Adószakértők: kaotikus és pontatlan az adórendszer


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Elfogadásuk után is lényegében átláthatatlanok az adótörvények, és az új szabályok egy része is minden bizonnyal módosulni fog: például a katáról és a kiváról szóló jogszabály számos pontatlanságot tartalmaz. A sávos iparűzési adó nyomán sok nagy cég Magyarországon kívülre helyezheti adóalapját. Az Adó Online adószakértőkkel beszélgetett a friss adócsomagról.


Kapkodjuk a fejünket

Csaknem száz módosító indítvány érkezett az adó-salátatörvényhez, majd a parlamenti jóváhagyás előtti napon további 59 oldalnyi zárószavazás előtti módosító indítványt nyújtott be a törvénytervezethez a kabinet, amelyeket további módosítások követtek. A 2013-tól hatályos adótörvények folyamatos változásai nehezen átláthatóak; ha a Magyar Közlönyben megjelenik a végleges jogszabály, akkor lesz mód arra, hogy az adórendszer változásairól pontos leltárt készítsünk. A jogszabályalkotás mostani formája igen nehezen követhető nemcsak az adózók, de a tanácsadók számára is – kezdte értékelését a friss adótörvényekről Kalocsai Zsolt. Az RSM DTM elnök-vezérigazgatója különösen aggályosnak tartja, hogy az utolsó napon került a jogszabályba a Robin Hood adó jelentős megemeléséről szóló passzus, a közművezeték adó mértéke pedig 25 százalékkal emelkedett a hétfői zárószavazást követő napon. Az energiaszektor részeként a magyarországi kőolaj- és földgázkutatás üzleti modellje például teljesen ellehetetlenült – értékelte a lépéseket az adószakértő.

Nem szabályoznak a jogszabályok, amelyek jó részét rosszul is fogalmazták, ezért biztosra veszem, hogy az elfogadott adótörvények még módosulni fognak, így ugyanis használhatatlanok – fogalmazott kollégájához képest kissé karcosan Kovácsné Álmosdy Judit adószakértő. Példaként a kiva és a kata rendszerébe való be- és kilépés szabályainak tisztázatlanságát említette. A kata rendszerét bármikor választhatja az adózó, evát és áfamentességet viszont az év egészére választhat csak, így nincs összhang a jogszabályok között. Szintén nem tudni például, hogy a pénzforgalmi áfafizetést követő külön nyilvántartás és a kata miként viszonyul egymáshoz.

Fejlődik és visszalép

Kardinális és előremutató változtatásnak nevezte az RSM DTM első embere a kiva, a kata, és a pénzforgalmi áfafizetés lehetőségének bevezetését, és az adóbeszedés hatékonysága szempontjából jó irányba tett lépésként értékelte áfafizetésnél a belföldi összesítő jelentés készítési kötelezettséget 2 millió forintnál nagyobb áfatartalmú számlák esetén, valamint a pénztárgépek és a NAV szervereinek online összekapcsolását, bár az utóbbi intézkedések a vállalkozások adminisztrációs terheit növelni fogják.

Szintén jelentős, de negatív változtatásként tartja számon Kalocsai Zsolt a kiskereskedelmi cégek különadóját váltó sávos helyi iparűzési adót (hipa). A megváltoztatott hipa-számítási mód, illetőleg a biztosítási adó ütközhet az uniós joggal, amennyiben az Európai Bizottság kiskereskedelmi válságadóval kapcsolatos kötelezettségszegési eljárását figyelembe vesszük. Ennél is nagyobb gond, hogy az átírt adó nyomán sok nagy cég Magyarországon kívülre helyezheti adóalapját, ami nemcsak az iparűzési adó-, de a társaságiadó-bevételeket is csökkentheti jövőre. Éves szinten mintegy 300 milliárd forint költségvetési bevétel származik a társasági adóból; ennek néhány százalékos apadása is jelentős tétel lehet a büdzsének, ráadásul az adózási szempontból hazánkat elhagyó cégeket rendkívül nehéz lesz visszacsábítani – nyilatkozta az adószakértő az Adó Online-nak. Kalocsai Zsolt arra is felhívta a figyelmünket, hogy a hipa új szabályozása jóval szélesebb kört érint, mint a megszűnő válságadó, ugyanakkor az exporthoz kapcsolódó eladott áruk beszerzési értéke, valamint a közvetített szolgáltatások teljes egészében levonhatóak az adóalapból, mint eddig.

A különadóztatást általában is károsnak nevezte az RSM DTM elnök-vezérigazgatója, mert az extra sarcokat előbb-utóbb a végső fogyasztó fizeti meg, és azok az inflációra is negatív hatással vannak.

ADÓNAP 2013.
  • Többet szeretne tudni a 2013-mas adó-tb-számviteli változásokról?
  • Kérdései vannak?

Értesüljön az újdonságokról a nemzetgazdasági tárca, a NAV és a szakma elismert képviselőitől, jöjjön el 2012. december 6-i konferenciánkra!

Előadóink:

  • Dr. Balog Ádám adóügyekért felelős helyettes államtitkár, NGM
  • Dr .Varga Árpád elnökhelyettes, NAV
  • Széll Zoltánné szakmai főtanácsadó, NAV
  • Ácsné Molnár Judit, szakmai főtanácsadó, NAV
  • Dr. Vámosi-Nagy Szabolcs ügyvéd, adószakértő, c. egyetemi docens
  • Sike Olga főosztályvezető-helyettes, NAV

A képzés adótanácsadóknak és adószakértőknek és okleveles adószakértőknek 13 kreditpontot ér.

Helyszín: Best Western Hotel Hungária, 1074 Budapest Rákóczi út 90.

Bővebb információk és jelentkezés itt!

Kevesek választják a kivát

A kiva munka-intenzív tevékenységet végző cégek számára lehet ideális választás: esetükben jelentős könnyítés, hogy dolgozóik után a 27 százalékos járulékterhet 16 százalékos adó váltja. Bár válságban nehéz kalkulálni a cég vagyonának változásával, ez nem lesz az új adónem választásának a gátja. A kiva hasznos új adónem, amelyet első körben ezzel együtt várhatóan kevesebb cég választ majd – értékelte az egyik új adófajtát Kalocsai Zsolt.

Némileg másként látja a helyzetet Kovácsné Álmosdy Judit. Évről évre csökken a hazai kereslet, a cégek bevétele ezért általában kevés és egyre inkább bizonytalan, ráadásul a pénzeszközök változása megjósolhatatlan, így nagyon nehéz eldöntenie a cégvezetőnek, hogy bejelentkezzen-e a kiva hatálya alá – nyilatkozta. Ezen túl az új adónem foglalkoztatás-bővítő hatásában sem hisz: csak a kereslet növekedése emelheti a dolgozók számát – magyarázza az adószakértő.

Kata: nem kell könyvelő, vagy mégis?

A kata ezzel szemben gyorsan népszerű lesz a viszonylag alacsony tételes adómérték és az egyszerűnek (vagyis könyvelő-mentesnek) ígérkező adminisztráció miatt: ez utóbbi akkor igaz, ha a kisadózó alanyi adómentességet választ, következésképpen áfabevallást sem kell benyújtania. Árnyalja a képet, hogy a kisadózót iparűzési adóbevallási kötelezettség is terheli, ha pedig munkaviszonyban foglalkoztat valakit, további feladatok várnak rá – utóbbi esetben az alkalmazott bérszámfejtése számottevő adminisztrációs kötelezettséget jelent – mondta egybehangzóan mindkét adószakértő.

A vállalkozók inkább dolgoznak a vállalkozásukban, mintsem könyveléssel töltsenek heti néhány órát; így azzal foglalkoznak, amihez értenek. Könyvelőre a döntő többségnek továbbra is szüksége lesz – mondta saját tapasztalatai alapján Kovácsné Álmosdy Judit.

Ami nagyon hiányzik

A számviteli törvényből a mostani módosításokkal kiszedték a mikrovállalkozásokra vonatkozó beszámolási rendszert, amit kormányrendelet helyettesít majd. Erről azonban még nem tudni semmit. Jó volna már felkészülnünk arra, hogy 2013-tól miként kell majd a legkisebb cégek számára könyvelnünk – mondta Kovácsné Álmosdy Judit.

A Complex Kiadó gondozásában idén először egyszerre jelent meg az Adó-kódex Adótörvények 2013/I. és 2013/II. A kiadványok tartalmazzák a legfontosabb adótörvények egységes szerkezetű, 2013. január elsejétől hatályos szövegét az évközi és év végi változások kiemelésével, valamint a változások részletes, példákkal illusztrált magyarázatait. Az előfizetők november 23-ától már elektronikusan hozzáférnek a magyarázatokhoz és a jogszabályokhoz.


Kapcsolódó cikkek

2023. május 30.

Május 31. a beszámolási és mérlegkészítési határidő | NAV-Figyelő 21. hét

A legtöbb cég és civil szervezet esetében május 31-e a beszámolók, mérlegek készítésének és közzétételének ideje, emellett a NAV emlékeztetetti a 2021-ben 1%-os felajánlásban részesülő civil szervezeteket, hogy szintén május 31-ig tudnak elszámolni a ’KOZ közleményben. Csak azok a szervezetek kaphatnak a következő évben is felajánlást, akik ennek a kötelezettségüknek eleget tesznek. A NAV-Figyelő eheti száma az Accace szakértőjének tollából:

2023. május 30.

Kétmilliárd közelében az online számlák száma

Az online számlák száma jelentősen nő, napokon belül eléri a kétmilliárdot – mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára, kiemelve, hogy Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben, 5,1 százalékos áfarés-értékkel az Európai Unió tagállamai közül a legjobb eredményt érte el az áfacsalás elleni küzdelemben.

2023. május 30.

Átalányadózó egyéni vállalkozók nóvuma, a göngyölítéses módszer (3. rész)

A göngyölítéses módszer korábban ismertetett öt lépését érdemes egy nulladik lépéssel is kiegészíteni, ugyanis a fizetendő járulékok szempontjából kiemelkedő jelentősége van az adózó társadalombiztosítási státuszának. Ebből a megközelítésből az adózó a tevékenységét végezheti főfoglalkozásúként, heti 36 órás munkaviszony / tanulói jogviszony mellet, illetve nyugdíjasként.