Áfa: mi is az adóalanyiság? (x)

Szerző: Adó Online
Dátum: 2018. augusztus 8.
Címkék:
Rovat:
Legfrissebb számában az áfaalanyiság és az online számla-adatszolgáltatás témájáról ír behatóan az Áfa-kalauz.

Az adóalanyiság kérdése – bár első pillantásra olyan fogalomnak tűnhet, mely különösebb magyarázatot nem igényel – az általános forgalmi adókötelezettségek meghatározásában alapvető jelentőséggel bír, így annak helyes értelmezésére a gyakorlati életben felmerülő valamennyi esettel összefüggésben szükséges törekedni. Az Áfa-kalauz legfrissebb számának Az adóalanyiság az áfában című írása az adóalany fogalmát körbejárva az azt megalapozó gazdasági tevékenységet kimerítő tevékenységek ismérveire, valamint a csoportos adóalanyiságra mint az adóalanyiság egy speciális formájára vonatkozó rendelkezéseket is ismerteti.

Ránk köszöntött az online számla-adatszolgáltatás, és ezáltal a kockázatelemző szoftverek és a mesterséges intelligencia által végzett, azonnali adóellenőrzések kora. A nagy testvér TÉNYLEG mindent lát, avagy nyakunkon az online számla-adatszolgáltatás című cikkében a szaklap részletezi többek között a számlázó programokkal kapcsolatos elvárásokat, a számlázóprogramok felkészítésének folyamatát, a rendelet által nevesített szankciókat, valamint ír a céges számlázási folyamat áttekintésének- és fejlesztésének kihívásairól, valamint a hibák kezelésének lehetőségeiről.

Az adóeljárás új szabályai 2018-ban címmel indít sorozatot az Áfa-kalauz. Az első részben a szerző áttekinti az új szabályozási rendszert, és külön kiemeli azon elemeket, amelyek a korábbiakhoz képest újdonságként értékelhetőek és ilyen módon fokozottabb odafigyelést érdemelnek.

Az Áfa-kalauz legfrissebb, 2018/6. számát itt rendelheti meg.


Kapcsolódó cikkek:


Adócsalásból autóversenyeztek
2019. május 23.

Vádat emelt a Baranya Megyei Főügyészség 69 ember ellen, akik autóversenyzői tevékenységük finanszírozására bűnszervezetet hoztak létre, és ezzel mintegy 11 milliárd forintos kárt okoztak.

Adóalapképzés a bizományosi konstrukció esetén
2019. május 23.

A bizományosi konstrukcióban két viszonylatot különböztetünk meg, a megbízó és a bizományos, valamint a bizományos és harmadik személy közti ügyletet, amelyek összefüggenek egymással. A megbízás irányulhat valamely termék(ek) eladására, illetve beszerzésére. Eladási bizomány esetén a teljesítési időpontnak mindkét viszonylatban meg kell egyeznie, vételi bizománynál ennek nem kellene megegyeznie, azonban az adókockázat minimalizálása érdekében célszerű ezt is egy időpontra hozni.