Átírják a büdzséterv számait

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. július 11.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A gazdaság fehéredése és élénkülése, valamint az IMF-egyezség nyomán csökkenő kamatkiadások jelentik leginkább a munkahelyvédelmi akcióterv fedezetét – derül ki egy bizottsági módosító indítványból, amely átírja a büdzséterv sok fontos számát. Tranzakciós illetékből most éppen sokkal kevesebb bevételre számít a kabinet.


Az Országgyűlés Számvevőszéki és Költségvetési Bizottsága 15 bizottsági módosító indítványt nyújtott be kedden a 2013-as költségvetési törvény tervezetéhez. Ezek egyikének indoklásában a kormány számszerűsíti a friss adóváltozások (pénzügyi tranzakciós illeték bevezetése, a munkahelyvédelmi akcióterv adócsökkentései) hatását, átírva a büdzsé bevételi és kiadási számait. Meglepő adatokkal is találkoztunk.

A munkáltatói terhek csökkentése miatt a szociális hozzájárulási adóbevételek 130,2 milliárd forinttal, a szakképzési hozzájárulásból származó bevételek pedig 1,8 milliárd forinttal csökkennek. A kisadózók tételes adója nettó 55 milliárdos kiesést jelent a büdzsének, a kisvállalati adó bevezetése pedig 93 milliárdos mínuszt.

A jövedéki adóemelések 51,6 milliárd forintot hoznak, amelynek meghatározó része az egészségügyi dolgozók bérének 2013-ra tervezett emelését fedezi – írják a bizottsági módosító indítványban.

A gazdaság fehérítése érdekében tett lépések összességében 162,6 milliárd forinttal javítják a költségvetés egyenlegét, amelyből a legnagyobb részt az áfabevételek közel 100 milliárdos emelkedése jelenti. A kormány tervei szerint az adócsökkentés nyomán élénkülő gazdaság 40 milliárdos pluszbevételt hoz a büdzsének, míg a sikeres IMF-EU-hiteltárgyalások nyomán alacsonyabbá váló kamatkiadások 100 milliárd forinttal kevesebb kiadást jelentenek majd a költségvetésnek 2013-ban a bizottsági módosító indítvány szerint.

A dokumentumban a kormány jóval kevesebb tranzakciósilleték-bevétellel számol, mint a költségvetés tervezetében: most 239,3 milliárd a tervezett összeg, a büdzsétervben még 283 milliárd szerepelt. A kisebb összegből 123 milliárdot a kereskedelmi bankok fizetnek be, így a jegybankra és az államkincstárra 116,3 milliárd jut. Emlékeztetőül: a munkahelyvédelmi akcióterv bejelentésekor annak 300 milliárdos költségéből 100-100 milliárdot a Magyar Nemzeti Bankra és a Magyar Államkincstárra kiterjesztett tranzakciós illetékből várt a kormány.


Kapcsolódó cikkek:


Sokkal több adó folyt be eddig a tavalyinál
2019. augusztus 23.

2019 első hét hónapjában általános forgalmi adóból 410,8  milliárd forinttal, személyi jövedelemadóból 127,3 milliárd forinttal, a jövedéki adóból pedig 57,0 milliárd forinttal volt magasabb bevétele a költségvetésnek, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Kis magyar pénztörténet – 1. rész
2019. augusztus 23.

A pénzeknek is megvan a maguk története. Ez gyakran kapcsolódik nevezetes történelmi eseményekhez, uralkodókhoz, de az is előfordult – többször is –, hogy magával a pénzzel írtak történelmet. Ilyen események a magyar históriában is előfordultak. Egyes esetekben ez nemzeti nagyságunkat tükrözte, máskor viszont sorstragédiánk megjelenési formája volt. Sorozatunk első részében az Árpád-házi uralkodók pénzkibocsátását és Károly Róbert pénzreformját mutatjuk be.

Sokat veszített Szerbia a koszovói büntetővám miatt
2019. augusztus 22.

Mintegy 298 millió eurót (97,64 milliárd forint), vagyis a bruttó hazai termék (GDP) 0,7 százalékának megfelelő összeget veszített Szerbia tavaly november óta azért, mert a koszovói kormány százszázalékos vámot vetett ki a Szerbiából érkező árura.

Uniós áfaváltozások 2020-tól – vevői készletek
2019. augusztus 22.

Uniós áfaváltozások 2020-tól – vevői készletek

2020-tól két különböző uniós országban működő eladó és vevő minden országban azonos feltételek alapján mentesül az extra adóadminisztráció és adóbejelentkezési kötelezettség alól - írja az RSM blogja.