Deutsch megadóztatná a Google-t

Szerző: Ado Online
Dátum: 2015. november 5.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Széles egyetértésen nyugvó előterjesztést kíván a kormány elé terjeszteni a miniszterelnöki biztos.


A Nemzeti Konzultáció Titkárságának közleménye szerint Deutsch Tamás a konzultáció egyik szakmai egyeztetésén jelezte: az a cél, hogy olyan, a polgárok világos és egyértelmű akaratnyilvánításának megfelelő szakmai javaslatok kerüljenek a kormány elé november közepén, amelyekben a piaci szereplők, a nyilvánosság műhelyei, a nonprofit, a szakmai és érdekvédelmi szervezetek döntő része egyetért.

Az InternetKon vezetője úgy fogalmazott: egyértelmű volt a magyar emberek állásfoglalása abban a kérdésben is, hogy a multinacionális cégek vegyék ki részüket a digitális gazdaság fejlesztéséből és a közteherviselésből is.

Egyes multinacionális internetes vállalkozások ugyanis már hosszú ideje a magánfelhasználóknál és más vállalkozásoknál lényegesen nagyobb forgalmat generálva jelentős hirdetési bevételeket érnek el az interneten, de lényegében nem adóznak Magyarországon – és számos más európai országban sem -, valamint nem költenek sem az internetes infrastruktúra, sem a tartalmak fejlesztésére – mondta az InternetKon vezetője.

Navigátor Adózás modul

Az Art. Navigátor és az Áfa Navigátor csomagban, 10% kedvezménnyel.

A navigátorok a jogi eljárásokat a kezdeményezéstől a lezárásig folyamatábrákkal követik végig, a kapcsolódó anyagok (jogszabályok, Nav-állásfoglalások, nyomtatványok) egy kattintással elérhetőek.

Megrendelés >>

Olyan szakmai javaslatcsomagot fognak a kormány elé terjeszteni, amellyel a probléma átfogó, összeurópai rendezését megelőzően is eredményt lehet elérni. A javaslatok valamennyi adófajta esetében meg kívánják szüntetni azadóelkerülés lehetőségét – hangsúlyozta a miniszterelnöki biztos. Az internetes alapcsomag kapcsán Deutsch Tamás világossá tette, hogy a szolgáltatókkal közös javaslat kerül a kormány asztalára, melynek alapvető szándéka, hogy minél több új internethasználó legyen.

Az egyeztetésen Lengyel Márk, az InternetKon szakértője elmondta, a globális internetes vállalkozások ma már a helyi szereplőknél lényegesen előnyösebb versenyhelyzetben vannak, az InternetKon során véleményt nyilvánító polgárok szerint pedig a piaci egyenlőséget biztosító intézkedésekre van szükség, ez a vélemény pedig a szakmai tapasztalatokkal is találkozik.

A hálózati semlegesség kérdése esetében a vita az internet szabadsága mellett meghatározóan a digitális ökoszisztéma üzleti modelljeinek kialakításáról szól. A konzultáció torrentezéssel kapcsolatos kérdésének eredménye pedig azt jelzi, hogy a szerzői jog megőrzésére és továbbfejlesztésére van szükség, nem pedig a felszámolására.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek:


Kapcsolt vállalkozások speciális adózási feladatai
2019. július 18.

Vajon milyen feladatokat és felelősségi köröket tárhat fel egy kapcsoltsági átvilágítás? Milyen idő-, költség- és egyéb erőforrás-ráfordítással jár a teendők, kockázatok és jogkövetkezmények (pl. bírságok) és azok hatásainak felmérése? Kövessék most induló esettanulmány sorozatunkat, mely egy képzeletbeli cégcsoportól szól, és még az is lehet, hogy időközben egy képzelt adóellenőrzés is elindul a csoport egyik tagjánál!