Az EU-ban nőhet az alkohol jövedéki adója


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ismét napirendre került néhány termék jövedéki adójának ügye az Európai Parlamentben. Ha a brüsszeli képviselők megszavazzák, akkor hamarosan négy és fél százalékkal nőhet, az alkohol jövedéki minimáladója. Kovács László adóügyi EU-biztos tavaly ősszel 31 százalékos emelést javasolt.

A sörre a jelenlegi szabályozás alkoholfok/hektoliterenként 1,87 eurót ír elő, és a nagy sörtermelők, élükön a németekkel, elutasították az emelést – írja a Népszabadság. Visszadobta a tervezetet az Európai Parlament is azzal, hogy a tagállamoknak inkább egyfajta önkéntes “”magatartáskódexben”” kellene megállapodniuk.

Az emelés a borra egyébként egyáltalán nem vonatkozna, az a tagállamok hatásköre. Becsey Zsolt (Fidesz), a gazdasági és pénzügyi bizottság tagja szerint az emelés növelné az inflációt és kedvezne az italpancsolásnak.

Forrás: OrigoKapcsolódó cikkek

2022. december 9.

Niveus: Továbbra is döbbenetes a magyar áfafegyelem

December 8-án hozta nyilvánosságra az Európai Bizottság az áfarésről* szóló legújabb jelentését, ami 2020-ig dolgozza fel az adatokat. Figyelemreméltó, hogy míg a tavalyi jelentésben a 2020-as becslés még 6,1%-os áfarést prognosztizált Magyarország esetén, a végső érték még ennél is egy nagyságrenddel jobb, 5,1% lett. Ezzel az EU tagállamok közül Magyarország érte el a legjobb eredményt az áfacsalással szembeni küzdelemben – derül ki a Niveus Consulting Group elemzéséből.

2022. december 9.

Brutálisan megemelték a telekadót Pilisjászfalun

A válság miatt Pilisjászfalu is a telek- és építményadó emelésére kényszerült a napokban; főként a telekadó emelése érinti súlyosan a falu lakosságának egy részét, esetükben sokszorosára, több százezer forintra ugorhat az éves kifizetendő összeg – adta hírül a Telex.