Drámai a kockázati alapok jelenléte a származtatott termékek piacán


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Fitch Ratings legfrissebb tanulmánya alapján drámai mértékűre növekedett a kockázati alapok jelenléte a származtatott, illetve az adósságokhoz kapcsolt pénzügyi termékek piacán.

A viszonylag széles körben elvégzett felmérés szerint az alapok uralják a hitelekhez kötött értékpapírpiac 60 százalékát, az adósságokkal párhuzamos követeléseket megtestesítő papírok esetében az arány 33 százalék. A kialakult helyzet amiatt kockázatos, mert visszaesés esetén az alapok kénytelenek eladásokba kezdeni, ami rendkívül gyors árfolyameséshez vezethet. Jól szemlélteti a befolyást, hogy az amerikai vállalati kötvények kockázati prémiuma 2 éves csúcsra emelkedett múlt héten, miután azok vásárlásába kezdtek az alapok, jelzáloghiteleken felhalmozott veszteségeiket ellensúlyozni próbálva.

Forrás: VilággazdaságKapcsolódó cikkek

2022. december 2.

Nemzetközi számlagyár vezetője ellen emeltek vádat

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség vádat emelt egy az Egyesült Államokban elfogott férfi és 43 társa ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy fiktív számlákkal 4,7 milliárd forint forgalmi adót csaltak el – közölte a főügyészség helyettes sajtószóvivője.

2022. december 2.

Orbán: a globális minimumadó munkahelygyilkos adóemelés

A globális minimumadó “munkahelygyilkos adóemelés”, ezért a kormány nem járul hozzá, hogy Magyarországon bevezessék – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.