Cipruson olcsóbb vállalkozni


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Időről időre elkalauzoljuk vállalkozó kedvű (ám az adófizetésre annál kevésbé vállalkozó) olvasóinkat olyan országokba, ahol megéri céget alapítani az alacsony adó miatt. Nem lesz ez most sem másképp, bemutatjuk az egyik méltán kedvelt és népszerű célpontot, Ciprust – írja a Pénzcentrum.

Cipruson leginkább a kifejezetten a küldöldi cégalapításra kitalált, úgynevezett International Business Company (nemzetközi gazdasági társaság) elnevezésű jogi személy társaság alapítása javasolt.

Az első lépés a cégalapításban természetesen csupán a döntés meghozatala után a társaság nevének kiválasztása, illetve a Registrar of Companies, vagyis a cégjegyzékbe történő bejelentkezés.

Nagyon kedvez a vállalatalapításnak az is, hogy bármilyen devizanemben denominált tőkével rendelkezhetnek ezen vállalkozások, s minimális tőkekövetelmény sincs, igaz praktikus okokból általában 1000 ciprusi fontot (420 ezer forint) szoktak alaptőkeként feltüntetni.

Az OBC korlátolt felelősségű társaság, így a cégnévben szerepelnie kell a ˝limited˝ elnevezésnek. Miután a név megfelelőnek bizonyult, a társasági szerződést, valamint a társaság vezetésének és részvényeseinek jegyzékét kell benyújtanunk a Registrar of Comapany-nek.

A népszerűségnek csak egyik oka a vállalkozás alapításának egyszerűsége (pláne abban az esetben, ha valamely offshore cég alapítására szakosodott cég szolgáltatásait vesszük igénybe). Európai szinten is rendkívül alacsony mértékű a ciprióta vállalatok által fizetendő társasági adó, mindössze 10 százalék, az EU-25-ök tagállamai között a legalacsonyabb – számol be a Pénzcentrum.

Forrás: OrigoKapcsolódó cikkek

2022. december 8.

Elemzés: ideiglenesen jó irány a Robin Hood adó emelése, később finomhangolni kell

Tegnap este a Magyar Közlönyben megjelent a 496/2022. (XII. 7.) Korm. rendelet, amely a 2023-as évre váratlanul 31-ről 41%-ra emelte az energiaellátók jövedelemadóját, azaz a “Robin Hood adót”. Az emelés jelen formájában kizárólag a jövő évre szól, de a korábbi átmenetinek szánt intézkedések példák alapján érdemi esély látszik rá, hogy esetlegesen hosszabb távon is emelt szinten ragad az adókulcs.  Ugyanezen jogszabályban szerepel egyébként a MOL számára megállapított extraprofit adó 95%-ra emelése is – áll a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda elemzésében.