Blochamps Capital: nem meglepő a MÁP Plusz sikere


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kamatadómentes konstrukció jegyzésében oroszlánrészt vállaltak a privátbankárok a Blochamps Capital ügyvezetője szerint.

Varga Mihály pénzügyminiszter tájékoztatása szerint a jegyzés első hetében 529 milliárd forint értékben váltottak ki az érintett magánszemélyek az új, lépcsős kamatozású konstrukciójából, a Magyar Állampapír (MÁP) Plusz kötvényből. A jegyzési érték minden idők legmagasabb egyhetes forgalmi adata a piacon.

A rekordgyors jegyzés igazolja a Blochamps Capital 7 héttel ezelőtti előzetes várakozásait arról, hogy az új instrumentum a megtakarítási piac és a privátbanki portfoliók hangsúlyos eleme lesz.

A mostani jegyzésben oroszlánrészt vállaltak a privátbankárok – állítja Karagich István.„Áprilisban mindenkit meglepett a jóslatunk, miszerint ÁKK 500 milliárdos éves értékesítési terve könnyen teljesíthető néhány hónap alatt, de különösen imponáló, hogy 1 hét elegendő volt hozzá, hiszen ehhez kellettek masszív lakossági pénzek is.”-fűzi hozzá.

A Blochamps Capital ügyvezetője szerint a vagyonos ügyfelek most leginkább a szabad likvid pénzeiket helyezhették be a rendkívül rugalmas, a banki és az egyéb állampapír-megtakarításokra ráverő, ráadásul kamatadómentes konstrukciókba, és a későbbiekben a rövid állampapír
lejáratokkor – júliusban és októberben – újabb tömeges jegyzésigény jelentkezhet a konstrukció iránt. Karagich emlékeztet: a csaknem 5000 milliárdos vagyont kezelő privátbanki portfóliókban eddig is 2000 milliárd forintot meghaladó mértéket képviselt – részben tőkeáttételes
konstrukciókban – a magyar állampapír.

A fentiek miatt aligha meglepő, hogy a Pénzügyminisztérium visszafogott – 500 milliárdos – kibocsátási terve teljesült. A jövőt nehéz megjósolni, ám Karagich István szerint a konstrukció paraméterei miatt akkor is óriási keresletet gerjeszt majd, ha a piacra visszakerülnek az
inflációkövető, azokra immár kamatadómentesen komoly – 5 évre 1,7 százalékos – felárat fizető Prémium Magyar Államkötvények, amelyek a pénzromlás erősödésével magasabb hozamot nyújthatnak a valóban hosszú távon gondolkodó befektetőknek.

A MÁP Plusz eladása az értékesítői oldalon is jó üzlet: a 0,3 százalékra emelt alapjutalék mellett az ÁKK a lekötött mennyiség és a megtartás arányában további prémiumot fizet a szolgáltatóknak.

Márpedig a privátbanki ügyfelek mindkét feltétel teljesítésében élen járhatnak. Azt látjuk, a hazai privátbanki termékversenyben két állampapír nyomában loholhat a piac, ez új portfolió diverzifikálási kihívás elé állítja a privátbankárokat – összegezte a legfrissebb benyomásokat. Ez pedig azt jelenti, hogy a privátbankok és a privátbanki üzletágak „kockázatmentesen” az egyik
legjövedelmezőbb szegmensei lesznek a hazai megtakarítási piacnak.


Kapcsolódó cikkek