Az adócsomag nem javítja a hangulatot


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A közepes keresetűek pénztárcájában hagyna néhány ezrest a Pénzügyminisztérium adócsomagja, de megszüntetnék többek között a bérlet, az étkezési jegy és az üdülési csekk adómentességét. A cégautóadót a magánszemélyekkel is megfizettetné a tárca, a munkáltatókat pedig ismét köteleznék a dolgozó szja bevallásának kitöltésére. Általában jellemző a tervezetre a kedvezmények jelentős megnyírbálása, ami jó eséllyel érezhetően rontja a lakosság hangulatát.

A kormány jóváhagyására vár a pénzügyi tárca adócsomagja, amely a miniszterelnök korábbi javaslatai mellett számos meglepetést tartogat. A pakk a pénzügyi tárca szerint 45 milliárd forinttal csökkenti a munkavállalók terheit.

A beígérteknek megfelelően a jövő évtől nem 1,7 hanem 2 millió forintos jövedelemig lehetne 18 százalékos kulccsal számítani a személyi jövedelemadót. A sávhatár szélesítése nyomán havi 4500 forinttal több maradna azoknak a zsebében, akik most havi bruttó 142 ezer forintnál többet keresnek. Kétmillió forintos jövedelem felett maradna a 36 százalékos kulcs és a 4 százalékos különadó is, amit a nyugdíjjárulék-alap felső határát – idén 7 millió 137 ezer forintot – meghaladó része után kell fizetni.

Az adójóváíráshoz nem nyúlnának, de változtatnak a kedvezmények rendszerén. Az egyszerűsítés jegyében a társadalombiztosítási és magán-nyugdíjpénztári befizetések, a tandíj, a biztosítás, és az adomány után járó kedvezményekhez kapcsolódó egyéni korlátokat eltörölnék, ezek összege után összesen 30 százalék kedvezmény járna, de ez az őstermelői adócsökkentő tétellel együtt sem haladhatná meg a 100 ezer forintot. A teljes összeg 3 millió 400 ezer forintos éves jövedelemig járna, ezen felül fokozatosan csökkenne, és 3,9 millió forintos jövedelem után már nem vehető igénybe.

A cikk teljes terjedelemben az Origo/Üzleti Negyed rovatában olvasható el.

Forrás: Origo


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.