Áfa: így változott az adatszolgáltatás (x)

Szerző: Ado Online
Dátum: 2018. március 5.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Áfa-kalauz friss számában elolvashatja, miként módosult a nyilatkozattételi és az adatszolgáltatási kötelezettség az új Art. és az áfatörvény friss változásai nyomán. A lap 2018/2-es számát itt rendelheti meg.


Az Adóalanyként történő bejelentkezés és adatszolgáltatás az áfában című írás második részében a szerző azt mutatja be, hogy az általános forgalmi adóalanyoknak az adózás rendjére, illetve az adóigazgatási eljárásokra vonatkozó, 2018. január 1-jével bevezetésre kerülő új szabályozásra, valamint az áfatörvénynek a fenti változásokkal összefüggő, 2018. január 1-jétől hatályos módosításaira tekintettel milyen módon, és milyen jogszabályi rendelkezések figyelembevételével kell teljesíteniük a nyilatkozattételi és az adatszolgáltatási kötelezettségeiket.

Az Engedményezés és tartozásátvállalás a forgalmi adózásban című írásban azon magánjogi intézmények forgalmi adózásbeli konzekvenciájával foglalkozik a szaklap, amelyek keretében a szerződésben eredetileg részes felek személyében, kötelezetti vagy jogosulti oldalon változás áll be, a jogosult a követelésének, illetve a kötelezett kötelezettségének más részére történő átengedésével, átvételével. Ezen, a polgári jogban sajátos szabályozási tartalommal megvalósuló szerződésekhez ugyanis a forgalmi adózásban is kapcsolódnak jogkövetkezmények, amelyek tisztázása érdekében széleskörűen áttekintjük az egyes adókötelezettségekre vonatkozó szabályokat, külön kitérve az alkalmazandó adómértékre, illetve figyelmet szentelve az Európai Unió Bírósága ítélkezési gyakorlatának.

Az áfabevallás 63. sora című cikkben az „áfabevallás (bevallás, adatszolgáltatás)” megnevezésű 1765 számú kötegelt nyomtatvány 1765A–01–02-es lapjának az „Adómentes belföldi termékbeszerzés adóalapja” megnevezésű 63. sorában szerepeltetendő adatokkal érintett ügyleteket ismerteti a szaklap.

Az Áfa-kalauz legfrissebb, 2018/2-es számát itt rendelheti meg.


Kapcsolódó cikkek:


Tovább záródnak a transzferár-kiskapuk
2020. február 25.

A nyereségnek az értékteremtés helyén történő adóztatása érdekében a közelmúltban újabb jelentős változás történt a transzferárak szabályozásában. Az OECD 2020. február 11-én kiadta a cégcsoporton belüli pénzügyi ügyletek transzferárazására vonatkozó végleges iránymutatását. Mindez az érintett vállalatok felé további követelményeket támaszt a jövőbeli adóhatósági ellenőrzésekre való felkészülésben.

Szja-bevallás 2020: így kell elvégezni
2020. február 25.

A munkáltatók, kifizetők által a 2019. évi jövedelmekről benyújtott bevallások, kötelező adatszolgáltatások és a rendelkezésére álló egyéb adatok alapján a NAV az idén is elkészíti minden magánszemély számára a személyi jövedelemadó (szja) bevallás tervezetét. Cikkünk a bevallási tervezetre, illetve a az érvényes bevallásra vonatkozó fontos tudnivalókat ismerteti.

Varga: nincs még döntés az iparűzési adóról
2020. február 24.

Varga: nincs még döntés az iparűzési adóról

Fontos, hogy még nincs döntés, a Nemzeti Versenyképességi Tanács javaslatot tett a kormány számára – mondta Varga Mihály a tervezett hipa változásról, amely a vállalkozásoknál hagyna 80-120 milliárd forintot.