Aki késik, bukhatja a szja-felajánlást jövőre


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Csak azok a civil szervezetek kaphatnak jövőre szja-felajánlást, amelyek eljuttatják a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) a KOZ közleményt május 31-ig – hívja fel a figyelmet az adóhatóság.


A közleményt ügyfélkapun keresztül kell elküldeni a NAV-nak. Az adóhivatal elektronikus levélben is felhívta a szervezetek figyelmét az elszámolásra. Az elszámolásra kötelezett kedvezményezettek képviselői májusban háromszor kaptak elektronikus levelet az elszámolandó összegekről, utoljára május 25-én.

A kedvezményezettnek a 15KOZ közleményben jelölnie kell mindazon szja 1 százalékaként felajánlott összeg felhasználását, amelyet a NAV 2015. január 1-jétől 2015. december 31-ig kiutalt számára, illetve amit a 14KOZ közleményében tartalékolt. A 15KOZ közlemény és kitöltési útmutató letölthető a NAV honlapjáról.

 

Ha a civil szervezet jogutód nélkül megszűnik, soron kívül kell elszámolnia a felhasználásról. Ha a 15KOZ bizonylatban tartalékolt összeget is feltüntetett a szervezet vagy 2015. január 1-je után kiutalásban részesült, akkor a 16MKOZ bizonylatot is be kell nyújtania.

Előfordulhat, hogy a szervezet nem szűnik meg, azonban a kiutalt összegre nem tart igényt, akkor ezt az összeget is a 16MKOZ bizonylaton kell feltüntetni, és a benyújtással egy időben visszafizetni.

Ha a szervezet nem nyújtja be a határidőig a közleményt, illetve a közleményében számszaki hibás adatokat közöl, vagy nem az elszámolandó összeget szerepelteti, és azokat nem javítja, a NAV kizárja a következő évi kedvezményezettek közül – figyelmeztet az adóhatóság.

(MTI)Kapcsolódó cikkek

2022. január 19.

Az adómentesség mellé adminisztrációmentesség is jár a 25 év alattiaknak

Idén a 25 év alattiak nemcsak a személyi jövedelemadó megfizetése alól mentesülnek, hanem az adminisztrációtól is. Az adókedvezmény érvényesítését a fiataloknak nem kell külön kérniük, azt a munkáltató, vagy a rendszeres bevételt juttató kifizető a jogosultsági hónapokban automatikusan figyelembe veszi – közölte Izer Norbert.

2022. január 19.

Írország áfa-rendszere (2. rész)

Az ír áfa-bevallás egyike a legegyszerűbb, legkönnyebben áttekinthető bevallásoknak az unióban, hiszen mindössze kilenc sorból áll, ráadásul a kilenc sorból kettő eleve kizárja egymást, ugyanis az adóalany nem lehet egyszerre befizető, illetve visszaigénylő pozícióban is.