Adókedvezményt kaphatnak az új biztosítók

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. október 19.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az induló biztosítóknak a tervezettnél kevesebb, fele-, illetve negyedannyi biztosítási adót kellene fizetniük, ha a parlament elfogadja a fideszes Papcsák Ferenc erre vonatkozó, az adótörvényekhez benyújtott módosító indítványát.


A kormánypárti politikus csütörtökön terjesztette a parlament elé javaslatát, amely úgy szól: a biztosítási adónak “egymilliárd forint tárgyévi bruttó díjelőírás eléréséig 25 százalékát, az egymilliárd feletti, de nyolcmilliárd forint alatti része után 50 százalékát, az e feletti összegre a száz százalékát kell megfizetni”.

Papcsák Ferenc indoklásában arra hívja fel a figyelmet, hogy a biztosítók indulásához jelentős tőkére van szükség, ráadásul – mint írta – közismert, hogy a biztosítók működésük megkezdése után csak 8-10 év múlva válhatnak nyereségessé, ezért a már nagy díjtartalékokkal rendelkező régebbi biztosítók mellett nagy hátránnyal indulnak.

A képviselő a vállalkozások élénkítése, ezzel pedig a piaci verseny elősegítése érdekében feltétlenül indokoltnak látja, hogy a biztosítók az indulásukat követően “mérsékelt adófizetési kötelezettséget élvezhessenek”.

Az Országgyűlés júliusban fogadta el a biztosítási adó bevezetéséről szóló, 2013. január 1-jétől hatályos törvényt, amely szerint a biztosítási adó mértéke cascónál a díj 15 százaléka, vagyon- és balesetbiztosításnál pedig 10 százaléka. Az adónem alanya a biztosító, az abból származó bevétel pedig a központi költségvetést illeti meg.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek:


A Brexit-megállapodás következményei
2021. január 26.

Nem kis megnyugvást okozott a tárgyalások eredménye, amely szerint vám- és kvótamentes szabadkereskedelmi megállapodás jött létre az EU és az Egyesült Királyság között, ami persze nem olyan szép, mint amilyennek elsőre látszik. A brit pénzügyi szolgáltatók továbbra is megőrzik az ún. passporting jogosultságot, azaz szabadon nyújthatnak szolgáltatásokat az EU területén, és ugyanezek a szabályok vonatkoznak még a jogi és üzleti szolgáltatásokra is. Továbbra is sok a bizonytalanság az áfa-visszatérítések ügyében.

Hétezer milliárd forinttal nőtt tavaly a magyar államadósság
2021. január 22.

Hétezer milliárd forinttal nőtt tavaly a magyar államadósság

2020-ban 9 százalék körüli volt az államháztartási hiány, nagyobb részben e magas hiány miatt jelentősen, nagyjából hétezer milliárd forinttal nőtt a magyar államadósság, a korábbi évnél magasabb áfa-, szja és taobevételek mellett.