Áfát csalt az áldiplomata


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A magát szlovák diplomatának kiadó férfi és társai Szlovákiában vásárolt élelmiszert adtak el itthon – az áfa befizetése nélkül.


Az M1 szerda esti Híradójában elhangzott: a férfi a budapesti szlovák nagykövetség alkalmazottjának adta ki magát, hamis diplomata-útlevelet használva, nagy mennyiségben hozott be élelmiszert Szlovákiából és az értékesítés után nem fizette be az adót.

A nyomozók gyanúja szerint a társaság Szlovákiában vásárolt nagy mennyiségű élelmiszert, amelyet fiktív cégek láncolatán átfuttatva Magyarországon értékesítettek. Az ügyletekben részt vevő vállalkozások valótlan tartalmú adóbevallásokat tettek, amivel több mint félmilliárd forinttal károsították meg a költségvetést.

A NAV összesen 32 helyen tartott házkutatást, amelyek során éles fegyvert és lőszereket is találtak. Sárközi Alexandra, a NAV bűnügyi szóvivője a Híradónak elmondta: “a férfi a házkutatás alkalmával határozott fellépéssel és a nagykövettel való fenyegetéssel próbálta elrettenteni a NAV pénzügyi nyomozóit. Amikor közölték vele, hogy őrizetbe veszik, wellness-szállóban való elhelyezést követelt magának.”

A bíróság elrendelte a férfi előzetes letartóztatását, amelyet a Hajdú-Bihar megyei büntetés-végrehajtási intézetben kell letöltenie – hangzott el a Híradóban.

(Forrás: MTI)Kapcsolódó cikkek

2022. január 21.

Több mint 15 százalékkal nőtt tavaly az áfabevétel

Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszere 5101,5 milliárd forintos hiánnyal zárt tavaly. A költségvetés maradéktalanul biztosította a gazdaság újraindításához és a járvány elleni védekezéshez szükséges forrásokat – erősítette meg az előzetes adatokat pénteken kiadott részletes tájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM).

2022. január 21.

Figyelem, csalók élnek vissza a NAV honlapjával

A NAV új honlapjára hasonlító, minden bizonnyal adathalászatra létrehozott “csaló portál” jelent meg az interneten – figyelmeztetett pénteki közleményében a hivatal.

2022. január 21.

Az e-kereskedelem áfa reformja – az IOSS rendszer és az SA (4. rész)

Az e-kereskedelmi áfacsomag a termékimport tekintetében is számos változást eredményezett. Többek között eltörölte a kisértékű importküldemények adómentességét és egyúttal egyszerűsített megoldásokat hozott az ilyen import küldemények utáni áfa megfizetésére. Továbbá, az import küldemények távértékesítése az egyetlen ügylettípus, ahol az egyablakos rendszer választása az áfakezelésre is kihat.