Áfa: pontosan kinek kell fizetnie? (x)


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A belföldön megvalósuló ügyletek kapcsán felmerülő áfafizetési kötelezettség alanyának minősülő személyek, szervezetek körét mutatja be legfrissebb számában az Áfa-kalauz. A lapszámot itt rendelheti meg.


A szaklapban ezen túl az online pénztárgépek alkalmazására kötelezettek köréról és az alkalmazás eddigi tapasztalatairól olvashat. Az Áfa-kalauz legfrissebb, 2016/6-os számát itt rendelheti meg (link).

Az Áfa-kalauz legfrissebb számában bemutatja a belföldön megvalósuló ügyletek kapcsán felmerülő áfafizetési kötelezettség alanyának minősülő személyek, szervezetek körét. „A belföldi ügyletek után áfát fizető adózók” című írás részletezi az érintett termékértékesítéseket és szolgáltatásokat, ismerteti a fordított adózás alanyait, részletezi és példákkal illusztrálja a különböző ügylettípusokat.

„Az online pénztárgépek alkalmazási köre” című cikk szerzője a pénztárgépekre vonatkozó technológiai váltás időpontjától bemutatja azon ügylettípusokat és az alkalmazásra kötelezettek körét, ahol a gazdasági események dokumentálására kizárólag online pénztárgép használatával kerülhet sor; az írásban rövid értékelést is olvashat az elmúlt közel két év eredményeiről.

„Az adólevonási jog elvitatása, az adóellenőrzések kritikai elemzése” című írásban az adóhatóság adólevonási joggal kapcsolatos, egységesnek nem tekinthető gyakorlatáról olvashat. Elsőként azt az esetkört mutatja be a szerző, amikor a hiteles számla ellenére az adóhatóság vitatja az áfalevonást, az adóköteles gazdasági tevékenységhez kapcsolódás hiánya miatt. Ezt követően szól arról, hogy mi történik akkor, ha az adóhatóság megállapítja: a számla tartalmilag nem hiteles.

Az Áfa-kalauz legfrissebb, 2016/6-os számát itt rendelheti meg.Kapcsolódó cikkek

2021. október 22.

PM: jócskán nőttek az adóbevételek szeptemberben

Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszere 2292,0 milliárd forint hiánnyal zárta az év első kilenc hónapját – derül ki a Pénzügyminisztérium részletes adataiból.