Áfa: mi is az adóalanyiság? (x)

Szerző: Adó Online
Dátum: 2018. augusztus 8.
Címkék:
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Legfrissebb számában az áfaalanyiság és az online számla-adatszolgáltatás témájáról ír behatóan az Áfa-kalauz.

Az adóalanyiság kérdése – bár első pillantásra olyan fogalomnak tűnhet, mely különösebb magyarázatot nem igényel – az általános forgalmi adókötelezettségek meghatározásában alapvető jelentőséggel bír, így annak helyes értelmezésére a gyakorlati életben felmerülő valamennyi esettel összefüggésben szükséges törekedni. Az Áfa-kalauz legfrissebb számának Az adóalanyiság az áfában című írása az adóalany fogalmát körbejárva az azt megalapozó gazdasági tevékenységet kimerítő tevékenységek ismérveire, valamint a csoportos adóalanyiságra mint az adóalanyiság egy speciális formájára vonatkozó rendelkezéseket is ismerteti.

Ránk köszöntött az online számla-adatszolgáltatás, és ezáltal a kockázatelemző szoftverek és a mesterséges intelligencia által végzett, azonnali adóellenőrzések kora. A nagy testvér TÉNYLEG mindent lát, avagy nyakunkon az online számla-adatszolgáltatás című cikkében a szaklap részletezi többek között a számlázó programokkal kapcsolatos elvárásokat, a számlázóprogramok felkészítésének folyamatát, a rendelet által nevesített szankciókat, valamint ír a céges számlázási folyamat áttekintésének- és fejlesztésének kihívásairól, valamint a hibák kezelésének lehetőségeiről.

Az adóeljárás új szabályai 2018-ban címmel indít sorozatot az Áfa-kalauz. Az első részben a szerző áttekinti az új szabályozási rendszert, és külön kiemeli azon elemeket, amelyek a korábbiakhoz képest újdonságként értékelhetőek és ilyen módon fokozottabb odafigyelést érdemelnek.

Az Áfa-kalauz legfrissebb, 2018/6. számát itt rendelheti meg.


Kapcsolódó cikkek:


Sokat veszített Szerbia a koszovói büntetővám miatt
2019. augusztus 22.

Mintegy 298 millió eurót (97,64 milliárd forint), vagyis a bruttó hazai termék (GDP) 0,7 százalékának megfelelő összeget veszített Szerbia tavaly november óta azért, mert a koszovói kormány százszázalékos vámot vetett ki a Szerbiából érkező árura.

Uniós áfaváltozások 2020-tól – vevői készletek
2019. augusztus 22.

Uniós áfaváltozások 2020-tól – vevői készletek

2020-tól két különböző uniós országban működő eladó és vevő minden országban azonos feltételek alapján mentesül az extra adóadminisztráció és adóbejelentkezési kötelezettség alól - írja az RSM blogja.

Volt egyszer egy cafetéria?
2019. augusztus 16.

A cafetéria-juttatások beépültek az adórendszerbe. Az elmúlt években számos elemének megszűnt a kedvezményezettsége, több megszűnt juttatással kapcsolatban nemzetközi perekbe bonyolódott Magyarország. Szakértőnk, dr. Juhász István kérésünkre összefoglalta véleményét.