Bizonytalanságot okozott a jövedéki szabályok változása

Szerző: Ado Online
Dátum: 2014. április 15.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Év eleje óta a jövedéki termékek körébe tartoznak azok a kenőolajak, amelyekre termékdíjat kell fizetni. Emiatt nem csak a kereskedőknek kell számtalan új feltételnek megfelelnie, hanem azoknak a kenőolajat felhasználó vállalkozásoknak is, amelyek azt közvetlenül külföldről szerzik be. Az új szabályok miatt szükségessé vált jövedéki engedélyt jellemzően csak a nagyobb cégek váltották ki, így egyre kevesebben szerzik be közvetlenül külföldről a kenőolajat. A módosítás jelentős bizonytalanságot okozott sok cég számára, a felvetődő értelmezési kérdésekre a napokban tett közzé tájékoztatót a NAV.


Az új jövedéki szabályok 2014. január 1-jével sorolták át a termékdíj-köteles kenőanyagokat a jövedéki termékek körébe. A módosítás számos új kötelezettséget ró sok gazdálkodóra, amelyek a hatálybalépést követően már csak jövedéki engedély birtokában hozhatnak be kenőolajat az Európai Unióból vagy harmadik országból. Ez nem csupán azokra a cégekre vonatkozik, amelyek kenőolajjal kereskednek, hanem azokra is, amelyek például munkagépeikhez, vagy kisgépek értékesítéséhez, illetve szervizeléséhez használják fel. Az új szabályozás gyakorlati alkalmazása számos értelmezési kérdést vetett fel, amelyekre reagálva a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) áprilisban tett közzé tájékoztatót a honlapján.

Dr. Falcsik István a Deloitte Legal Ügyvédi Iroda vám, jövedéki és termékdíj tanácsadással foglalkozó ügyvédje elmondta: a tapasztalatok szerint a kereskedők körében kevesebb, a felhasználói oldalon azonban annál több problémát okozott a módosítás. A NAV-hoz eljuttatott kérdésekből látható, hogy a szabályozással kapcsolatban számos gyakorlati kérdés merült fel például az autószerelő műhelyek mindennapi tevékenysége során, de a munkagépeikhez kenőolajat használó gazdálkodók számára sem volt egyértelmű, kell-e engedélyt váltaniuk.

A jövedéki engedély beszerzésének feltétele többek között egy ötmillió forintos garancia letétele valamint elkülönített raktárhelyiség létrehozása. Bár ezek kedvezőbbek az általános jövedéki engedély feltételeinél, sok kis- és középvállalkozás számára nehezen teljesíthetőek. Amennyiben a kenőolajjal kereskedelmi tevékenységet nem végző vállalkozók nem szeretnék vállalni az új szabályozás által előírtakat, hazai forgalmazóktól kell beszerezniük a munkájukhoz szükséges kenőanyagot. Emiatt várhatóan növekedni fog az ilyen típusú termékek országon belüli forgalma.

Mivel jövedéki adót az új szabályozás értelmében sem kell fizetni a kenőolajak után, jövedéki bírság kiszabására nem lesz mód, de az engedély beszerzésének elmulasztása több százezer forintos bírságot vonhat maga után. A kenőanyagok jövedéki termék besorolása miatt ugyanakkor jelentős kockázat-növekedéssel kell számolniuk azoknak is, akik a szükséges engedélyt beszerzik.

                2014 május 14-15.: XI. Magyar Munkaerő-kölcsönési Konferencia
               

                    A konferencia tematikáját úgy állítottuk össze, hogy a hazai kölcsönzési piac résztvevői (kölcsönbe adók és kölcsönbe vevők egyaránt) választ kaphassanak az éppen aktuális kérdéseikre. Kiemelten kezeljük a hamarosan aktuálissá váló áfa-előfinanszírozás megoldási lehetőségeit.

               

                    Értesüljön az újdonságokról, tegye fel kérdéseit szakértő előadóinknak, Simon Balázsnak (Humánia HRS Group Zrt) és Dr. Berke Gyulának (egyetemi docens, tanszékvezető PTE ÁJK) Jöjjön el kétnapos szakmai konferenciánkra!

               

                    Ízelítő a programból:

                2014. május 14.

  • 10:10-12:15  Bevezető plenáris előadás: Likviditás – Van megoldás az ÁFA előfinanszírozására?
  • 13:30-15:15 Magyar munkavállalók külföldi munkavállalása

                2014. május 15.

  • 10:00-10:40 Másodlagos piac
  • 11:00-12:30 Az iparág  jövője: regionális fúzió

                    Helyszín: Best Western Hotel Hungária, 1074 Budapest Rákóczi út 90.

                    Bővebb információk és jelentkezés itt

           

Dr. Falcsik István, a Deloitte Legal ügyvédje hozzátette: a jövedéki termékkel bármilyen gazdasági tevékenységet folytató cégeknek nem csak a speciális feltételeknek való megfelelésre, de a gyakoribb ellenőrzésekre is fel kell készülniük. A jövedéki termék ugyanis olyan kiemelt kategória, amelynek nyilvántartását és az adatszolgáltatást, valamint az előírt feltételek teljesülését rendszeresen és szigorúan ellenőrzi a hatóság.


Kapcsolódó cikkek:


NAV: online minden egyszerűbb
2021. február 25.

NAV: online minden egyszerűbb

A NAV saját fejlesztésű online nyomtatványkitöltőjére hívta fel a figyelmet a honlapján közzétett közleményében.

Az adómérték konfiskáló jellege
2021. február 25.

Az adómérték konfiskáló jellegének megállapítására csak kivételesen és szélsőséges esetben kerülhet sor az adóalanyok teherviselő képességéhez igazodóan.