Az APEH tudja hol jársz, ha kártyával fizetsz


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Évek óta gyakorlatilag alig nő a bankkártyahasználat a hazai kiskereskedelemben. A magyar vásárló inkább elzarándokol az automatához, majd a kasszánál zsebből fizet – sok esetben az adóhatóság figyelmének megkerülése végett.

Már nálunk is minden háztartásban találni bankkártyát. A Magyar Nemzeti Bank 2006-os összesítése szerint 7,7 millió bankkártya volt forgalomban – az üzemanyagkártyákat nem számítva -, ami 10 százalékos növekedés 2005-höz képest – papíron. Ebből ugyanis továbbra is vajmi kevés villan meg az áruházi kasszáknál: a GfK Hungária adatai szerint tavaly a háztartások bevásárlásaik mindössze öt százalékát bonyolították le ily módon, ami az általuk regisztrált kiskereskedelmi élelmiszer-forgalom 13 százalékát jelentette.

S hogy ki használja a bolti kasszánál való fizetésre a plasztikkártyát, az jobbára korosztály, iskolázottság és lakóhely függvénye.De ettől függetlenül az emberek többsége továbbra is alapvetően bizalmatlan a “biztonságosnak” és “készpénzkímélőnek” mondott fizetési móddal szemben. S a tartózkodást az utóbbi években elharapódzott csalások is erősítik.

Jelenleg egyébként több mint harmincezer üzletben lehet a pultnál, pénztárnál bankkártyával fizetni. A nagy áruházak többségében van erre lehetőség, míg a kisebb kereskedésekben kevésbé. Kereskedői vélekedések szerint a készpénzes vevők sokszor érezhetően azért is tartózkodnak a kártyahasználattól, hogy ne legyen nyoma a vásárlásuknak. Hiszen nem lenne szerencsés, ha például egy APEH vagyonosodási vizsgálat során egy minimálbérre bejelentett magánszemélynél egy félmilliós plazmatelevízió vagy heti több tízezres élelmiszerszámla nyomára akadnának ily módon. Bár a kártyás forgalom leszorításának igénye alkalmasint a kiskereskedőre is igaz lehet – hasonlóan “adó-optimalizációs” okokból. A kártyás forgalom ugyanis egyértelműen lekövethető az APEH-revizorok számára, míg a készpénzes fizetéseknél sokszor nem derül ki, ha nem adnak számlát.

Jelenleg ötféle kártyát fogadnak el az áruházakban. A hazai bankok által kibocsátott négyféle kártya közül a Mastercard és a Visa dominál, az előbbi részesedése 65 százalékosra tehető, utóbbié 32-re. S mindkettőt több mint 20 ezer helyen elfogadják. A partnerbankok cserélődése miatt (K&H, majd OTP) nálunk kissé gyengélkedő Amex elfogadóhelyeinek a száma az utóbbi időben indult növekedésnek – nagyjából 13-14 ezer helyen lehet ezzel fizetni. A City Bank által kibocsátott Diners elfogadóhelyeinek száma viszont tavaly némileg visszaesett. S bár hazai bankban nem lehet JBC típusú kártyát igényelni, azt is mintegy 10 ezer helyen használhatják.

Forrás: PénzcentrumKapcsolódó cikkek

2022. június 27.

A magyar áfa-bevallás sajátosságai (3. rész)

A magyar áfabevallás progresszívnek tekinthető abból a szempontból, hogy az adóalanyoknak lehetőségük van kezdeményezni a bevallásuk alapján képződött követelésük faktorálását.