Behajthatatlan követelés áfája: a speciális eljárás is lehetőséget jelent


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Április 22-éig azoknak is van lehetőségük adóalapjuk csökkentésére, akik nem felelnek meg a behajthatatlan követelések adóalapjának utólagos csökkentésére vonatkozó a január 1-jétől hatályba lépő szabályoknak. „Mivel bizonyos iparágakban a korábbi körbetartozások jelentős terhet jelentenek, és a mostani helyzet még tovább mélyíti a nehézségeket, érdemes legalább a behajthatatlan követelések áfa-visszatérítésével mérsékelni a veszteségeket. Akik pedig eleve beleférnek a behajthatatlan áfa visszaigénylésével kapcsolatos általános szabályokba, ott akár gyors cash flow könnyítést is hozhatnak a visszaigénylések”  – mondta el Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója, partnere.

Mivel a januárban bevezetett szabályok nagyon szigorúak, és a csak 2015. december 31-e után teljesülő ügyletekre vonatkoznak, így sokan kimaradhattak a lehetőségből. Április 22-éig még nekik is érdemes próbálkozniuk és speciális eljárás keretében visszaigényelni az áfát. Az eljárás keretében a kérelmet közvetlenül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal területileg illetékes szervéhez kell előterjeszteni a közösségi jogra hivatkozva.

Mindenképp érdemes megfontolni ezt, ha a számlakibocsátó és a számlabefogadó kapcsolt vállalkozás az áfatörvény tág értelmezése szerint (jelenleg vagy az ügylet idejéig visszamenőlegesen bármikor névre szóló tulajdonosi (tagsági) jogviszony áll(t) fenn; az egyik fél a másik félnek vezető tisztségviselője, felügyelőbizottsági tagja, vagy közöttük munkaviszony vagy azzal egyenértékű jogviszony áll(t) fenn; egymás vagy a felsoroltak közeli hozzátartozói).

Azok is reménykedhetnek a speciális eljárásban, akik követelése a behajthatatlanság hatályos fogalmának nem felel meg, például még nem telt el 2 év a felszámolás megindításától.

Mivel a törvény azokat is kizárja, akiknek az adósa magánszemély, így számukra is csak ez az út járható. De azok sem tehetnek másképp, akik engedményezték vagy biztosították a követelésüket, ugyanis bármilyen kicsi az engedményezési díj vagy a biztosítói megtérülés, a teljes követelést kizárja az adóalap-csökkentésből.

Hasonló helyzetben vannak azok is, akiknek adósa már az ügylet időpontjában is problémás volt, például szerepelt a jelentős összegű adótartozással rendelkezők listáján, csőd- vagy felszámolási eljárás alatt állt.

Végül a speciális eljárás lehet a megoldás, azok számára is, akinek követelése túl régi, azaz 2015. december 31-e előtti. Ha az ügylet teljesítési időpontja és a behajthatatlanság jogcíme megállapításának időpontja is túl van az elévülési időn, de Magyarország EU-s csatlakozása, vagyis 2004. május 1-je utáni, lehet közvetlenül a közösségi jogra hivatkozni.

A speciális kérelem esetében is készülni kell a bizonyításra. Ilyen esetben az adóhatóság önálló eljárás keretében intézkedik, és a tapasztalatok szerint a kérelem elutasítása esetén sem szab ki adóbírságot.

„A gazdasági nehézségek közepette érdemes a lehetőséget az érintett cégeknek ismét átgondolnia.” – emelte ki Jancsa-Pék Judit.

További részletek és a különös eljárás bemutatása a LeitnerLeitner szakmai blogjában


Kapcsolódó cikkek

2020. február 17.

Behajthatatlan követelések áfája: az önellenőrzés és a különös eljárás gyakorlati kérdései

Cikkünkben azokkal a kérdésekkel foglalkozunk, amelyekre a NAV vonatkozó tájékoztatója nem tér ki. Ezek két témakört érintenek: egyrészről önellenőrzéssel kapcsolatos gyakorlati kérdéseket, másrészt pedig azt, hogy ha az új szabályozás szerint sincs lehetőségünk önellenőrzéssel csökkenteni az adóalapot, hogyan és milyen feltételekkel kérhetjük az áfa visszatérítését külön kérelem benyújtásával.
2020. február 24.

Behajthatatlan követelések áfája: tartalom és forma

Cikkünkben azokkal a kérdésekkel foglalkozunk, amelyekre a NAV vonatkozó tájékoztatója nem tér ki. Ezek két témakört érintenek: egyrészről önellenőrzéssel kapcsolatos gyakorlati kérdéseket, másrészt pedig azt, hogy ha az új szabályozás szerint sincs lehetőségünk önellenőrzéssel csökkenteni az adóalapot, hogyan és milyen feltételekkel kérhetjük az áfa visszatérítését külön kérelem benyújtásával. Most a kérelem tartalmi és formai jellemzőivel foglalkozunk.