Drónok segítik a NAV-ot a csempészek ellen


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A csempészek elleni harcban többek között robotrepülőgépet, telepíthető vizuális és audió megfigyelő/rögzítő-eszközök, GPS nyomkövető rendszer, felügyelet nélküli videó megfigyelő rendszert vetne be a NAV – írja a Napi.hu.


Az adóhatóság beszerzési listáján ezeken kívül felügyelet nélküli videó megfigyelő rendszer szeizmikus is szerepel, mágneses és infra- mozgásérzékelőkkel. A NAV megerősítette a lap információit miszerint az adóhatóság ezen eszközök beszerzését tervezi a közeljövőben.

Az eszközöket 2013-ban befejeződő Hercule-II program keretében vásárolná meg az adóhatóság. A programban csak ebben a költségvetési ciklusban 98,7 millió eurós támogatást kaptak a tagállamok, amit például a cigarettacsempészet és -hamisítás visszaszorítására is felhasználhattak.

A NAV a drónt és a megfigyelő rendszereket is épp a csempészek ellen vetné be, és erre a NAV-ról szóló törvény lehetőséget is ad.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.