Egyre kevesebb kamatadó folyik be

Szerző: Adó Online
Dátum: 2019. február 5.
Címkék: ,
Rovat:
A kamatok csökkenése a a kamatadó-bevételek csökkenését is magával hozta – mutatott rá cikkében a Napi.hu

A 2017-es adóév után már csupán 20,15 milliárd forintnyi kamatadót fizettek be az adóalanyok, ami eltörpül az adónem 2006. szeptemberi bevezetése utáni évek befizetéseitől – írja a Napi.hu. A csúcsesztendőben, 2009-ben például 112,45 milliárd forint állami bevétel származott kamatadóból.

Időközben az adókulcs is csökkent. Először 2011-ben mérsékelték a közterhet a személyi jövedelemadóval párhuzamosan 20-ról 16 százalékosra, majd 2016-ban csökkent ismét az adókulcs 15 százalékra. A bevételcsökkenést egy ideig egy 6 százalékos egészségügyi hozzájárulással (eho) igyekezett kompenzálni az állam, de a 2013 nyarán bevezetett közterhet 2017-től kivezették.

A kamatadó-bevételekre a legnagyobb csapást nem a közteher kulcsának mérséklése jelentette, hanem a bankbetétek és állampapírok kamatának csökkenése. A lekötött betétekre decemberben a bankok már csupán 0,26 százalékos kamatot fizettek átlagosan, 2017 végén még 0,37 százalékos volt az átlagkamatuk. A látraszóló betétek kamata eközben 0,05-ről 0,03 százalékosra csökkent. A 2009-es kamatadócsúcs idején a lekötött betétek átlagos kamata 10 százalék körül volt, egyes hónapokban még a 10 százalékot is meghaladta – írja cikkében a Napi.hu.


Kapcsolódó cikkek:


Számlagyárat számolt fel a NAV Észak-Magyarországon
2019. április 23.

Számlagyárat számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Észak-Magyarországon; a bűnözői csoport félmilliárd forintnyi adót csalt el, a költségvetésnek okozott kárt azonban teljes egészében fedezi a gyanúsítottak és cégeik zár alá vett vagyona - közölte a hatóság regionális sajtóreferense.

Vigyázó szemetek a finnekre vessétek!
2019. április 23.

Április 14-án parlamenti választások voltak Finnországban. A győztes párt kampányának adótörténeti jelentőségű ígérete is volt.

Kata adózás lényege – 4. rész
2019. április 18.

Kata adózás lényege – 4. rész

Mikor állhat fenn egy kisadózó vállalkozás esetében a munkaviszonnyá történő minősítés veszélye? Melyek azok a körülmények, amelyek fennállása megdönti a munkaviszony vélelmét? Cikksorozatunk aktuális részében ezeket a témákat járjuk körül.

Milliárdos költségvetési csalást leplezett le a NAV
2019. április 18.

Több száz munkaerő-közvetítéssel foglalkozó céget számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A cégek a gyanú szerint milliárdos kárt okoztak a költségvetésnek azzal, hogy nem fizették a munkavállalók utáni járulékokat.