Adókedvezményt kaphatnak az új biztosítók


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az induló biztosítóknak a tervezettnél kevesebb, fele-, illetve negyedannyi biztosítási adót kellene fizetniük, ha a parlament elfogadja a fideszes Papcsák Ferenc erre vonatkozó, az adótörvényekhez benyújtott módosító indítványát.


A kormánypárti politikus csütörtökön terjesztette a parlament elé javaslatát, amely úgy szól: a biztosítási adónak „egymilliárd forint tárgyévi bruttó díjelőírás eléréséig 25 százalékát, az egymilliárd feletti, de nyolcmilliárd forint alatti része után 50 százalékát, az e feletti összegre a száz százalékát kell megfizetni”.

Papcsák Ferenc indoklásában arra hívja fel a figyelmet, hogy a biztosítók indulásához jelentős tőkére van szükség, ráadásul – mint írta – közismert, hogy a biztosítók működésük megkezdése után csak 8-10 év múlva válhatnak nyereségessé, ezért a már nagy díjtartalékokkal rendelkező régebbi biztosítók mellett nagy hátránnyal indulnak.

A képviselő a vállalkozások élénkítése, ezzel pedig a piaci verseny elősegítése érdekében feltétlenül indokoltnak látja, hogy a biztosítók az indulásukat követően „mérsékelt adófizetési kötelezettséget élvezhessenek”.

Az Országgyűlés júliusban fogadta el a biztosítási adó bevezetéséről szóló, 2013. január 1-jétől hatályos törvényt, amely szerint a biztosítási adó mértéke cascónál a díj 15 százaléka, vagyon- és balesetbiztosításnál pedig 10 százaléka. Az adónem alanya a biztosító, az abból származó bevétel pedig a központi költségvetést illeti meg.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. december 1.

Megújult nemzeti importrendszer segíti a vámeljárásokat decembertől

A harmadik országokból érkező importszállítmányok vámkezelését december 1-től megújult, modernebb és biztonságosabb informatikai rendszer segíti, megfelelve ezzel uniós vámjogi elvárásoknak – közölte pénteken a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).