Adókerülők gazdagítják a brit közgyűjteményeket


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Rembrandt, Goya, Turner, Reynolds, Gainsborough – néhány a művészek közül, akiknek a műveivel az elmúlt évben gazdagodtak a brit közgyűjtemények az örökösödési adó alól mentesülni szándékozó örökösök jóvoltából.

Az új jogszabályi lehetőséget azokra szabták, akik nem szeretnék kifizetni a váratlanul a birtokukba kerülő nagyértékű műtárgy adóját, és inkább hajlandók megválni attól. A felajánlott műtárgyakat szakértők megvizsgálják, és ha alkalmasnak bizonyulnak a ˝nemzeti kinccsé˝ nyilvánításra, átveszik őket a közgyűtemények.

A brit Múzeumok, Könyvtárak és Archívumok Tanácsa (MLA) a napokban készített számadást az elmúlt egy év szerzeményeiről. Eszerint – mint az a BBC honlapján olvasható – egy év alatt 25 millió font értékű műkincs került az állam tulajdonába a program keretében.

Nem csak festmények és metszetek, de olyan régiségek is köztulajdonba kerültek így, mint az Egyesült Királyság legrégebbi jachtja, egy gyémántdiadém, régi pénzérmék, plakátok vagy az addigi legnagyobb magánkézben lévő Mozart-kéziratgyűjtemény.

Forrás: OrigoKapcsolódó cikkek

2022. június 30.

Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról

Az EU végül kihirdette azon irányelvet, amely alapján a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégcsoportok számára adatszolgáltatást írnak elő – derül ki a Niveus közleményéből.

2022. június 30.

Ellenőrzési határidők és a mulasztási bírság kapcsolata

A mulasztási bírságok sokfélék, de vannak közös szabályaik. Ilyen a bírság kiszabásakor alkalmazandó mérlegelés, vagy különféle adózók esetében irányadó kedvezőbb, vagy hátrányosabb rendelkezések alkalmazása megbízható, vagy kockázatos adózók esetében. Érdekes jogesetet mutatunk be.