Adótörvények 2018: könnyítést kapnak a lakáskiadók

Szerző: Ado Online
Dátum: 2017. május 2.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A hosszú- és rövid távú lakáskiadás adómértéke csökken, jól járnak a kisüzemi sörfőzdék és nő a munkavállalók lakhatási támogatása.


A 2018-as adótörvénycsomag tervezetéről itt írunk részletesen.

A Parlamentnek kedden nyújtja be a kormány a tavaszi adócsomagot. Erről tett közzé előzetesen részleteket a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A törvényjavaslat jelentős könnyítést hoz a hosszú és rövidtávú lakáskiadásban. Amennyiben a Parlament megszavazza, a bérbeadók jövőre rendkívüli adminisztrációcsökkentéssel, jelentős pénzmegtakarítással számolhatnak. A két intézkedés a majd három milliárd forintot hagy a lakáskiadóknál. 2018-tól – a jelenlegi egy ingatlan helyett – már három lakásig vagy üdülőig választható a legegyszerűbb és a legnagyobb megtakarítást biztosító adózási mód, az ún. tételes átalányadó. A fizetendő adó szobánként mindössze évi 38 400 forint, ezért senkinek sem éri meg eltitkolni a szálláshely szolgáltatásból szerzett jövedelmét.

A hosszú távon ingatlan bérbeadók is jobban járnak jövőre, ugyanis már senkinek nem kell ingatlan bérbeadásból származó 1 millió forintot meghaladó jövedelme után 14%-os egészségügyi hozzájárulást fizetni. Így az ingatlan kiadásból származó jövedelem után csak a 15%-os szja-t kell megfizetnie minden érintettnek – olvasható a közleményben.

 

Az internet áfája további 13 százalékponttal csökken, jövőre 5 százalék lesz, amely a tárca számításai szerint mintegy 22 milliárd forintot hagy a lakosságnál és a vállalkozásoknál. A hal áfája 5 százalék lesz, amely a 3,5 milliárd forintos megtakarítást jelent.

Az adócsökkentés mellett adminisztráció-könnyítő és a vállalkozások versenyképességét tovább növelő intézkedéseket is tartalmaz a most benyújtott adócsomag. 

Bővül a kisüzemi sörfőzdékre vonatkozó kedvezményezettek köre. 2017. július 1-jétől minden 200 ezer hektolitert meg nem haladó mennyiségű sört előállító vállalkozó alkalmazhatja az 50%-os jövedéki adókedvezményt. Jelenleg csak a 8 ezer hektolitert vagy annál kevesebbet előállító sörfőzdék élhetnek ezzel.

A vállalkozásoknak nem kell külön az önkormányzatnál bejelentkezniük, elegendő lesz a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál megtenni ezt; a NAV a jövőben nemcsak bejelentkezéshez szükséges adatokat továbbítja elektronikus úton az illetékes önkormányzatnak, hanem az iparűzési adóelőleg-kiegészítésről szóló bevallást is.

Még tovább nő a munkavállalók lakhatásának támogatása. 2018-tól a munkáltató által adómentesen nyújtható mobilitási célú lakhatási támogatás mértéke a foglalkoztatás első 24 hónapjában a minimálbér 40%-a helyett, annak 60%-a, a következő 24 hónapban a minimálbér 25%-a helyett 40%-a, a következő 12 hónapban 15% helyett 20%.

2018-tól feleannyi közterhet fizet az a nappali tagozatos hallgató, aki tanulmányai mellett kisadózóként vállalkozik. Az érintett diákok ugyanis ún. főállásúnak nem minősülő kisadózónak minősülnek, ezért  – a jelenlegi 50 ezer forint helyett – az alacsonyabb összegű, havi 25 ezer forint tételes adót kell csak megfizetniük – olvasható a nemzetgazdasági tárca közleményében.

Az adócsökkentések összesen 35 milliárd forintot hagynak a családoknál, a lakosságnál és a vállalkozásoknál – írja a tárca.

A 2018-as adótörvényekről részleteket hamarosan olvashat az Adó Online-on.

 

 


Kapcsolódó cikkek:


Egységesek lesznek jövőre az EU-n belüli áfamentes értékesítés adatkövetelményei
2019. október 18.

Egységesek lesznek jövőre az EU-n belüli áfamentes értékesítés adatkövetelményei

A vevői készlet egyszerűsítés egységes uniós szabályozása minden tagállamban azonos követelményeket állít fel az áfamentesség feltételeként, mind a vevőre, mind az eladóra, mind a készletekre vonatkozóan. Amennyiben ezeket az adatokat és paramétereket a két EU tagországban működő érintett cégek pontosan nyilvántartják, 2020. januártól egyszerűbb adóadminisztrációval dolgozhatnak.

Kis magyar pénztörténet – … és megszületik a forint (7. rész)
2019. október 18.

A pénzeknek is megvan a maguk története. Ez gyakran kapcsolódik nevezetes történelmi eseményekhez, uralkodókhoz, de az is előfordult – többször is –, hogy magával a pénzzel írtak történelmet. Ilyen események a magyar históriában is előfordultak. A Magyar Nemzeti Bank megalakulása, majd a koronát beváltó pengő bevezetése, az új nemzeti valuta stabilizálódása egy új felvirágzás ígéretét hordozta. Hogy mégsem így lett, azt ma már tudjuk.

Iparűzési adó: évtizedes gyakorlatot írt felül a Kúria
2019. október 17.

A Kúria közelmúltbeli döntései egy évtizedek óta bevett iparűzésiadó-kezelési gyakorlatot írtak felül. A magyar gazdaság számos szereplőjénél - például kiskereskedelem, autóipar, vendéglátás - is utólag többlet iparűzésiadó-fizetési kötelezettség keletkezhet.