Az EU-ban nőhet az alkohol jövedéki adója


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ismét napirendre került néhány termék jövedéki adójának ügye az Európai Parlamentben. Ha a brüsszeli képviselők megszavazzák, akkor hamarosan négy és fél százalékkal nőhet, az alkohol jövedéki minimáladója. Kovács László adóügyi EU-biztos tavaly ősszel 31 százalékos emelést javasolt.

A sörre a jelenlegi szabályozás alkoholfok/hektoliterenként 1,87 eurót ír elő, és a nagy sörtermelők, élükön a németekkel, elutasították az emelést – írja a Népszabadság. Visszadobta a tervezetet az Európai Parlament is azzal, hogy a tagállamoknak inkább egyfajta önkéntes “”magatartáskódexben”” kellene megállapodniuk.

Az emelés a borra egyébként egyáltalán nem vonatkozna, az a tagállamok hatásköre. Becsey Zsolt (Fidesz), a gazdasági és pénzügyi bizottság tagja szerint az emelés növelné az inflációt és kedvezne az italpancsolásnak.

Forrás: OrigoKapcsolódó cikkek

2022. június 27.

A magyar áfa-bevallás sajátosságai (3. rész)

A magyar áfabevallás progresszívnek tekinthető abból a szempontból, hogy az adóalanyoknak lehetőségük van kezdeményezni a bevallásuk alapján képződött követelésük faktorálását.