Bejött az áfalottó Szlovákiában

Szerző: Ado Online
Dátum: 2014. január 24.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Felülmúlta a várakozásokat a Szlovákiában tavaly ősszel bevezetett számlalottó sikere, az új szerencsejátékba eddig csaknem 40 millió szelvénnyel kapcsolódtak be – derült ki a szlovák állami szerencsejáték vállalat a Tipos által csütörtökön ismertetett statisztikákból.


Az új szerencsejátékot az állam adóbevételeinek növelése céljából tavaly szeptembertől vezette be a szlovák kormány. A számlalottó üzemeltetője, a Tipos adatai szerint az új szerencsejátékba annak első négy hónapja során több mint 39 millió 400 ezer szelvénnyel kapcsolódtak be, ami Ladislav Kriska, az állami szerencsejáték vállalat igazgatója szerint jócskán felülmúlta az előzetes várakozásokat.

A lottót az állam adóbevételeinek növelése céljából tavaly szeptembertől vezette be a szlovák kormány. A számlalottó ötletgazdája, a pénzügyi tárca szerint az új szerencsejáték hozzájárul az adóelkerülések csökkentéséhez, valamint ahhoz is, hogy a lakosság körében hétköznapi gyakorlattá váljon a számlakérés.

Számlázási szabályok 2014-ben

Szakmai fórum és képzés: 2014. január 30.

Előadó: Sike Olga, fősztályvezető-helyettes NAV

Jelentkezzen most!

A szlovák számlalottón állampolgárságra való tekintet nélkül minden 18-ik életévét betöltött személy, akár már egyetlen, két hónapnál nem öregebb, Szlovákiában kapott üzleti számlával részt vehet, oly módon, hogy bejegyezteti a számla azonosító kódját, aminek fejében egy, a játékban való részvételre feljogosító személyi kódot kap. A bejegyzett számlák tulajdonosai közül havonta kétszer 10-10 nyertest sorsolnak, az első helyezett 10 ezer euró adómentes pénzjutalmat nyer.

Peter Kazimír szlovák pénzügyminiszter egy korábbi kijelentése szerint Szlovákiában évente mintegy 150 millió eurót (közel 45 milliárd forint) tesz ki az az összeg, amely nem kerül be az államkaszába ÁFA-elkerülés miatt, és a számlalottót ezen helyzet orvoslásának egyik eszközeként hozták létre.

Az állami szerencsejáték vállalat igazgatója a számlalottó bevezetésétől eltelt négy hónap adatait ismertetve csütörtökön elmondta: eddig a szerencsejáték minden fordulójában átlagosan több mint 5 és fél millió szelvénnyel vettek részt, az első sorsoláson pedig a hat milliónál is több számlával vettek részt. A Tipos adatai szerint az év végén meghaladta a 450 ezret a szerencsejátékban résztvevők száma.

Az állami számlalottó intézménye nem ismeretlen Európában, Szlovákia előtt azonban csak Máltán alkalmazták. Az alapötlet Tajvanról származik, ahol sajtóközlések szerint már a múlt század ötvenes éveitől sikerrel alkalmazzák ezt a módszert az adóbevételek növelésére.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek:


Lezárások: a bölcsődéket nyitva hagyják
2021. március 5.

Lezárások: a bölcsődéket nyitva hagyják

A miniszterelnök bejelentette: a bölcsődéket egyelőre megpróbálják nyitva tartani, a virágosok pedig a nőnapra tekintettel március 8-án még nyitva lehetnek.

Kata, kiva: fontos kérdések és válaszok
2021. március 5.

Mikor kell pontosan különadót fizetnie a katás vállalkozásnak? Mi számít katás bevételnek? A veszélyhelyzet adókönnyítései, költségtérítései milyen kapcsolatban vannak a kiva alapjával? Fontos kérdések és válaszok az Adó szaklapból.

Az iszlám adózás – zakát és szadaka (3.1. rész)
2021. március 5.

A Korán elveinek megfelelő adózás az önkéntes teljesítésen alapul. Alapvetően a vagyon után kell adózni, így a szociális helyzettől függ annak összege, a szegény embernek nincs adókötelezettsége. Az iszlám állam másfajta adót is bevezethet, ha az állami működéshez erre szükség van, vagy rendkívüli helyzet ezt indokolja.

A BKIK adóvégrehajtási moratóriumot kér a legkiszolgáltatottabbaknak
2021. március 3.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) azt javasolja, hogy az önhibájukon kívül nehéz helyzetben lévő vállalkozások körében központilag függesszék fel a Főpolgármesteri Hivatal és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által indított hatósági beszedési megbízások kiadását.