Az áfa idei változásai


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az általános forgalmi adó 2017. évi változásait tekinti át az RSM blog legújabb bejegyzése.


2017. január 1-től 5 százalékos adókulccsal adózik a baromfihús, a friss vagy hűtött madártojás, a friss tej, továbbá 18 százalékos adókulcs vonatkozik az SZJ 55.30.1 alá tartozó étkezőhelyi vendéglátás keretében történő étel- és helyben készült, nem alkoholos italfogyasztásra, az internethasználattal kapcsolatos szolgáltatásokra, valamint továbbra is ide tartoznak a – a friss tejen kívüli – tej és tejtermékek.

Fontos megjegyezni, hogy nem tartozik a kedvezményes kategóriába a munkahelyi, üzemi, hivatali és oktatási intézményi éttermekben, büfékben történő étkeztetés valamint a közétkeztetés, mivel azok más SZJ besorolás alá tartoznak.

A kedvezményes áfakulcs alá tartozó baromfihúsok köre az évközi módosításhoz képest kibővült a teljes VTSZ 0207 csoportra, így 2017-től az egyes baromfifélék húsa mellett kedvezményesen adózik azok emberi fogyasztásra alkalmas belsősége és vágási mellékterméke is.

 

2017. január 1-től átmeneti rendelkezés ad eligazítást az internet-hozzáféréssel kapcsolatos szolgáltatásokra vonatkozó alacsonyabb adómérték alkalmazához, ugyanis az időszaki elszámolású, ilyen jellegű ügyletek esetében az új kedvezményes adókulcsot csak a 2016. december 31-ét követően kezdődő elszámolási időszakok esetében, valamint azon esetekben kell alkalmazni, amikor a fizetés esedékessége, valamint a számla vagy a nyugta kibocsátásának időpontja 2016. december 31-ét követő időpontra esik.

2017. január 1-től már a 100 ezer forintot elérő vagy meghaladó áfatartalmú számlákon is fel kell tüntetni a belföldi adóalany vevő adószámának – csoportos adóalany esetén csoportazonosító számának – első nyolc számjegyét. Ez az értékhatár korábban egymillió forint volt.

8 millió forintra emelkedik az alanyi adómentesség választására jogosító bevételi értékhatár. 

Nem kell kivárnia a két évet az alanyi mentesség újbóli választásáig annak a vállalkozásnak, amelynek alanyi mentes jogállása a 6 millió forintos értékhatár átlépésére tekintettel szűnt meg, de a bevétele nem haladta meg a megemelt értékhatár (8 millió forint) összegét.

Az Art. változásaira tekintettel az adóalanynak áfabevallásában adatot kell szolgáltatnia azon személygépkocsik alvázszámáról, amelyek kapcsán a bevallási időszakban import, vagy közösségi beszerzés okán adófizetési kötelezettsége keletkezett.

Fontos változás, hogy 2017. január 1-jével a közösségi áfairányelv végrehajtási rendelete új ingatlanfogalmat vezet be, ami eltér az eddig használt ingatlanfogalomtól, és ami kihat a magyar áfaszabályok ingatlannal kapcsolatos értelmezésére is. Az új ingatlanfogalom hatással lesz a fordított adózásra, az ingatlanbérbeadás áfakötelezettségére és a teljesítésihely-szabályokra, továbbá külön fogalmi rendelkezés van az ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatásokra. 

A bejegyzés szerzője Sztankó Dániel, az RSM Hungary Zrt. pénzügyi képviseleti csoportvezetője. Az RSM blog az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2023. június 1.

Áfa a digitális korban – az Európai Bizottság új adócsomagja

Új javaslatcsomagot tett közzé 2022 decemberében az Európai Bizottság az általános forgalmi adóztatást illetően, amely nem csak az uniós tagállamok fő bevételi forrása, de egyben az EU költségvetésének legfontosabb finanszírozási forrását is jelenti. A hatásvizsgálatokon pozitív véleményt kapott javaslatok az áfarendszerben több olyan módosítást tartalmaznak, amelyeket nemcsak ismerni kell, de amelyek komoly szakmai-gyakorlati felkészülést, és informatikai fejlesztéseket is igényelnek mind adózói, mind adóhatósági oldalon. Az Áfa-kalauz cikkének célja a módosítási javaslatok indokainak és célkitűzéseinek bemutatása, valamint a tervezet lényegi rendelkezéseinek összefoglalása.

2023. május 31.

Végelszámolással megszűnő cég tulajdonát képező ingatlan értékesítése

Egy belföldi áfaalany társaság végelszámolással kíván megszűnni. A tulajdonát képezi egy olyan ingatlan, amelyet 1997-ben áfával terhelten szerzett be, a beszerzést terhelő áfát levonásba helyezte. Az ingatlant a beszerzés időpontjában még raktárként tartották nyilván, azonban 2013-ban lakásként jegyezték be és jelenleg is lakásként tartják nyilván. A társaság az ingatlant a beszerzése óta megszakítás nélkül gazdasági tevékenysége érdekében hasznosította, viszont az ingatlan értékesítésére vonatkozóan nem választott adókötelezettséget. A társaságnak milyen módon merülhet fel áfakötelezettsége abban az esetben, ha az ingatlant a végelszámolást megelőzően az egyik tulajdonosa és egyben ügyvezetője részére értékesíti, vagy ha az ingatlan tulajdonjogát a végelszámolási eljárás végén a társaság magánszemély tulajdonosai szerzik meg?