Az áfa rendszere Ausztráliában (1. rész)


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Messzi országok áfa-rendszerét bemutató sorozatunk következő állomása Ausztrália lesz, ahol látni fogjuk, hogy kifejezetten áfa-bevallást az adóalanyok nagyon szűk körének kell beadnia, de más érdekes sajátosságokat is ismertetni fogok az ausztrál közvetett adózásról.

Ausztráliában, hasonlóan Új-Zélandhoz, nem az európai hozzáadott érték adó (VAT) típusú terminológia honosodott meg, hanem itt is termék és szolgáltatás adózásról (GST) beszélhetünk. Bár megnevezésében különböző a közvetett adó elnevezése, logikájában mégis teljesen ugyanaz.

Ausztráliában is a nettó ellenértékre kell számolni az áfát (nevezzük most így), és a felszámított, valamint az adóalanyra áthárított adó különböző különbözete fogja megadni az áfa egyenlegét, azonban a legtöbb adóalany részére mégsem az áfa egyenleg lesz az időszaki befizetendő, vagy visszaigényelhető adó összege.

Az áfa adónemre történő regisztráció küszöbértékhez van kötve, ausztrál dollárban számítva 75,000 dollár a profitorientált adóalanyok számára, míg non-profit szervezetek részére a duplája, azaz 150,000 dolláros forgalom elérése után válik kötelezővé áfára regisztrálni. Természetesen a forgalmat ilyenkor még nettó módon kell értékelni. Az ausztrál adórendszer is lehetővé teszi az önkéntes regisztrációt, azaz a küszöbérték alatt is lehetséges áfára regisztrálni annak, aki számára ez megéri. A regisztrációra több módon is sor kerülhet, lehetséges online, papíros, telefonos módon, valamint ügynökön keresztül is el lehet intézni a regisztrációt. Az ausztrál rendszer is ismeri a visszamenőleges hatályú regisztrációt, négy évre visszamenőleg van lehetőség az áfa alanyává válni.

Ausztrália áfaTermészetesen az adónem nemcsak a letelepedett ausztrál adóalanyoknak kötelező, hanem külföldi adóalanyok számára is, ha átlépik a küszöböt. Számukra kétféle regisztráció lehetséges üzleti tevékenységüktől függően, létezik a standard mód, ami teljes körű regisztrációt jelent, illetve létezik az egyszerűsített regisztráció is, ami a digitális szolgáltatóknak elérhető, ők azok, akik digitális termékeket és szolgáltatásokat nyújtanak ausztrál fogyasztók részére.

Ausztráliában is létezik a csoportos adóalanyiság intézménye, nagyon hasonló módon működik, mint az Európában megismert változata, azonban vannak érdekes sajátosságai is. Amiben ugyanaz – többek között -, hogy a tagoknak közös tulajdonosa kell, hogy legyen, a csoporton belüli ügyletek nem tartoznak az áfa hatálya alá, a csoportnak kell legyen egy képviselője, és a csoporttagok egy, csoportra megállapított bevallás keretében róják le bevallásbenyújtási kötelezettségüket. Minden tagnak az áfa alanyának kell lennie, és nem lehet más áfa-csoportnak is a tagjai.

Amiben viszont nagyon más az ausztrál csoport, hogy a csoportnak lehet magánszemély tagja is, sőt családon belüli személy is a csoport tagjává válhat, azonban csak magánszemélyek nem létesíthetnek csoportos adóalanyiságot.

Ausztrália áfaAusztráliában az áfabevallás havi, negyedéves és éves gyakorisággal teljesíthető. A bevallás esedékessége az időszakot követő 21-e, amely ha hétvégére vagy ünnepnapra esik, akkor átcsúszik a következő munkanapra. Azonban az ausztrál sajátosságok ezen a ponton már jobban tetten érhetőek, ugyanis a bevallások esedékessége nagyon különböző lehet. A teljesség igénye nélkül a 21-e a főszabálynak tekinthető, amely alól számos kivétel létezik, ilyen például a negyedéves egyszerűsített regisztrációval (tehát a digitális szolgáltatók) rendelkező adóalanyok köre, akik a negyedéves bevallásaikat a negyedévet követő hónap 28-áig kell teljesítsék. Kivéve a második negyedéves bevallásaikat, ugyanis azok február 28-áig esedékesek. Hogyan lehetséges ez, hogy egy második negyedéves bevallás február végén esedékes? Ez is egy ausztrál sajátosság, ugyanis a kontinensnyi országban az adóév nem január elsején indul, hanem július elsején, ami minden adónemre igaz. Ennek a gyakorlati következménye, hogy egyhavi türelmi idő miatt a második negyedéves (október-december) bevallás február végén teljesítendő legkésőbb.

A szerző, Molnár Péter független adótanácsadó.


Kapcsolódó cikkek

2021. június 7.

Az áfa rendszere Új-Zélandon 2.

Új-Zélandon jelenleg két adókulcsot kell alkalmazniuk az adóalanyoknak, a normál kulcsos, amit jelenleg 15%-ot jelent, míg a 0%-os kulcs a másik. Ezen felül az adórendszer ismeri a mentes értékesítés/beszerzés fogalmát is, amely értékesítések/beszerzések nem jelentendők az áfabevallásban.
2021. május 31.

Az áfa rendszere Új-Zélandon 1.

A magyar szabályozáshoz és áfa rendszerhez szokott olvasó számára érdekes lehet egy kis kitekintés arról, hogyan építették fel más országok (Új-Zéland, Ausztrália, Arab-öböl országai) a saját közvetett adó rendszerüket, illetve milyen változások zajlanak az Egyesült Királyságban a Brexit-et követően az áfa területén. Erről fognak szólni a következő időszak cikkei.