Bemutatják az áfacsalást

Szerző: Ado Online
Dátum: 2014. február 25.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A cukoráfa elcsalásának módját, egy céghálózat működését mutatja be – számos rejtői elemmel – kiváló írásában az Index.


Valós cégek, valós személyek, szerződések, banki kivonatok szerepelnek a portál cikkében,  amely érzékletesen mutatja be a cukoráfa elcsalásának – egyébként jól ismert – módszertanát.

Az írásban szereplő, Szlovákiából cukrot importáló cég a rákospalotai panellakásból bonyolít 1,2 milliárdos importot, áfafizetés nélkül. Szállítmányozó partnere ezen túl nemcsak szolgáltatást nyújt neki, de vásárol is tőle cukrot, méghozzá dátumot, árat és mennyiséget nem tartalmazó keretszerződés alapján. Ezzel együtt a vevő jóhiszemű: úgy véli, partnere befizette az áfát, mivel pedig továbbadja a cukrot, visszaigénylővé válik.

Új és életszerű elem a cikkben, hogy az áfacsalók készpénzzel fizetnek, és készpénzben veszik ki a „hasznukat”, amit utólag lepapíroznak. A nagyfőnök cége az egész ügylet során fel sem tűnik, és az áfacsalt cukor jó eséllyel ipari felhasználóknál köt ki. Megtudhatjuk azt is, hogy érdemes a cukor átcsomagolására szakosodni (50 kilós nagykereskedelmi kiszerelésből kell 1 kilós kiskereskedelmit csinálni), mert 30 kamionnyi elcsalt cukoráfából megtérül a „befektetés”.

Végül a rejtői elemek: az Index írása szerint a szálakat mozgató „üzletember” volt versenytáncos, korábban egész szerelvény benzint lopott és terített az Alföldön, ráadásul (ál)diplomáciai mentességet élvez.

Az Index cikkét itt olvashatják.


Kapcsolódó cikkek:


Az iszlám gazdasági alapelvei (2. rész)
2021. február 26.

A Korán szúráiból az iszlám hittudósok olyan alapelveket vezettek le, amelyek a gazdasági tevékenységre, az állami működés gazdasági oldalára, illetve a muszlim ember pénzzel, gazdálkodással való helyes viselkedésére vonatkoznak. Ezeknek az alapelveknek a betartása a hívő muszlim számára kötelező előírás.

NAV: online minden egyszerűbb
2021. február 25.

NAV: online minden egyszerűbb

A NAV saját fejlesztésű online nyomtatványkitöltőjére hívta fel a figyelmet a honlapján közzétett közleményében.