvonalasabb hozzáállása azonban ezt hátráltathatja, különösen akkor, ha a párt megkapja az általa óhajtott pénzügyminiszteri tárcát.

Ez nem lenne túl ígéretes a további görög adósságleépítési remények, és így Görögország jövőbeni euróövezeti tagsága szempontjából sem – vélekedett a Capital Economics európai ügyekkel foglalkozó főközgazdásza.

Charles Lichfield, az Eurasia Group nevű globális gazdasági-politikai kockázatelemző csoport londoni részlegének európai kutatási programvezetője hétfői helyzetértékelésében ugyanakkor nem nevezte teljes bizonyosságúnak a Jamaica-koalíció létrejöttét.

A szakértő szerint a ház jelenleg 70 százalékos esélyt ad a CDU/CSU, az FDP és a Zöldek közös kormányalakításának, és 10 százalékot annak, hogy Merkel megpróbál kisebbségi kormányt alakítani.
(MTI)Kapcsolódó cikkek

2022. május 23.

Hibás teljesítés és az áfa

A Polgári Törvénykönyv rendelkezései szerint hibás teljesítés esetén a jogosult elsősorban kijavítást, kicserélést kérhet, másodsorban árleszállítással, elállással élhet. Ismertetjük a szabályozást és bemutatunk egy érdekes jogesetet.

2022. május 23.

Az ingatlanok bérbeadásának legfontosabb szabályai (4. rész)

A bérbeadás jellegétől függően két nagy csoportot különböztetünk meg: a folyamatos bérbeadást és az eseti bérbeadást. Utóbbi esetben az Áfa tv. 55. §-a alapján az esemény időpontja lesz a teljesítés időpontja. Sokkal összetettebb a helyzet, ha a folyamatos bérbeadás esetét vizsgáljuk.