Az adólevonási jog korlátozása a magyar áfa-rendszerben 2.


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az első részben általánosságban ismertetett adólevonási tiltások bemutatása után most mélyebben járjunk körül az egyes tiltásokat, illetve nézzük meg, milyen feltételek mellett van lehetőség mégis gyakorolni az adólevonási jogot. Most az üzemanyagokhoz kapcsolódó levonási tilalmakat vizssgáljuk.

Az első tiltás, amit górcső alá veszünk, az az üzemanyagokhoz kapcsolódó levonási tilalmak lesznek. Az üzemanyagokhoz kapcsolódó tilalmak kétirányúak, egyfelől tilalom kapcsolódik a motorbenzinhez, másfelől a személygépkocsi üzemeltetéséhez használt üzemanyagokhoz.

A motorbenzinhez kapcsolódó tiltás kapcsán arra hívom fel a figyelmet, hogy a jogalkotó nem tesz különbséget, hogy mihez használja az adóalany a benzint, arra semmi esetre sem lehet adólevonási jogot alapítani. Ezek szerint teljesen mindegy, hogy személygépkocsihoz, haszongépjárműhöz, motoros fűkaszához, vagy motorkerékpárhoz szerezzük is be a benzint, annak a beszerzésnek az áfa-ja nem lesz levonható.

A motorbenzinhez kapcsolódó tilalom alól három esetben kaphatunk felmentést, amelyekből az első az igazoltan továbbértékesítési célhoz kapcsolódó felmentés. Joggal teheti fel a kedves olvasó a kérdést, hogy mikor beszélhetünk igazolható továbbértékesítési célról. Ennek kapcsán érdemes a törvény értelmező rendelkezéseit felütni, hiszen annak 22. pontja definiálja a továbbértékesítési cél fogalmát az Áfa tv. szemszögéből a következő szerint: a mástól szerzett termék sajá…


Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Hungary Kft. webáruházában.


Kapcsolódó cikkek

2021. február 8.

Az adólevonási jog korlátozása a magyar áfa-rendszerben 1.

Bár megszokhattuk, hogy az áfa törvény folyamatosan változik, bizonyos finomhangolások, vagy teljes újraszabályozások történnek, ez alól mégis kivételt képeznek az adólevonási jogra vonatkozó tiltások, ugyanis ezek relatív stabilnak, kiszámíthatónak tekinthetők a törvény többi részével összevetve.

Ennek oka az, hogy a közösségi irányelv 176. cikke rögzíti, hogy a tagállamok csak olyan korlátozásokat tarthatnak fenn, amelyeket – Magyarország esetében – az Unióhoz történt csatlakozás időpontjában előírtak. Újakat nem lehet bevezetni, ugyanis ez a Közösségi jogba ütközik. Amikor például 2008-ban Magyarország újrakodifikálta az áfa szabályait, akkor ezt az előírást megszegte azzal, hogy megtiltotta a személygépkocsi, jacht, 125 cm3-nél nagyobb hengerűrtartalmú motorkerékpár bérbevételének adólevonását. Magyarország azonban, még mielőtt az ügy az Európai Bíróság elé kerülhetett volna, kivezette a tiltást a törvényből.

Az adólevonási tiltások két nagy csoportra oszthatók, úgy mint a teljes levonási tiltás alá tartozó ügyletek, valamint a részleges levonási tiltás alá tartozó ügyletek. Utóbbi kategóriába tartoznak a telefonszolgáltatá…