Az elektronikus adóbevallás nagy próbája február 12-e


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az éves bevallók ugyan zökkenőmentesen be tudták nyújtani immár elektronikusan bevallásaikat az APEH-nak, a folytatás már vélhetőleg kevésbé lesz sikeres.

Az elektronikus adóbevallás nagy próbája február 12-e, ekkor kell először minden munkáltatónak és kifizetőnek a havi járulékbevallást elektronikusan beküldenie. Három nappal később szja-bevallási határnap jön az egyéni vállalkozóknak és az áfaalany magánszemélyeknek.

Január 31-ig az éves bevallók 717 ezer elektronikus nyomtatványt továbbítottak, mégpedig folyamatosan, s nem a határnapon ömlött be a bevallások zöme. A Pénzügyminisztérium szerint az elektronikus leadási lehetőség máris megváltoztatta a bevallási szokásokat, így vélhetőleg a jövőben sem lesznek torlódások.

A könyvelők és informatikai szolgáltatók ezt másként látják. Jelentősebb, sokszor ismétlődő vagy szisztematikus problémákról ugyan Zara László, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke sem tudott lapunknak beszámolni a január végi határidővel kapcsolatban, a bevallási szokások megváltozását illetően azonban kevésbé optimista. Az éves elszámolások elkészítésére ugyanis több hét is volt, a havi járulékbevallásokat azonban néhány nap alatt kell elkészíteni, így vélhetőleg a most tapasztalt forgalom többszöröse terheli majd február 12-én is a kormányzati ügyfélkaput. Sőt: egy a napilap által megkérdezett könyvviteli, bérszámfejtési szoftvereket készítő vállalkozó szerint nem is lehet előre dolgozni, mivel az APEH az utolsó pillanatban is módosíthatja a kitöltendő nyomtatványt, a kitöltő vagy az ellenőrző programot. A szakértő szerint sokszor mire átküldik a bevallást, már újabb verzió található az APEH honlapján. Ahhoz pedig, hogy az APEH által biztosított ellenőrző program átengedje a bevallást, az alkalmazottak bérügyeire készült programot is újra és újra a módosított verziókhoz kell szabni. Ám ha a bevallási határnap előtt néhány nappal derül csak ki, hogy új verzió van, ezt gyakorlatilag alig lehet megtenni. S ha nem stimmel valami, lehet, hogy a bevallást be sem fogadja a rendszer, jobb esetben később érkeznek a hibaüzenetek.

Forrás: MaKapcsolódó cikkek

2021. szeptember 17.

Nem tisztességes bírságkedvezményért elvenni a jogorvoslati jogot

„Fogadd el még akkor is, ha nem érzed jogszerűnek, mert fele annyit fizetsz.” Ez akár egy NAV hirdetés szlogenje is lehetne. És talán nem is lenne különös mindez, ha nem arról lenne szó, hogy a NAV egy hatósági jogalkalmazó, és az ezeknek a szlogeneknek teret engedő jogszabály az adóigazgatási eljárás szabályrendszere.

2021. szeptember 17.

Dante-700 – Dante élete (1. rész)

Dante, a világirodalom egyik legnagyobb alakja 700 éve hunyt el. Főműve, az Isteni színjáték nehéz olvasmány, de ennek ellenére az értő irodalmárok a legmagasztosabb jelzőkkel illetik. Nem véletlenül, hiszen a nyugati kultúrára gyakorolt hatása egyedülálló, az irodalom, a zene, a képzőművészet, a filmművészet egyaránt sokat merített Dante nagyeposzából.