Adókerülők gazdagítják a brit közgyűjteményeket


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Rembrandt, Goya, Turner, Reynolds, Gainsborough – néhány a művészek közül, akiknek a műveivel az elmúlt évben gazdagodtak a brit közgyűjtemények az örökösödési adó alól mentesülni szándékozó örökösök jóvoltából.

Az új jogszabályi lehetőséget azokra szabták, akik nem szeretnék kifizetni a váratlanul a birtokukba kerülő nagyértékű műtárgy adóját, és inkább hajlandók megválni attól. A felajánlott műtárgyakat szakértők megvizsgálják, és ha alkalmasnak bizonyulnak a ˝nemzeti kinccsé˝ nyilvánításra, átveszik őket a közgyűtemények.

A brit Múzeumok, Könyvtárak és Archívumok Tanácsa (MLA) a napokban készített számadást az elmúlt egy év szerzeményeiről. Eszerint – mint az a BBC honlapján olvasható – egy év alatt 25 millió font értékű műkincs került az állam tulajdonába a program keretében.

Nem csak festmények és metszetek, de olyan régiségek is köztulajdonba kerültek így, mint az Egyesült Királyság legrégebbi jachtja, egy gyémántdiadém, régi pénzérmék, plakátok vagy az addigi legnagyobb magánkézben lévő Mozart-kéziratgyűjtemény.

Forrás: Origo


Kapcsolódó cikkek

2023. február 8.

A NAV az idén is elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is külön kérés nélkül elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét, a folyamat automatikus, éppen ezért nem kell a kedvezményekre jogosító igazolásokat beküldeni az adóhivatalhoz, és nem kell kérni a hivatalt a bevallás tervezetének elkészítésére sem – közölte a NAV szerdán.