Eddig 100 milliárdba van az aszály és a fagy


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Magyar Agrárkamara felmérése szerint az idén tavasszal mintegy 250 ezer hektárnyi termőterületen összesen 100 milliárd forint kárt okozott az aszály és a fagy – mondta az MTI-nek Ebele Ferenc, a köztestület főtitkára Budapesten.

Közölte: a felmérések alapján a károk mintegy 60 százalékát az aszály, 40 százalékát pedig a fagy okozta. A Magyar Agrárkamara azt javasolja a termelőknek, hogy a Nemzeti Agrár-kárenyhítési Rendszerhez minél többen csatlakozzanak, mert csak így van lehetősége a kormányzatnak enyhíteni kárukon – mondta a főtitkár.

Emellett javasolják azt is, hogy a termelők terheinek könnyítése érdekében a kárenyhítési alap díját két részletben, tavasszal és ősszel fizethessék a gazdálkodók, a Sikeres Magyarországért agrárfejlesztési hitelprogramot pedig úgy alakítsák át, hogy abból a kárt szenvedett gazdálkodók is kölcsönhöz juthassanak.

Az agrárkamara szeretné elérni azt is, hogy a termelők a jelenleginél könnyebben juthassanak öntözővízhez, számukra engedjék el, illetve mérsékeljék a vízhasználati díjat. Emellett javasolják azt is, hogy a mezőgazdasági vállalkozók a foglalkoztatás könnyítése érdekében kapjanak támogatást a foglalkoztatási terhek befizetésekor, illetve csökkentsék azokat számukra.

Úgy vélik, a bankok 50 százalékkal mérsékelhetnék azon agrár-vállalkozói ügyfeleik hitelkamatait, akiknek a pénzintézet a közvetlen támogatásra alapozott hiteleket folyósít. Ezek a köztestület szerint ugyanis jó adósok.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Hamisított órákra csapott le a NAV

Több mint hétmillió forint értékben órát és csaknem egymillió forint értékben cigarettát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy furgonban az M1-es autópálya Komárom-Esztergom megyei szakaszán.

2022. június 24.

Jönnek az ispánok – a középkor feltámadása?

A Kormány képviseletében Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta az Országgyűlésnek Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatot. Az előterjesztés számos törvényben a kormánymegbízottról főispánra módosítja a kormányzat megyei elöljáróinak megnevezését. Kérdés, hogy valóban csak elnevezésbeli változásról van-e szó, vagy egy új kormányzati stílusról.