Egyre jobban segíti az adózást a technológia


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ahogy a vállalkozások és a hatóságok körében egyre jobban elterjed a technológiai megoldások adómegfelelési célú alkalmazása, úgy csökken és egyszerűsödik évről évre az adómegfelelés által a vállalkozásokra rótt teher – derül ki a Világbank és a PwC Paying Taxes 2018 című tanulmányából.


A tanulmány szerint az adójogszabályoknak való megfeleléshez szükséges idő 5 órával, 240 órára, az adófizetések száma pedig eggyel, 24-re csökkent. A bevallások benyújtását követő eljárások mutatója a következőképpen alakult: a társaságiadó-bevallás önellenőrzése 81 országban adóellenőrzést von maga után, míg az áfarendszerrel rendelkező országok közül az esettanulmányban elemzett társaságnak 51 országban nincs lehetősége az áfa visszaigénylésére, vagyis számos országban még jelentős fejlődés érhető el az adóbevallások benyújtását követő eljárások terén.

A teljes adómérték (Total Tax and Contribution Rate – TTCR) tavaly óta csekély mértékben, 0,1 százalékponttal 40,5%-ra emelkedett; az emelkedés a társasági adók és a forgalmi adók terén jelentkezett.

A Paying Taxes 2018 jelentés 190 országban vizsgálja az adófizetés egyszerűségét. A jelentés az egyes országokban egy esettanulmányban elemzett belföldi középvállalkozáson keresztül modellezi az üzleti adózást.

A munkát és a nyereséget terhelő adókkal kapcsolatos kötelezettségeknek való megfeleléshez szükséges idő a tavalyi évhez képest 2 órával csökkent (a nyereséget terhelő adók esetében 61, a munkát terhelő adók esetében pedig 87 órára). A kutatás kezdete (a Doing Business 2006 című tanulmány) óta a legnagyobb mértékben a munkát terhelő adókkal kapcsolatos megfelelési kötelezettségek teljesítéséhez szükséges idő csökkent. A változás főként az elektronikus bevallási és fizetési rendszerek, a fejlettebb adózási és könyvviteli programok, és az előre kitöltött adóbevallások elterjedésének köszönhető.

Az adófizetések száma immár második éve eggyel csökkent, ami nagyrészt a bevallások elektronikus benyújtását és az elektronikus adófizetést lehetővé tévő rendszerek, valamint az új webportálok és online rendszerek az adózók általi fokozottabb használatának tudható be.

A legutóbbi felméréshez képest kismértékben nőtt a globális átlagos teljes adómérték (Paying Taxes 2017: 40.4%, Paying Taxes 2018: 40,5%). Az adóterhek 52 országban növekedtek, míg 36 országban csökkentek. 2004 óta először növekedett az egyéb, nem a nyereséget és a munkát terhelő adókra vonatkozó teljes adómérték. Az egyéb adók közé tartoznak a vagyonadók, az útadók, a környezetvédelmi termékdíjak, a kommunális adók, a vagyonátruházási illetékek, valamint az egyéb kisebb adók.

A globális átlageredményekben bekövetkezett jelentős változások ellenére számos, alacsonyabb jövedelmű gazdaság csak lassan képes teljes körűen kihasználni a technológia előnyeit. A tanulmány azt is megemlíti, hogy az adóhatóságok egyre gyakrabban használnak valós vagy közel valós idejű információs rendszereket a tranzakciók nyomon követésére, például Oroszországban, a Koreai Köztársaságban és Kínában.

A valós idejű adatok lehetőséget adnak az adóhatóságok számára, hogy a tranzakciókat közel valós időben ellenőrizzék, ahelyett, hogy az éves bevallások vizsgálatára hagyatkoznának. Bár az új valós idejű rendszerek a bevezetéskor megnövelhetik a megfeleléshez szükséges időt, az adóellenőrzések számát viszont csökkenthetik, illetve a jövőben meggyorsíthatják az adó-visszatérítés folyamatát.

A vállalkozások számára az áfa- és a társaságiadó-bevallások benyújtását követő eljárások jelentik a legnagyobb kihívást és veszik igénybe a legtöbb időt. Ezeket az eljárásokat a tanulmány már második éve vizsgálja. A hosszadalmas eljárások egyes társaságok esetében a cash flow és az adminisztráció akár több mint egy éves késését is előidézhetik.

 

A tanulmány szerint 162 ország rendelkezik áfarendszerrel, és az esettanulmányban elemzett társaságnak 107 országban van lehetősége az áfa visszaigénylésére. Ezzel szemben 51, főként dél-amerikai és afrikai országban az áfa nem visszaigényelhető. Négy országban az ipari gépek beszerzése áfamentes. Az EU az áfa-visszatérítések (és a társasági adóval kapcsolatos folyamatok) gyorsasága tekintetében élen jár, míg Közép-Amerika, a Közel-Kelet és az ázsiai csendes-óceáni térség vegyes képet mutat, Afrika és Dél-Amerika pedig lemaradt.

„A technológia adózással kapcsolatos adminisztratív terheket és költségeket csökkentő hatása az idei felmérés eredményei alapján csaknem egyetemleges. Mindez különösen az eljárások egyszerűsödése és az időtakarékos ügyintézés terén jelent hatalmas előnyt. A valós idejű vagy közel valós idejű adatok fokozottabb felhasználása az adóhatóságok adatfeldolgozásában és a bevallások elemzésében hoz változást. Felmerülnek azonban adatintegritással és -biztonsággal kapcsolatos aggályok, továbbá kérdéses az is, hogy a vállalkozások hogyan képesek megfelelni egyre szélesebb körű adatszolgáltatási kötelezettségeiknek” – mondta Andrew Packman, a PwC adó-transzparenciával és a teljes adóhozzájárulással foglalkozó csoportjának vezetője.

 Kapcsolódó cikkek