Egyre több áfát kérnek vissza

Szerző: Ado Online
Dátum: 2014. március 20.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az év első két hónapjában 19,4 százalékkal több áfát igényeltek vissza, mint egy évvel korábban.


Az év első két hónapjában az államháztartás központi alrendszerének hiánya 483,3 milliárd forint volt, ami az éves terv 49,1 százaléka; az adat megfelel a kormány várakozásainak – közölte a kormányzati portálon a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A központi költségvetés bevételei február végéig 74,0 milliárd forinttal haladták meg az előző év azonos időszakának bevételeit. Több adóbevétel leginkább  pénzügyi tranzakciós illetékből és elektronikus útdíjból származott.

Ezzel szemben az év első két hónapjában áfából 428,5 milliárd forint folyt be a büdzsébe, ami 12,9 milliárddal kevesebb az egy évvel korábbinál. Idén a befizetések 6,5, míg a kiutalások 19,4 százalékkal nőttek egy év alatt.

Számviteli változások, felkészülés a beszámolókészítésre és a tao-bevallásra

Szakmai fórum és képzés: 2014. március 25.

  • Könyvvizsgálóknak: 2 kreditpont
  • Adótanácsadóknak, adószakértőknek, okleveles adószakértőknek: 4 kreditpont

Jelentkezzen most!

A közlés szerint a pénzügyi tranzakciós illetékből a költségvetésnek az év első két hónapjában 52,1 milliárd forint bevétele keletkezett, mely az előző év azonos időszakát 38,7 milliárd forinttal haladta meg. A növekedés hátterének oka egyrészt, hogy a 2013. januárjától hatályos új adónem után első alkalommal a tavaly februárban keletkezett adófizetési kötelezettség, másrészt 2013. augusztusától az illeték mértéke emelkedett, és készpénzfelvétel esetén eltörölték a tranzakciónként fizetendő 6000 forintos felső határt.

A személyi jövedelemadó államháztartási szintű bevétele az idei év első két hónapjában 287,5 milliárd forint volt, amely a 291,0 milliárd forintos bruttó befizetés és a 3,5 milliárd forintos kiutalás egyenlegeként képződött. Ez a bevétel 4,0 milliárd forinttal magasabb az egy évvel korábbi összegnél.

(Forrás: MTI)

Adó-kódex Számvitel 2014

A márciusban megjelenő kiadvány a számviteli változások gyakorlatias, példákkal illusztrált magyarázatait és a hatályos számviteli számviteli törvényt is tartalmazza. Megrendelés itt

Rendelje meg a TB és a Számviteli kódexet együtt, egy kiadvány áráért!


Kapcsolódó cikkek:


Az iszlám gazdasági alapelvei (2. rész)
2021. február 26.

A Korán szúráiból az iszlám hittudósok olyan alapelveket vezettek le, amelyek a gazdasági tevékenységre, az állami működés gazdasági oldalára, illetve a muszlim ember pénzzel, gazdálkodással való helyes viselkedésére vonatkoznak. Ezeknek az alapelveknek a betartása a hívő muszlim számára kötelező előírás.

NAV: online minden egyszerűbb
2021. február 25.

NAV: online minden egyszerűbb

A NAV saját fejlesztésű online nyomtatványkitöltőjére hívta fel a figyelmet a honlapján közzétett közleményében.