Dolgoznál külföldön? – De mit szól ehhez az APEH?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egyre több hazánkfia gondolja úgy, hogy a magasabb kereset és a megszerezhető nyelvtudás miatt külföldön vállal munkát. Számtalan hazai munkaközvetítő cég kínál munkalehetőséget, szinte a világ összes országában. A mesés fizetések és lehetőségek mellett azonban van egy kérdés, amelyet indulás előtt mindenképp tisztázni kell: hol adózik a megszerzett jövedelem? Erről kérdeztük meg az APEH illetékeseit.
Ha az EU-ban vállalunk munkát

Európai Uniós tagállamban történő munkavégzés esetében a külföldi munkáltatóval kötött szerződés alapján megszerzett jövedelem csak az adott tagállamban adózik. Abban az esetben, ha Magyarországon az adott évben nincs olyan jövedelem, amely Magyarországon adóköteles, akkor nem kell a magánszemélynek bevallást benyújtani. Ha van Magyarországon adóköteles jövedelem, akkor a külföldön adózott jövedelmet adóterhet nem viselő járandóságként be kell vallani.

Ugyanez a helyzet a többi állammal is akkor, ha van kettős adózást kizáró egyezmény. Ha nincs egyezmény, akkor bevallást kell beadni abban az esetben is, ha csak külföldön szerzett adóköteles jövedelmet a magánszemély a külföldi munkáltatóktól. Az ilyen jövedelem nem minősül adóterhet nem viselő járandóságnak.

Az Európai Uniós tagállam állampolgárának biztosítási kötelezettsége főszabályként abban a tagállamban áll fenn, ahol keresőtevékenységet végez. Ebben az esetben a járulékokat is az adott tagállamban kell megfizetni, amelyet az E 101 számú nyomtatvány igazol.

A külföldön szerzett biztosítási idők az erről szóló nemzetközi egyezmények, illetve az Európai Unió koordinációs rendelete szerint számíthatók be a nyugdíjra jogosultság eldöntésekor. Ha a biztosított több országban is szerzett szolgálati időt – az Európai Unió vagy az Európai Gazdasági Térség területén – a nyugdíjra jogosultság megállapításakor a biztosítási idők összeadódnak.

Irány az USA!

Amennyiben a foglalkoztatásra harmadik államban kerül sor, például az USA-ban, akkor a járulékfizetési kötelezettségnek is ott kell eleget tenni. A foglalkoztatás időtartama azonban nem számítódik be a nyugdíj alapjául szolgáló szolgálati időbe.

Lehetőségünk van azonban egy megállapodás kötésre a lakóhely szerint illetékes Megyei (Fővárosi) Nyugdíj-biztosítási Igazgatósággal. Nyugellátásra jogosító szolgálati idő, és nyugdíjalapot képező jövedelem szerzése céljából 29,5 százalék nyugdíj-biztosítási és nyugdíjjárulék fizetésének vállalására köthetünk megállapodást. A járulékfizetés alapja a általunk megjelölt jövedelem, legfeljebb azonban a megállapodás megkötésekor érvényes járulékfizetési felső határ napi összegének figyelembevételével a naptári hónapokra számított összeg, de legalább a megállapodás megkötése napján érvényes minimálbér.

A jelenleg hatályos társadalombiztosítási rendelkezések szerint az aki biztosítottnak vagy biztosított eltartott hozzátartozójának nem minősül, és egészségügyi szolgáltatásra sem jogosult, köteles a minimálbér alapulvételével havonta 16 százalék mértékű egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni. Ezzel a magánszemély jogosulttá válik egészségügyi szolgáltatás igénybevételére. Járulékfizetés végett az állami adóhatóság felé a 07T1011 számú adatbejelentő lapon kell bejelentkezni.

Ha letelepedünk

Külföldi letelepedési szándékunkat az adóhatóság felé nem kell bejelentenie amennyiben azonban kérjük (és a szükséges igazolásokat bemutatjuk), az adóhatóság határozattal megállapítja tárgyévi adónkat, így ˝tiszta lappal˝ vághatunk neki a Világnak.

Forrás: Pénzcentrum


Kapcsolódó cikkek

2023. február 8.

A NAV az idén is elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is külön kérés nélkül elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét, a folyamat automatikus, éppen ezért nem kell a kedvezményekre jogosító igazolásokat beküldeni az adóhivatalhoz, és nem kell kérni a hivatalt a bevallás tervezetének elkészítésére sem – közölte a NAV szerdán.