Adóhatósági digitalizáció az áfánál: ragadós lehet a brit példa


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Még néhány évvel ezelőtt is különösnek és kissé futurisztikusnak hatott néhány európai ország kezdeményezése az adózás terén, amellyel lehetővé akarták tenni, hogy az adóhatóságok egyre nagyobb rálátást kaphassanak a gazdálkodók napi működésére, tevékenységére, ügyleteire. Mára más lett a helyzet.

Magyarország is komoly hátrányból indult az adózás digitalizációja terén, ehhez képest ma már legalább a személyi jövedelem adózás kapcsán ott tart a hivatal, hogy az adózók egyre nagyobb köre részére készíti el a személyi jövedelem adó tervezetét, amely elektronikusan elérhető és jóvá is hagyható. Jól kiolvasható a kormányzat szándéka, hogy a következő adónem, amelynél a hivatal tervezetet fog készíteni, az általános forgalmi adó lesz. Elég csak arra gondolnunk, hogy a számlák napi szinten jelentődnek a hivatal adatbázisába, és ez alól a kézi számlák sem kaphatnak mentesülést. Amennyiben az értékhatár valószínű további csökkentése miatt minden számla be fog kerülni a rendszerbe és a számlákon a vevő adószáma is minden esetben kötelező tartalmi elem lesz (2020. július 1 után), akkor az adóhatóságnak minden információ a rendelkezésére fog állni, hogy áfa tervezetet készítsen az adóalanyoknak a megfelelő gyakoriságnak megfelelően.

Magyarország sok újításban úttörő az Unióban, de a valós idejű jelentés (real time reporting)  terén Spanyolország hazánk elé tudott vágni. Az SII (Immediate Supply of Information on VAT) 2017 közepén és bizonyos adózói körrel …


Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Hungary Kft. webáruházában.


Kapcsolódó cikkek

2019. december 12.

EY: Nem lassít a NAV a digitalizációs fejlesztésekkel

Az adóhivatal jelenleg a 100 ezer forintos áfaösszeget elérő számlák adatait látja online, jövőre azonban újabb előrelépés történhet a gazdaságfehérítés területén. 2020. július 1-től már a belföldi áfaalanyok részére kiállított valamennyi számláról, 2021. január 1-től pedig a magánszemélyeknek nyújtott számlákról is online riportot kell majd küldeni a NAV-nak a Parlament által megszavazott gazdaságvédelmi és a versenyképességet javító törvény szerint.

Az eddigi áfaértékhatár megszűnése látványosan növelheti az érintett adóalanyok és az általuk digitálisan jelentett számlaadatok volumenét. A szabályváltozás a jövő évtől olyan számlakategóriákat is lefed, mint a belföldi fordított áfa és egyes áfamentes ügyletek, így minden cégnek számolnia kell a fejlesztéssel. A magánszemélyeknek kiállított számlák esetében a 2021-től életbe lépő intézkedés az online kasszán kívüli ügyletekre vonatkozik, azonban így is széles körnek kell felkészülnie a változásra.

Bevezetése óta az online számla adatszolgáltatási rendszer jelentősen csökkentette az áfarést, fellendítette a cégek digitalizációját és erősítette a hazai vállalkozások jogkövető maga…

2019. szeptember 11.

Átalakítja a digitalizáció a könyvelést

Jelenleg a digitalizáció a legmegosztóbb kifejezés a szakmában az egyesület közleménye szerint. Ezzel összhangban ugyan néhányan már naprakész tudással és infrastruktúrával rendelkeznek, de a többség csak most kezd el a kérdéssel foglalkozni, és vannak olyanok is jelentős számban, akik még mindig utópiaként élik meg a feladatok és az ellenőrzés automatizálását.

A könyvelők száma a következő években várhatóan jelentősen csökkenni fog, a digitalizáció előretörése miatt sajnos sokan abba fogják hagyni a szakmát. A könyvelők korfáját ismerve magas az idősebb szakemberek aránya, és ők már nem feltétlenül akarnak megtanulni egy újfajta gondolkodást.

Napjainkra megváltoztak a könyvelők tudásával kapcsolatos elvárások is. Gondoljunk például a cégkapura, az online számlarendszerekre, az EKÁER-re, hogy csak néhányat említsünk a 15 alkalmazásból, amit nap mint nap használni kell.

Viszont ezeknek az eszközöknek és más, új szoftver alkalmazásoknak köszönhetően a monoton adatbeviteli feladatok mennyisége is csökkenni fog. Ugyanazt a végeredményt kevesebb, jól képzett szakember is el tudja majd érni, így a jelenleginél jobban megfizetett könyvelő tud maj…