EB: a magyar adórendszer alapját a fogyasztási adók jelentik

Szerző: Adó Online
Dátum: 2020. március 5.
Címkék: , ,
Rovat:
Az adóbevételek GDP-hez viszonyított aránya továbbra is magas a régió más országaival összehasonlítva, és az adóösszetétel a fogyasztási adók felé mozdul el – írja a magyar adórendszerről az Európai Bizottság friss országjelentése. 

A dokumentum szerint a közelmúltban bevezetett jelentős adócsökkentések ellenére az adóbevételek
GDP-hez viszonyított aránya a 2016. évi 39,5 százalékról 2018-ban csak kismértékben, 37,6 százalékra
csökkent. A gazdaság fehéredését célzó intézkedések is lassították az adóbevételek GDP-hez viszonyított arányának csökkenését az elemzés szerint.

Az adózás szerkezete eltér az uniós átlagtól: a magyar adórendszer alapját a tőkeadók helyett túlnyomórészt a fogyasztási adók jelentik. A környezetvédelmi adók szintje, amely az elmúlt évtizedben csökkent, nagyjából megfelel az uniós átlagnak (2018-ban a GDP 2,3 százaléka a 2,4 százalékhoz képest).

A munka adóterhe csökkenőben van, de az alacsony jövedelmű munkavállalók esetében továbbra is magas a munkát terhelő adóék – állapítja meg a jelentés. Az átlagbér felének megfelelő jövedelemmel rendelkező, alacsony jövedelmű egyedülálló személyek adóéke – részben az egykulcsos személyi jövedelemadó hatására – 2018-ban 45 % volt, ami 15 százalékponttal meghaladja az uniós átlagot.

A jelentés szerint agresszív adótervezéssel kapcsolatos kockázatok merülhetnek fel a jelentős külföldi tőkeállomány miatt, valamint azáltal, hogy Magyarország nem vet ki forrásadót a kifizetett osztalékokra, kamatokra és jogdíjakra.

További részletek elolvashatók itt, az országjelentés “3.1.2. ADÓZÁS” fejezetében,  a jelentés 23-24. oldalán.


Kapcsolódó cikkek:


Itt az új EU-büdzsé terve
2020. július 10.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke 1074 milliárd eurós uniós keretköltségvetést javasolt az Európai Unió számára a 2021-től kezdődő hétéves időszakra.

Jelentősen szigorodó KATA szabályozás 2021-től
2020. július 10.

Az Országgyűlés elfogadta a Magyarország 2021. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló T/10856. számú törvényjavaslatot. Az elfogadott törvény számos adótörvényt módosít több ponton is, így a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvényt is. A kata jelentősen szigorodik.