Csőd helyett áfaemelés Görögországban?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A görög kormány kiszivárgott javaslata szerint már idén plusz 300 millió euró költségvetési bevételt hozna az áfaemelés.A héten megállapodhatnak az eurózóna állam-, illetve kormányfői Görögország kisegítéséről, a görög kormány a csúcstalálkozóra kiszivárgott információk szerint már komoly megszorításokra is hajlandó.

Bár Yanis Varoufakis görög pénzügymininiszter beszédében néhány napja arról szólt, hogy a görög reformoknak parametrikusoknak kellene lenniük, azaz nem szólhatnak egyszerűen adóemelésekről és nyugdíjcsökkentésről, az eurózóna állam-, illetve kormányfőinek hétfői rendkívüli csúcstalálkozóról kiszivárgott hírek szeint a görög állam végül mégis hajlandó áfát emelni és nyugdíjkiadásokat csökkenteni – bár nem maguknak a nyugdíjaknak a csökkentsével -, hogy megállapodjon a trojkával (Európai Bizottság, Európai Központ Bank, IMF), s elkerülje az államcsődöt.

Már idén plusz 300 millió euró költségvetési bevételt hozna az áfaemelés, jövőre 1,6 milliárdot a görög javaslat szerint – írja cikkében a Guardian. A görögök hozzányúlnának a nyugdíjrendszerhez is: tovább szűkítenék a korai nyugdíjazás lehetőségeit, felgyorsítva az ezzel kapcsolatban már megtett intézkedéseket, s emelnék a nyugdííjárulékot is. Megemelnék a társasági adót is jövőre 26-ról 29 százalékra, s 500 millió euró profit fölött 12 százalékot különadót vetnének ki.

Ez újabb megszorításokat jelentene. Varoufakis szerint Görögörországban az eddigi kiigazítások következtében 37 százalékkal csökkentek a bérek, a közszféra 30 százalékkal csökkent, a fogyasztás 33 százalékkal, a GDP 27 százalékkal esett vissza, s a munkanélküliség 27 százalékos szintig lőtt ki.


Kapcsolódó cikkek

2023. március 27.

SZJA-felajánlások és felváltva gondozott gyermek utáni adókedvezmény | NAV-Figyelő 12. hét

Az adóhatóság közleményt adott ki a családi kedvezmény érvényesítése kapcsán. Kiemelik, hogy gyakori hiba, hogy az adóalanyok a felváltva történő gondozást félreértelmezik, illetve, hogy egy szükséges lépést kihagynak, tekintettel arra, hogy a felváltva gondozás ténye sem alapozza meg a családi kedvezmény megosztását. Erről, az SZJA 1+1%-ról, valamint az adótrafipax helyszínekről ad számot az eheti NAV-Figyelő.