Átalakult az adómentes céges rendezvények szabályozása

Szerző: Surányi Imréné
Dátum: 2016. december 19.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Adómentes a sportrendezvényre szóló ingyenesen vagy kedvezményesen juttatott belépőjegy, ezért a sport-elemekkel fűszerezett saját szervezésű céges rendezvény is adómentesnek volt tekinthető korábban. 2016. augusztus 1-jétől azonban jogszabály határozza meg a sportrendezvény fogalmát.


A személyi jövedelemadóról szóló törvény (Szja tv) 1. számú melléklet 8.28. pontja szerint adómentes a sportról szóló törvény hatálya alá tartozó sportrendezvényre szóló ingyenesen vagy kedvezményesen juttatott belépőjegy, bérlet. Ez azt jelenti, hogy bármely (belföldi, külföldi) cég szervezet bármikor, akármennyi nézőnek, szurkolónak adhat – értékhatár nélkül – belépőket sportszervezetek vagy sportszövetségek által versenyrendszerben, vagy azon kívül megtartott versenyekre, mérkőzésekre, egyéb sporteseményekre adómentesen. Az ingyenes sportbelépők juttatásának adómentességéhez nem szükséges belső szabályozás, vagy cafeteria előírás, egyedi szempontok alapján is bárkinek lehet adni. Ehhez társul, hogy a Szja tv. 1. számú mellékletének 8.7. pontja értelmében adómentes az a szolgáltatás (kivéve az utazást és az elszállásolást) is, amelyet a kifizető az általa fenntartott vagy használt sportlétesítményben szervezett sportrendezvényen nyújt. A sportról szóló törvény szerint sportlétesítménynek a sportrendezvény megrendezésének helyszínéül szolgáló építmény és terület minősül. Mindez azt jelenti, hogy az olyan helyszíneken, ahol sportrendezvény zajlik, a cégek adómentesen bérelhetnek páholyt vagy szektort a munkatársaiknak, ügyfeleiknek (családtagjaiknak) és biztosíthatnak egyúttal például ingyenes catering szolgáltatást.

 

Lényeges azonban, hogy 2016. augusztus 1-jétől a Szja tv. 3.§-ának új 60. pontja meghatározza a sportrendezvény fogalmát, amely szerint ez alatt sportszervezet vagy sportszövetség által versenyrendszerben vagy azon kívül, résztvevők jelenlétében megtartott versenyt, mérkőzést kell érteni. Az új fogalom bevezetése a jogalkotói szándék szerint annak érdekében történt, hogy „az adókikerülési célú törekvések kiküszöbölhetők legyenek”. Eddig ugyanis a cégek, szervezetek saját szervezésű sporteseménnyel („házibajnoksággal”) megtartott zártkörű rendezvényei (csapatépítő programok) is sportrendezvénynek minősülhettek, így a Szja tv. 1. számú mellékletének 8.7. pontja értelmében az ilyen házi rendezvényeken nyújtott ingyenes vagy kedvezményes étel-, italfogyasztás, wellness-szolgáltatás stb. is mentesülhetett az adókötelezettség alól.

Ezen túl viszont a sport-elemekkel fűszerezett saját szervezésű céges rendezvényeken nyújtott ingyenes vagy kedvezményes szolgáltatások a Szja tv. 1. számú mellékletének 8.7. pontja alapján nem lehetnek adómentesek. Ez azt jelenti, hogy ilyen szolgáltatások nyújtása esetén alkalmazni kell a Szja tv 70.§ (3) bekezdés b) pontját, vagy hivatali, üzleti utazásnak minősülő esetben a § (1) bekezdésének a) pontját, vagyis a rendezvényen nyújtott szolgáltatások elszámolt költségének 1,19-szerese után 15 százalék személyi jövedelemadót és 27 százalék egészségügyi hozzájárulást kell a cégnek fizetnie.

Ugyanakkor a sportrendezvény új fogalmának bevezetése miatt továbbra sem kell a cégnek adóznia, ha a munkatársainak, meghívott vendégeinek bármely versenyrendszerben vagy azon kívül, résztvevők jelenlétében tartott olyan versenyen, mérkőzésen biztosít ingyenes részvételt (belépőjegyet) és nyújt ott különféle szolgáltatásokat, amelynek sportszervezet vagy sportszövetség (akár helyi, vidéki, külföldi sportegyesület) a szervezője. Az ilyen sporteseményeken résztvevőknek nyújtott ingyenes étel- és ital-fogyasztással (vendéglátással), szabadidőprogrammal összefüggésben a cég által vállalt és elszámolt bármekkora költség (az utazási és szállásköltség kivételével) 51,17 százalék közterhe továbbra is megtakarítható lesz. 


Kapcsolódó cikkek:


Jogkövetési vizsgálat vagy adóellenőrzés?
2018. október 17.

Az adóigazgatási rendtartás (Air.) 2018. január 1-től lecsökkentette az ellenőrzési eljárástípusok számát. Az Air immár csak két ellenőrzési típust nevesít: az adóellenőrzést és a jogkövetési vizsgálatot.

Kevesebben tartoznak tartósan az adóhatóságnak
2018. október 17.

Kevesebben tartoznak tartósan az adóhatóságnak

Továbbra is sok tartós adósa van a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV), de a harmadik negyedévben mérséklődött a számuk - derül ki a NAV honlapján közzétett adatokból.

Változások a bejelentett részesedések szabályaiban
2018. október 17.

2018. augusztus 25-i hatállyal módosult a társasági adóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény. A módosítások a további részesedések bejelentésének vonatkozásában is tartalmaznak kedvezményeket, így bejelenthetővé válnak olyan részesedések is, amelyeket a korábbi szabályok alapján nem volt lehetőség bejelenteni az adóhatósághoz. A következőkben a bejelenthető részesedések szabályait tekintjük át a változások tükrében.

Egymilliárd forintos áfacsalás Borsodban
2018. október 16.

Egymilliárd forintnál is több kárt okozott a költségvetésnek az az áfacsaló bűnszervezet, amelyet a napokban füleltek le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) észak-magyarországi pénzügyi nyomozói Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Az összehangolt akcióban csaknem ugyanilyen értékben foglaltak le különböző vagyontárgyakat, számlákon lévő pénzt - közölte a NAV sajtóreferense.