Az elutasított egyházaknak is felajánlható az 1 százalék


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Azok az egyházak, amelyek 2011. december 20-ig kérték az egyházi státuszuk megtartását, és az Országgyűlés a kérelmüket elutasította, 2012. május 20-ig a technikai számukra gyűjthetik az 1%-os felajánlásokat – tájékoztat az igazságügyi tárca.


A személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló 1996. évi CXXVI. törvény szerint az egyházak számára felajánlható 1% kedvezményezettje a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló 2011. évi CCVI. törvény szerint elismert egyház, valamint a 2011. december 20-ig az egyházi elismerés iránt kérelmet benyújtott szervezet lehet, ha az adóhatóság technikai számmal látta el.

Azok az egyházak, amelyek 2011. december 20-ig kérték az egyházi státuszuk megtartását, és az Országgyűlés a kérelmüket elutasította, 2012. május 20-ig a technikai számukra gyűjthetik az 1%-os felajánlásokat.

Számukra a felajánlott összeget – az egyházakat megillető kiegészítés nélkül – az adóhatóság utalja át a civil szervezetekre vonatkozó szabályok szerint. Ezeknek a szervezeteknek nem kell igazolniuk a kedvezményezetté váláshoz a kétéves működést és a 2011. január 1-jétől folytatott közhasznú tevékenységet.

A 2012. január 1-jén egyesületté váló egyházak 2012-ben már a civil szervezetekre vonatkozó szabályok szerint gyűjthetnek felajánlásokat, és mentesülnek a kétéves működés, valamint a 2011. január 1-jétől folytatott közhasznú tevékenység igazolása alól.

Az Országgyűlés által el nem ismert egyházak esetében a 2011-es adózói felajánlásokat az adóhatóság a szervezet bírósági változásbejegyzési eljárásának lezárását – regisztrációját – követő 15 napon belül, de legkésőbb 2012. december 15-ig utalja át a kedvezményezettnek.

A fenti változásokra tekintet nélkül az adószámok és technikai számok közül 2012-ben is csak egyet-egyet lehet megjelölni a rendelkező nyilatkozaton.

Forrás: Kormány.huKapcsolódó cikkek

2022. július 1.

800 éves az Aranybulla – Püspökök, várispánok (7. rész)

II. András király nem egységes szabályozásként adta ki az Aranybullát, az gyakran csak kiegészítette egyéb intézkedéseit, döntéseit. Ez azt is jelenti, hogy nem kis jelentősége van annak is, hogy mit nem tartalmazott a kiváltságlevél. Ez nem kis mértékben jelenti a végrehajtott adóreformot is. Az adóintézkedések egy része csak utalásszerűen tartalmaz hátrányos intézkedéseket az egyház és a várispánok kárára.

2022. június 30.

Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról

Az EU végül kihirdette azon irányelvet, amely alapján a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégcsoportok számára adatszolgáltatást írnak elő – derül ki a Niveus közleményéből.