Állásfoglalást kér a fiatalok szja-mentességéről két érdekképviselet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Levélben kért állásfoglalást Varga Mihály pénzügyminisztertől Kósa Lajos, az Országos Szövetkezeti Tanács elnöke és Fiák István, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének elnöke a 25 éven aluliak személyi jövedelemadó-mentessége ügyében.

Arra a kérdésre várnak választ a pénzügyminisztertől, hogy a 25 év alatti fiatalok szja-mentességét csak a 2021. december 31-ét követően elvégzett munka, tevékenység után megszerzett bevételre, jövedelemre lehet-e alkalmazni 2022. január 1-jétől, ahogyan azt a levélírók is értelmezik. Levelükben emlékeztettek: Magyarországon jelenleg több mint 90 működő iskolaszövetkezet van, amelyek évente több mint 150 ezer diáknak adnak lehetőséget a tanulmányaik melletti munkavégzésre. A fiatalok így összesen évi több mint 50 milliárd forintot keresnek – tették hozzá.

A 25 év alatti fiataloknak 2022. január elsejétől járó személyi jövedelemadó-mentességet mindkét érdekképviselet kedvezőnek nevezte.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2021. március 30.

A fiatalok szja-mentességének részletei

A javasolt szabályozás nem jelent korlátlan alanyi adómentességet, hanem csak azt jelenti, hogy a 25. életévét be nem töltött magánszemély egyes, a törvényben megnevezett, az összevont adóalapba tartozó, munkavégzéssel szerzett jövedelmeit meghatározott értékhatárig adóalapcsökkentő kedvezményként veheti figyelembe.