Az smsz sem véd meg a NAV ellen?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem lehetnek teljesen nyugodtak azok, akik az állandósított adóamnesztia keretében hozták haza az adózatlan jövedelmüket – írja a Magyar Nemzet.


Idén az első negyedévben 98 új stabilitás megtakarítási számlát (smsz) nyitottak a bűnbánó adófizetők, amelyre összesen 7,1 milliárd forintot fizettek be – közölte a Magyar Nemzettel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A lap cikkéből az is kiderül, nem lehetnek teljesen nyugodtak azok, akik az állandósított adóamnesztia keretében hozták haza az adózatlan jövedelmüket. A konstrukció lényege, hogy a magánszemélyek által elhelyezett legkevesebb ötmillió forintos összeg származását és a közteherfizetést nem firtatja az adóhatóság, ha abból meghatározott feltételek mellett 5 évre államkötvénybe fektetik a pénzt. A bankoknak van ugyan adatszolgáltatási kötelezettségük, ám ez a számlatulajdonos azonosítása nélkül történik.

A gazdasági stabilitásról szóló törvény értelmében az SMSZ-re a magánszemély által befizetett összeg a befizetés időpontjában megszerzett, belföldről származó jövedelemnek minősül, azonban olyan rendelkezést nem tartalmaz a törvény, amelynek alapján a befizetés forrásául szolgáló jövedelem mentesülne az adókötelezettség alól. Ez a szabály annyiban mentesíti a befizetést teljesítő magánszemélyt az adózási és ahhoz kapcsolódó egyéb következmények alól, hogy a hatóságok a számlára befizetés puszta tényére nem alapozhatnak megállapítást, szankciót – közölte a Magyar Nemzettel a NAV.

Abban az esetben azonban, ha az adóhivatal egy összegnek vagy jövedelemnek a befizetés időpontját megelőző létezését más módon bizonyítani tudja, erre az összegre vonatkozóan az adókötelezettséget megállapíthatja abban az esetben is, ha utóbb a magánszemély a stabilitási számlára befizette.Vagyis, ha az ügyfél nem elég körültekintően hozza haza külföldről az adózatlan jövedelmét, könnyen a NAV ellenőrei célkeresztjébe kerülhet – olvasható a lapban.Kapcsolódó cikkek

2022. augusztus 8.

Munkaerő-kölcsönzési szolgáltatás az áfa rendszerében

A munkaerő-kölcsönzési szolgáltatás helyes áfa-rendszerbeli kezeléséhez elengedhetetlen, hogy az ügyletben részt vevő felek tisztában legyenek a szolgáltatás alapját képező munkaerő-kölcsönzésre irányuló jogviszonnyal, majd a jogviszony minősítését követően a fordított adózás, valamint a – szolgáltatás jellegéből adódóan – az időszakos elszámolású ügyletek szabályaival. Megjegyzendő, hogy ugyan elméletileg a munkaerő-kölcsönzés tipikusan az átmeneti jellegű, ideiglenes munkaerő-igények kielégítésére szolgál, azonban számos esetben az adózók adóelkerülési törekvéseinek melegágyát is képezi. Az Adó szaklap cikke.

2022. augusztus 5.

Pékséget és hajókat is foglaltak a számlagyártól

A nyugat-dunántúli számlagyár reklám- és marketingcégek hálójában tüntetett el 860 millió forint áfát – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága.