Deloitte: feladatokat adnak az adóváltozások

Szerző: Ado Online
Dátum: 2015. június 9.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Változások a termékdíj szabályozásában, prioritást élvez a kutatás-fejlesztéshez és az innovációhoz kapcsolódó nagyvállalati projektek támogatása – a Deloitte összefoglalója.


A közelmúltban változott a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény. A változás az irodai papír fogalmának bővülését, illetve az egyes elektronikai és elektromos berendezések fogalmának pontosítását tartalmazza. Az irodai papír fogalomkörébe a módosítást követően beletartoznak az iratok, dokumentumok, folyóiratok vagy hasonló termékek tartására, rendezésére szolgáló, papírból készült iratrendezők, a dossziék, az iratborítók, a levélrendezők, valamint az irattartó mappák is.

Az elektromos és elektronikai berendezéseket érintő változások a termékmegnevezések pontosítását és a termékkörök megváltozását eredményezték a 8537 10, 9027, 8505, 8432, 8543, 8543 70 59, 8416 vámtarifaszámok tekintetében. A termékmegnevezések pontosítása következtében az elektromos és elektronikai berendezések esetében nem elegendő a tarifális besorolást megtenni, hanem feltétlenül szükséges a vámtarifaszámokhoz tartozó megnevezésnek, illetve fogalomnak való megfelelés vizsgálatát is elvégezni.

A vámtarifaszámhoz tartozó árumegnevezés vizsgálata azért vált kiemelten fontossá, mert amennyiben egy termék ugyan a termékdíjköteles tarifaszám alá tartozna, viszont a vámtarifaszámhoz tartozó definíciónak nem felel meg, úgy kikerül a termékdíjköteles termékek köréből.

Mindezek tükrében a fenti árucsoportokba tartozó termékekkel tevékenységet folytató gazdálkodóknak érdemes felülvizsgálniuk termékeik helyes vámtarifális besorolását és a feltüntetett fogalmaknak való megfelelését a termékdíj-kötelezettség vonatkozásában.

Pályázati kiírások várható ütemezése

Megjelent a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 2015. évre szóló éves fejlesztési kerete, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 2015. évi programstratégiája. A dokumentumokból a 2015. évre tervezett hazai, illetve Európai Uniós társfinanszírozott forrású pályázatok tervezett jellegéről, valamint ütemezéséről tájékozódhatnak a társaságok.

Fontos kiemelni, hogy nagyvállalatok számára elsősorban különböző kutatás-fejlesztéshez, illetve innovációhoz kapcsolódó projektek támogatása lesz prioritás 2015 folyamán, ezért az ilyen projektet tervező társaságok számára mindenképpen javasolt a várható lehetőségek áttekintése.


Kapcsolódó cikkek:


EB: Luxemburg nem támogatta a McDonald’s láncot
2018. szeptember 19.

Luxemburg nem nyújtott tiltott állami támogatást a McDonald's amerikai gyorsétteremláncnak, az Európai Bizottság ezért lezárja az ügyben még 2015-ben indított vizsgálatát - jelentette be szerdán Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos.

Utalványok áfabeli kezelése – 2019-től előre fizetendő?
2018. szeptember 18.

Az utalványokra vonatkozó egységes európai változtatások 2019. január 1-től Magyarországon is életbe lépnek. Szűk 4 hónap áll a cégek rendelkezésére, hogy utalványokhoz kapcsolódó gyakorlatukat áttekintsék és ha kell módosítsák, hogy az áfakötelezettség változása ne okozzon problémát januártól.

Bevándorlási különadó: a NAV szigorú lesz
2018. szeptember 18.

A NAV szigorúan ellenőrzi a bevándorlási különadóra vonatkozó szabályok végrehajtását, az adóhátralék megtérítésén túl büntetést is kell fizetniük a bevándorlást támogató, de a különadó befizetését elmulasztó szervezeteknek - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Varga: máris jubilál az online számlarendszer
2018. szeptember 17.

Két és fél hónappal július elsejei indulása óta már jubilált is az online számlarendszer, múlt héten beérkezett ugyanis a tízmilliomodik számla az adóhivatalhoz - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter.

Elérkezett a bevándorlási különadó befizetésének határideje
2018. szeptember 17.

A bevándorlási különadóról szóló első bevallást szeptember 17-ig kell benyújtani, és a 25 százalékos mértékű adót is eddig az időpontig kell megfizetni - figyelmeztet közleményében a Pénzügyminisztérium. A különadót a bevándorlást segítő szervezeteknek kell fizetni.