Az agrártárcához kerülnek az ÁNTSZ egyes ellenőrzési feladatai


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium felügyelete alá kerülnek az élelmiszerbiztonságért felelős szervezetek, ha elfogadja a parlament az egységes élelmiszer-biztonsági szervezetalakítással összefüggő törvények módosításáról szóló javaslatot.

A Kormány még a tavalyi évben elrendelte ugyanis a szervezeti egységesítést. Ennek részeként az egészségügyi miniszter élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos rendeletalkotási jogosultsága a jövőben az agrárminiszter hatáskörébe kerül.

A kereskedelmi és vendéglátóipari vállalkozásokat érintő legfontosabb változás, hogy az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat területi intézeteinek élelmiszer-ellenőrzési feladatait, valamint az azt ellátó egységeket a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal területi szerveiben integrálják. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal élelmiszer-biztonsággal és az élelmiszer eredetű megbetegedésekkel kapcsolatos feladatait pedig a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium veszi át. A tervezet a rendeletalkotási felhatalmazások átcsoportosításán kívül csupán a szabálysértési törvény vonatkozásában tartalmaz új szabályokat: az élelmiszer-biztonsági szerv szabálysértési hatóságként történő eljárásához szükséges hatásköri módosítást.

Az őszi ülésszak során kerül a fenti törvényjavaslat a parlament elé. A rendeletalkotási felhatalmazások elfogadását megelőzően, júniusban megszületett ugyanakkor az egységes élelmiszer-biztonsági szervezetalakítással összefüggő kormányrendeletek módosításáról szóló 138/2007. (VI. 18.) Korm. rendelet, amely a törvénnyel együtt október elsején lép majd hatályba. Rögzíti, hogy a jövőben élelmiszer-biztonsági szervként a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) központja, illetve területi szervei, közegészségügyi hatóságként az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat regionális, illetve kistérségi intézetei, fogyasztóvédelmi hatóságként pedig a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség és a területi fogyasztóvédelmi felügyelőségek járnak majd el.

Az MgSzH kizárólagos hatáskörébe kerül valamennyi élelmiszer-vállalkozás esetében az élelmiszer-biztonsági előírások betartásának és az élelmiszerek élelmiszer-biztonsági megfelelőségének, nyomon követhetőségének, élelmiszer-minőségi megfelelőségének, jelölésének, csomagolásának az ellenőrzése, illetve a fogyaszthatóság elbírálása. Ellenőrzi az élelmiszerláncban az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagok megfelelőségét, továbbá az élelmiszer-higiéniai megfelelőséget is. Vizsgálja az állati eredetű melléktermékek és élelmiszer hulladékok kezelését és ártalmatlanná tételét, állatjárvány fennállása vagy annak gyanúja esetén az állategészségügyi-járványvédelmi előírások betartását. Vendéglátóhelyen az ellenőrzést és vizsgálatot a termék előállításához használt élelmiszer-összetevők és -alapanyagok tárolására szolgáló raktárban, azok beszerzése, tárolása, kezelése vonatkozásában végzi. Ellenőrzi az Európai Unión kívüli országból belépő élelmiszerek élelmiszer-biztonsági és élelmiszer-minőségi megfelelőségét, vizsgálja a növényi eredetű mezőgazdasági termékek, élelmiszerek, zöldségek, gyümölcsök veszélyes anyag tartalmát. Ellenőrzi az export és import borok, borpárlatok, borászati készítményekkel kapcsolatos egészségügyi előírások betartását.


Kapcsolódó cikkek

2023. február 3.

IFRS és a nyereségadók

A pénzügyi kimutatásait az IFRS előírásai alapján összeállító társaságoknak az IAS 12 standard előírásait kell alkalmazni valamennyi nyereség jellegű adó esetében. Az adóhatásokkal szembeni tárgyidőszaki és jövőbeni elszámolásra az IFRS a magyar szabályoktól eltérő, speciális szabályokat alkalmaz függetlenül attól, hogy külföldi, vagy belföldi adókról van szó! Az RSM Hungary szakértőjének cikke.