Csőd helyett áfaemelés Görögországban?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A görög kormány kiszivárgott javaslata szerint már idén plusz 300 millió euró költségvetési bevételt hozna az áfaemelés.A héten megállapodhatnak az eurózóna állam-, illetve kormányfői Görögország kisegítéséről, a görög kormány a csúcstalálkozóra kiszivárgott információk szerint már komoly megszorításokra is hajlandó.


Bár Yanis Varoufakis görög pénzügymininiszter beszédében néhány napja arról szólt, hogy a görög reformoknak parametrikusoknak kellene lenniük, azaz nem szólhatnak egyszerűen adóemelésekről és nyugdíjcsökkentésről, az eurózóna állam-, illetve kormányfőinek hétfői rendkívüli csúcstalálkozóról kiszivárgott hírek szeint a görög állam végül mégis hajlandó áfát emelni és nyugdíjkiadásokat csökkenteni – bár nem maguknak a nyugdíjaknak a csökkentsével -, hogy megállapodjon a trojkával (Európai Bizottság, Európai Központ Bank, IMF), s elkerülje az államcsődöt.

Már idén plusz 300 millió euró költségvetési bevételt hozna az áfaemelés, jövőre 1,6 milliárdot a görög javaslat szerint – írja cikkében a Guardian. A görögök hozzányúlnának a nyugdíjrendszerhez is: tovább szűkítenék a korai nyugdíjazás lehetőségeit, felgyorsítva az ezzel kapcsolatban már megtett intézkedéseket, s emelnék a nyugdííjárulékot is. Megemelnék a társasági adót is jövőre 26-ról 29 százalékra, s 500 millió euró profit fölött 12 százalékot különadót vetnének ki.

Ez újabb megszorításokat jelentene. Varoufakis szerint Görögörországban az eddigi kiigazítások következtében 37 százalékkal csökkentek a bérek, a közszféra 30 százalékkal csökkent, a fogyasztás 33 százalékkal, a GDP 27 százalékkal esett vissza, s a munkanélküliség 27 százalékos szintig lőtt ki.Kapcsolódó cikkek

2021. szeptember 17.

Nem tisztességes bírságkedvezményért elvenni a jogorvoslati jogot

„Fogadd el még akkor is, ha nem érzed jogszerűnek, mert fele annyit fizetsz.” Ez akár egy NAV hirdetés szlogenje is lehetne. És talán nem is lenne különös mindez, ha nem arról lenne szó, hogy a NAV egy hatósági jogalkalmazó, és az ezeknek a szlogeneknek teret engedő jogszabály az adóigazgatási eljárás szabályrendszere.

2021. szeptember 17.

Dante-700 – Dante élete (1. rész)

Dante, a világirodalom egyik legnagyobb alakja 700 éve hunyt el. Főműve, az Isteni színjáték nehéz olvasmány, de ennek ellenére az értő irodalmárok a legmagasztosabb jelzőkkel illetik. Nem véletlenül, hiszen a nyugati kultúrára gyakorolt hatása egyedülálló, az irodalom, a zene, a képzőművészet, a filmművészet egyaránt sokat merített Dante nagyeposzából.