Adótörvények 2018: könnyítést kapnak a lakáskiadók


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A hosszú- és rövid távú lakáskiadás adómértéke csökken, jól járnak a kisüzemi sörfőzdék és nő a munkavállalók lakhatási támogatása.


A 2018-as adótörvénycsomag tervezetéről itt írunk részletesen.

A Parlamentnek kedden nyújtja be a kormány a tavaszi adócsomagot. Erről tett közzé előzetesen részleteket a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A törvényjavaslat jelentős könnyítést hoz a hosszú és rövidtávú lakáskiadásban. Amennyiben a Parlament megszavazza, a bérbeadók jövőre rendkívüli adminisztrációcsökkentéssel, jelentős pénzmegtakarítással számolhatnak. A két intézkedés a majd három milliárd forintot hagy a lakáskiadóknál. 2018-tól – a jelenlegi egy ingatlan helyett – már három lakásig vagy üdülőig választható a legegyszerűbb és a legnagyobb megtakarítást biztosító adózási mód, az ún. tételes átalányadó. A fizetendő adó szobánként mindössze évi 38 400 forint, ezért senkinek sem éri meg eltitkolni a szálláshely szolgáltatásból szerzett jövedelmét.

A hosszú távon ingatlan bérbeadók is jobban járnak jövőre, ugyanis már senkinek nem kell ingatlan bérbeadásból származó 1 millió forintot meghaladó jövedelme után 14%-os egészségügyi hozzájárulást fizetni. Így az ingatlan kiadásból származó jövedelem után csak a 15%-os szja-t kell megfizetnie minden érintettnek – olvasható a közleményben.

 

Az internet áfája további 13 százalékponttal csökken, jövőre 5 százalék lesz, amely a tárca számításai szerint mintegy 22 milliárd forintot hagy a lakosságnál és a vállalkozásoknál. A hal áfája 5 százalék lesz, amely a 3,5 milliárd forintos megtakarítást jelent.

Az adócsökkentés mellett adminisztráció-könnyítő és a vállalkozások versenyképességét tovább növelő intézkedéseket is tartalmaz a most benyújtott adócsomag. 

Bővül a kisüzemi sörfőzdékre vonatkozó kedvezményezettek köre. 2017. július 1-jétől minden 200 ezer hektolitert meg nem haladó mennyiségű sört előállító vállalkozó alkalmazhatja az 50%-os jövedéki adókedvezményt. Jelenleg csak a 8 ezer hektolitert vagy annál kevesebbet előállító sörfőzdék élhetnek ezzel.

A vállalkozásoknak nem kell külön az önkormányzatnál bejelentkezniük, elegendő lesz a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál megtenni ezt; a NAV a jövőben nemcsak bejelentkezéshez szükséges adatokat továbbítja elektronikus úton az illetékes önkormányzatnak, hanem az iparűzési adóelőleg-kiegészítésről szóló bevallást is.

Még tovább nő a munkavállalók lakhatásának támogatása. 2018-tól a munkáltató által adómentesen nyújtható mobilitási célú lakhatási támogatás mértéke a foglalkoztatás első 24 hónapjában a minimálbér 40%-a helyett, annak 60%-a, a következő 24 hónapban a minimálbér 25%-a helyett 40%-a, a következő 12 hónapban 15% helyett 20%.

2018-tól feleannyi közterhet fizet az a nappali tagozatos hallgató, aki tanulmányai mellett kisadózóként vállalkozik. Az érintett diákok ugyanis ún. főállásúnak nem minősülő kisadózónak minősülnek, ezért  – a jelenlegi 50 ezer forint helyett – az alacsonyabb összegű, havi 25 ezer forint tételes adót kell csak megfizetniük – olvasható a nemzetgazdasági tárca közleményében.

Az adócsökkentések összesen 35 milliárd forintot hagynak a családoknál, a lakosságnál és a vállalkozásoknál – írja a tárca.

A 2018-as adótörvényekről részleteket hamarosan olvashat az Adó Online-on.

 

 Kapcsolódó cikkek

2022. május 18.

Áfa: állandó telephely kérdésköre

A nemzetközi ügyleteket tekintve teljesítési hely megállapítása során elkerülhetetlen annak vizsgálata, hogy a vállalatoknak hol van a gazdasági célú letelepedettségük, egy adott országban keletkezik-e telephelye, ugyanis ennek megléte vagy hiánya befolyásolhatja az ügylet adójogi megítélését, a székhely mellett. Általános forgalmi adót illetően gazdasági letelepedettség alatt a székhelyet és az állandó telephelyet kell érteni. Mind a két fogalom fontos egyrészt a szolgáltatásnyújtások tekintetében, másrészt a megrendelőt illetően. Bemutatjuk a szabályozást és egy érdekes jogesetet.