Áfa: mi is az állandó telephely? (x)


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az áfafizetés szempontjából nélkülözhetetlenül fontos állandó telephely meghatározásához nyújt segítséget legfrissebb számában az Áfa-kalauz. A szaklap 2017/9-es számát itt rendelheti meg.


Az áfafizetéshez szükséges tisztázni, hogy az ügylettel érintett adóalany rendelkezik-e az Áfa tv. szerinti állandó telephellyel. Az Áfa-kalauz legfrissebb száma – az állandó telephelyként történő helyes megítélést elősegítendő – nemcsak a vonatkozó jogszabályhelyeket ismerteti, hanem az elhatárolást segítő szempontok bemutatására is törekszik.

A szaklap 2017/9-es számában folytatódik a Szolgáltatásnyújtások teljesítési helye az áfában című sorozat. A második részben az áfatörvénynek a szolgáltatásnyújtások teljesítési helyére vonatkozó azon különös rendelkezéseit ismerteti a szerző, amelyek a hatályuk alá tartozó szolgáltatások sajátos jellegét figyelembe véve határozzák meg az áfatörvény szerinti teljesítés helyét. Abban az esetben, ha egy adott ügyletre a sajátos jellege alapján ezeket a szabályokat kell alkalmazni, a teljesítés helyének megállapítása szempontjából nem bír relevanciával az a tény, hogy annak igénybevevője áfaalanynak minősül-e, illetve a kérdéses szolgáltatások igénybevétele során áfaalanyi minőségben jár-e el.

A kiutalás egyes szabályai című írás az áfa visszatérítésének egyes szabályaival foglalkozik, melyeket az Európai Unió Bíróságának magyar vonatkozású ügyben hozott döntése fényében elemez, különös figyelmet szentelve a visszaigényelt adó kiutalásának határidejére, valamint az ahhoz kapcsolódó jogkövetkezményekre.

Az Áfa-kalauz 2017/9-es számát itt rendelheti meg.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.