Az elektronikus adóbevallás nagy próbája február 12-e


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az éves bevallók ugyan zökkenőmentesen be tudták nyújtani immár elektronikusan bevallásaikat az APEH-nak, a folytatás már vélhetőleg kevésbé lesz sikeres.

Az elektronikus adóbevallás nagy próbája február 12-e, ekkor kell először minden munkáltatónak és kifizetőnek a havi járulékbevallást elektronikusan beküldenie. Három nappal később szja-bevallási határnap jön az egyéni vállalkozóknak és az áfaalany magánszemélyeknek.

Január 31-ig az éves bevallók 717 ezer elektronikus nyomtatványt továbbítottak, mégpedig folyamatosan, s nem a határnapon ömlött be a bevallások zöme. A Pénzügyminisztérium szerint az elektronikus leadási lehetőség máris megváltoztatta a bevallási szokásokat, így vélhetőleg a jövőben sem lesznek torlódások.

A könyvelők és informatikai szolgáltatók ezt másként látják. Jelentősebb, sokszor ismétlődő vagy szisztematikus problémákról ugyan Zara László, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke sem tudott lapunknak beszámolni a január végi határidővel kapcsolatban, a bevallási szokások megváltozását illetően azonban kevésbé optimista. Az éves elszámolások elkészítésére ugyanis több hét is volt, a havi járulékbevallásokat azonban néhány nap alatt kell elkészíteni, így vélhetőleg a most tapasztalt forgalom többszöröse terheli majd február 12-én is a kormányzati ügyfélkaput. Sőt: egy a napilap által megkérdezett könyvviteli, bérszámfejtési szoftvereket készítő vállalkozó szerint nem is lehet előre dolgozni, mivel az APEH az utolsó pillanatban is módosíthatja a kitöltendő nyomtatványt, a kitöltő vagy az ellenőrző programot. A szakértő szerint sokszor mire átküldik a bevallást, már újabb verzió található az APEH honlapján. Ahhoz pedig, hogy az APEH által biztosított ellenőrző program átengedje a bevallást, az alkalmazottak bérügyeire készült programot is újra és újra a módosított verziókhoz kell szabni. Ám ha a bevallási határnap előtt néhány nappal derül csak ki, hogy új verzió van, ezt gyakorlatilag alig lehet megtenni. S ha nem stimmel valami, lehet, hogy a bevallást be sem fogadja a rendszer, jobb esetben később érkeznek a hibaüzenetek.

Forrás: Ma


Kapcsolódó cikkek

2023. február 8.

A NAV az idén is elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is külön kérés nélkül elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét, a folyamat automatikus, éppen ezért nem kell a kedvezményekre jogosító igazolásokat beküldeni az adóhivatalhoz, és nem kell kérni a hivatalt a bevallás tervezetének elkészítésére sem – közölte a NAV szerdán.