Dolgoznál külföldön? – De mit szól ehhez az APEH?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egyre több hazánkfia gondolja úgy, hogy a magasabb kereset és a megszerezhető nyelvtudás miatt külföldön vállal munkát. Számtalan hazai munkaközvetítő cég kínál munkalehetőséget, szinte a világ összes országában. A mesés fizetések és lehetőségek mellett azonban van egy kérdés, amelyet indulás előtt mindenképp tisztázni kell: hol adózik a megszerzett jövedelem? Erről kérdeztük meg az APEH illetékeseit.

Ha az EU-ban vállalunk munkát

Európai Uniós tagállamban történő munkavégzés esetében a külföldi munkáltatóval kötött szerződés alapján megszerzett jövedelem csak az adott tagállamban adózik. Abban az esetben, ha Magyarországon az adott évben nincs olyan jövedelem, amely Magyarországon adóköteles, akkor nem kell a magánszemélynek bevallást benyújtani. Ha van Magyarországon adóköteles jövedelem, akkor a külföldön adózott jövedelmet adóterhet nem viselő járandóságként be kell vallani.

Ugyanez a helyzet a többi állammal is akkor, ha van kettős adózást kizáró egyezmény. Ha nincs egyezmény, akkor bevallást kell beadni abban az esetben is, ha csak külföldön szerzett adóköteles jövedelmet a magánszemély a külföldi munkáltatóktól. Az ilyen jövedelem nem minősül adóterhet nem viselő járandóságnak.

Az Európai Uniós tagállam állampolgárának biztosítási kötelezettsége főszabályként abban a tagállamban áll fenn, ahol keresőtevékenységet végez. Ebben az esetben a járulékokat is az adott tagállamban kell megfizetni, amelyet az E 101 számú nyomtatvány igazol.

A külföldön szerzett biztosítási idők az erről szóló nemzetközi egyezmények, illetve az Európai Unió koordinációs rendelete szerint számíthatók be a nyugdíjra jogosultság eldöntésekor. Ha a biztosított több országban is szerzett szolgálati időt – az Európai Unió vagy az Európai Gazdasági Térség területén – a nyugdíjra jogosultság megállapításakor a biztosítási idők összeadódnak.

Irány az USA!

Amennyiben a foglalkoztatásra harmadik államban kerül sor, például az USA-ban, akkor a járulékfizetési kötelezettségnek is ott kell eleget tenni. A foglalkoztatás időtartama azonban nem számítódik be a nyugdíj alapjául szolgáló szolgálati időbe.

Lehetőségünk van azonban egy megállapodás kötésre a lakóhely szerint illetékes Megyei (Fővárosi) Nyugdíj-biztosítási Igazgatósággal. Nyugellátásra jogosító szolgálati idő, és nyugdíjalapot képező jövedelem szerzése céljából 29,5 százalék nyugdíj-biztosítási és nyugdíjjárulék fizetésének vállalására köthetünk megállapodást. A járulékfizetés alapja a általunk megjelölt jövedelem, legfeljebb azonban a megállapodás megkötésekor érvényes járulékfizetési felső határ napi összegének figyelembevételével a naptári hónapokra számított összeg, de legalább a megállapodás megkötése napján érvényes minimálbér.

A jelenleg hatályos társadalombiztosítási rendelkezések szerint az aki biztosítottnak vagy biztosított eltartott hozzátartozójának nem minősül, és egészségügyi szolgáltatásra sem jogosult, köteles a minimálbér alapulvételével havonta 16 százalék mértékű egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni. Ezzel a magánszemély jogosulttá válik egészségügyi szolgáltatás igénybevételére. Járulékfizetés végett az állami adóhatóság felé a 07T1011 számú adatbejelentő lapon kell bejelentkezni.

Ha letelepedünk

Külföldi letelepedési szándékunkat az adóhatóság felé nem kell bejelentenie amennyiben azonban kérjük (és a szükséges igazolásokat bemutatjuk), az adóhatóság határozattal megállapítja tárgyévi adónkat, így ˝tiszta lappal˝ vághatunk neki a Világnak.

Forrás: PénzcentrumKapcsolódó cikkek

2021. szeptember 17.

Nem tisztességes bírságkedvezményért elvenni a jogorvoslati jogot

„Fogadd el még akkor is, ha nem érzed jogszerűnek, mert fele annyit fizetsz.” Ez akár egy NAV hirdetés szlogenje is lehetne. És talán nem is lenne különös mindez, ha nem arról lenne szó, hogy a NAV egy hatósági jogalkalmazó, és az ezeknek a szlogeneknek teret engedő jogszabály az adóigazgatási eljárás szabályrendszere.

2021. szeptember 17.

Dante-700 – Dante élete (1. rész)

Dante, a világirodalom egyik legnagyobb alakja 700 éve hunyt el. Főműve, az Isteni színjáték nehéz olvasmány, de ennek ellenére az értő irodalmárok a legmagasztosabb jelzőkkel illetik. Nem véletlenül, hiszen a nyugati kultúrára gyakorolt hatása egyedülálló, az irodalom, a zene, a képzőművészet, a filmművészet egyaránt sokat merített Dante nagyeposzából.