Áfát csalt az áldiplomata


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A magát szlovák diplomatának kiadó férfi és társai Szlovákiában vásárolt élelmiszert adtak el itthon – az áfa befizetése nélkül.


Az M1 szerda esti Híradójában elhangzott: a férfi a budapesti szlovák nagykövetség alkalmazottjának adta ki magát, hamis diplomata-útlevelet használva, nagy mennyiségben hozott be élelmiszert Szlovákiából és az értékesítés után nem fizette be az adót.

A nyomozók gyanúja szerint a társaság Szlovákiában vásárolt nagy mennyiségű élelmiszert, amelyet fiktív cégek láncolatán átfuttatva Magyarországon értékesítettek. Az ügyletekben részt vevő vállalkozások valótlan tartalmú adóbevallásokat tettek, amivel több mint félmilliárd forinttal károsították meg a költségvetést.

A NAV összesen 32 helyen tartott házkutatást, amelyek során éles fegyvert és lőszereket is találtak. Sárközi Alexandra, a NAV bűnügyi szóvivője a Híradónak elmondta: “a férfi a házkutatás alkalmával határozott fellépéssel és a nagykövettel való fenyegetéssel próbálta elrettenteni a NAV pénzügyi nyomozóit. Amikor közölték vele, hogy őrizetbe veszik, wellness-szállóban való elhelyezést követelt magának.”

A bíróság elrendelte a férfi előzetes letartóztatását, amelyet a Hajdú-Bihar megyei büntetés-végrehajtási intézetben kell letöltenie – hangzott el a Híradóban.

(Forrás: MTI)Kapcsolódó cikkek

2022. szeptember 23.

Rezsizsebbel bővítené a cafeteriát a VOSZ

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége azt javasolja a kormánynak, hogy terjessze ki a vállalati rezsitámogatást, fokozza az energetikai beruházások támogatását, vizsgálja felül az árképzést és indítsa újra az operatív tanácskozásokat az energiaválság hatásainak enyhítésére – közölte a VOSZ a cégekkel történt egyeztetések alapján összeállított javaslatcsomagjáról.

2022. szeptember 23.

Közeleg a külföldi áfa visszaigénylésének határideje

Sokan talán nem is tudják, hogy a külföldön felszámított áfa rengeteg esetben visszaigényelhető, pedig ezzel akár komoly összegeket is visszaforgathatnak a vállalkozásukba. Gyányi Tamás adószakértő, a WTS Klient senior partnere figyelmeztet ugyanakkor: aki élni szeretne ezzel a lehetőséggel, az igyekezzen, mert a tavalyi számlákra már csak szeptember 30-ig lehet visszaigényelni az áfát, utólag a kérelem nem pótolható.